במשך עשרות שנים הקשר בין קריירה משגשגת לבין לימודים אקדמיים היה ברור וחד משמעי. כיום, בעידן השוק הגלובלי והיזמות הזעירה, לא מעט צעירים שואלים את עצמם אם אכן נדרשים לימודים אקדמיים כדי לפתח קריירה, ועד כמה הלימודים האקדמיים עצמם מכשירים את הסטודנט לקריירה משפיעה. במילים אחרות: לימודים אקדמיים וקריירה: האם הם תלויים זה בזה?

שאלה זו מתעצמת נוכח העובדה שגם במקצועות שבהם תואר אקדמי הוא הכרחי, בין אם כדרישת סף טכנית ובין אם כדרישת סף מהותית, הקשר בין החומר התיאורטי הנלמד בעולם האקדמי לבין העיסוק במקצוע בפועל אינו חזק דיו.
אם תשאלו עורכי דין צעירים ומצליחים עד כמה הלימודים הכינו אותם לקריירה, הם ישיבו לכם את אותה תשובה: מיומנויות עריכת הדין נלמדו בהתמחות ובמהלך הקריירה – הלימודים האקדמיים היוו רק את הבסיס הראשוני. אם תשאלו מנהלים מצליחים מנין השיגו את כישורי הניהול, הם ישיבו שלמדו אותם בתוך הארגונים הראשונים שבהם עבדו בתחילת הקריירה.
כמעט שאין חולק על כך שברוב המקרים הלימודים האקדמיים מהווים תשתית הכרחית לקריירה מצליחה. אי אפשר להצניח אנשים לתפקידים, מוכשרים ככל שיהיו, מבלי שהם מבינים את התשתיות הבסיסיות של המקצוע שלהם. אך האקדמיה אינה יכולה להתעלם עוד מהעובדה שקיים פער בין הלימודים האקדמיים במתכונתם הנוכחית לבין עולם העבודה המעשי שמחכה לסטודנטים בחוץ.
ניסיונות גישור אקדמיים: סטאז'ים וקורסי העשרה מעשיים
כיום, כמעט כל מוסד אקדמי בישראל מנסה לספק פתרונות ולגשר על הפער הזה שבין תיאוריה למעשה. בהרבה מוסדות אקדמיים מתווסף נדבך פרקטי לתוכניות הלימוד בדמות קורסים העוסקים בכלים יישומיים. אולם, שוב, מדובר בעיקר על אנשי אקדמיה המלמדים על הכלים באופן תיאורטי, ולא באנשים שפיתחו קריירות מעשיות והתנסו בעצמם בכלים אלה בשטח.
בחלק מהמוסדות האקדמיים מציעים תוכניות התמחות או "סטאז'" שנותנות טעימות מחיי המעשה שבחוץ. אולם האם "טעימה" שכזו יכולה לגשר על הפער? נראה שלא. משיחות עם סטודנטים ומעסיקים שנותנים חסות לתוכניות התמחות במוסדות שונים, עולה שהפער בין האקדמיה לקריירה רחוק מלהיסגר.
עצם העובדה שהאקדמיה מבינה את הצורך בשינוי הוא דבר מבורך. אולם נראה שכדי לגשר על הפער בין האקדמיה לבין עולם המעשה לא די בצעדים אלה. יש צורך ברור בצעדים שיחוללו שינוי תפיסתי בדוגמה האקדמית עצמה.
"באופן ייחודי וראשוני ניתנת לגופים מובילים במשק הישראלי דריסת רגל בתוך מגדל השן האקדמי עצמו: קורס אקדמי שלם שנבנה מתוך האתגרים העולים בשטח"
להכניס את עולם העבודה אל תוך כותלי האקדמיה
צעד שכזה ניתן לראות, למשל, בהקמת "מסלול החברות" במרכז האקדמי פרס. מדובר בקורסים אקדמיים לכל דבר ועניין, המועברים על ידי חברות מובילות בתחומן. כלומר, באופן ייחודי וראשוני ניתנת לגופים מובילים במשק הישראלי דריסת רגל בתוך מגדל השן האקדמי עצמו. לא רק "הרצאות אורח" ולא רק "סטאז'", אלא קורס אקדמי שלם שנבנה מתוך האתגרים העולים בשטח, כפי שרואים אותם אלה שמתמודדים עם אתגרים אלה בהצלחה ביומיום.

היוזמה לפיתוח מסלול החברות אינה מובנת מאליה, שכן במשך שנים הקימו המוסדות האקדמיים "חומה סינית" שלא אפשרה לגורמים מן החוץ לחדור אל תוככי האקדמיה. לדברי ד"ר טלי תאני הררי מהמרכז האקדמי פרס, מיוזמות מסלול החברות, הצעד היה, בסופו של דבר, מתבקש: "הבנו שכדי לאפשר לסטודנטים להיחשף לאתגרים שימתינו להם במהלך הקריירה, לא מספיק שאנחנו, כאקדמאים, ניתן להם כלים יישומיים והכוונות. החלטנו לחולל שינוי תפיסתי ולאפשר לחברות שאנחנו רואים אותן כמובילות בתחומן לבנות קורסים אקדמיים ואף להעביר אותם בעצמן".
בנק הפועלים, שיכון ובינוי וגיתם BBDO נפגשות ברחובות
עם החברות והארגונים שיעבירו קורסים במסלול החברות כבר בשנת הלימודים הבאה ניתן למנות את: בנק הפועלים, קופ"ח לאומית, קופ"ח כללית, משרד הפרסום גיתם BBDO, משרד היח"צ רני רהב תקשורת, לשכת עורכי הדין וחברת שיכון ובינוי.

הקורסים כוללים, מלבד החומרים שיועברו על ידי בכירים בגופים אלה, גם משימות מעשיות שייבחנו על ידי צוותי מומחים וסיורים ומפגשים במשרדי אותם ארגונים וחברות. בשלב הראשון של התוכנית מוצע מסלול החברות לתארים ראשון ושני במנהל עסקים, תואר ראשון במשפטים ותואר ראשון במנהל מערכות בריאות.
"אנחנו, במרכז האקדמי פרס", אומרת ד"ר טלי תאני הררי, "נמשיך לחפש דרכים להפגיש בין מצוינות אקדמית למצוינות בעולם העבודה. אנחנו מאמינים שהמפגש הזה ייצר ניצוץ ייחודי שיוליד דור חדש של סטודנטים שישתלב טוב יותר ומהר יותר בשוק העבודה וישאף להגיע למשרות המשפיעות ביותר במשק".
לימודי תעודה או תואר ראשון אקדמי – מה כדאי יותר?