על פי סקרים של המועצה להשכלה גבוהה, המקצועות המבוקשים ביותר ללימודים אקדמיים בישראל הם לימודי משפטים ומנהל עסקים. אומנם לימודי משפטים נחשבים כיום לתואר המעניק השכלה כללית, אבל בפועל רוב הנרשמים ללימודי משפטים מעוניינים לפתח קריירה כעורכי דין.
לימודי משפטים: פער מובנה בין תיאוריה לפרקטיקה
מאז ומתמיד הורגש פער בין לימודי משפטים לבין העיסוק בעריכת דין בפועל. זו הסיבה שנקבעה תקופת התמחות של עבודה בפועל במשרד עורכי דין בטרם קבלה ללשכת עורכי הדין וקבלת תעודת עורך דין.
בפועל, אם תשאלו את עורכי הדין של היום היכן למדו את הדברים שבהם הם עוסקים ביום יום, הם ישיבו שהדבר התרחש תוך כדי עבודה בפועל: החל מההתמחות וכלה בניסיון הנצבר עם השנים.
הפער בין תיאוריה לפרקטיקה הולך ומתחדד בשנים האחרונות בשל השינוי שחל בתחום: מעורכי דין כלליים לעורכי דין מתמחים. אם בעבר עורך דין אחד היה הכתובת היחידה עבור הלקוח לכל הנושאים המשפטיים, כיום המקצוע מפוצל בין תחומים ותתי תחומים: מיסוי בינלאומי, קניין רוחני, תביעות ייצוגיות, רשלנות רפואית ועוד. בפועל, חברות משתמשות בכמה עורכי דין במקביל או במשרד גדול שבו מחלקות המתמחות בתתי תחומים.
לימודי משפטים בעידן החדש
מבחינת לימודי משפטים, חשוב להבין שאין כיום אף מוסד אקדמי שמסוגל להכשיר את הסטודנטים לעיסוק באחד מתתי התחומים הספציפיים של המקצוע. במסגרת הקורסים בתואר ניתן ללמוד עקרונות ויסודות של כמה תחומים מרכזיים, ולקבל טעימות בלבד מתתי התחומים שבהם כנראה יעסקו הסטודנטים בפועל.
מה כן ניתן לקבל מהמוסד האקדמי שבו תבחרו ללמוד משפטים? לקבל את יסודות החשיבה של המקצוע, כמובן, אך לא פחות חשוב: לספוג כמה שיותר פרקטיקה. מסלול של לימודי משפטים המשלב מרצים שבאים מהשטח, ולא רק מהאקדמיה, מסלול שמייצר מפגשים עם עורכי דין מובילים תוך כדי הלימודים, וכזה שמאפשר עבודה מעשית בפרקטיקות משפטיות מסוגים שונים, הוא מסלול שיכול להעניק לסטודנטים ערך מוסף.
פרופסור מעוז: “יש יתרון למרצים שיודעים איך הדברים עובדים בשטח”
דיקן בית הספר למשפטים במרכז האקדמי פרס, פרופסור אשר מעוז, מעניק חשיבות רבה לידע פרקטי. “מרצים צריכים להיות עם היד על הדופק גם בפן המעשי”, טוען מעוז ומדגיש: “היו לי מרצים משכמם ומעלה מבחינת תיאוריה, אבל חלקם לא ראו בית משפט מבפנים בחייהם, וזה מורגש. יש יתרון למרצים שיודעים איך הדברים עובדים בשטח”.
זו הסיבה שהמרצים במרכז האקדמי פרס הם לא רק אנשי אקדמיה, אלא כאלה שמנהלים משרדי עורכי דין מצליחים וחיים את התחום מבפנים. גישה זו זכתה לאחרונה לדגש נוסף עם פתיחתו של “מסלול החברות”. במסגרת מסלול זה, בנתה לשכת עורכי הדין קורס ייעודי לסטודנטים למשפטים שיפגיש אותם עם עורכי דין בכירים במשק הישראלי אשר יחשפו את הצד הפרקטי של המקצוע, יציגו את מגוון האפשרויות ותתי התחומים הקיימים במקצוע וייצרו קשר בלתי אמצעי עם המתמחים הבאים.
קליניקות משפטיות: לרדת לשטח כבר במהלך הלימודים
כחלק מהמערך הפרקטי שבנה המרכז האקדמי פרס עבור לימודי משפטים, נבנה מערך של חמש קליניקות משפטיות שמטרתן לאפשר נגיעה ראשונה בעבודה מעשית דרך מפגש עם אנשים הזקוקים לעזרה באחד מהתחומים הבאים:
קליניקה סנגוריאלית: מפגישה את הסטודנטים עם תחום הפלילים, לרבות הדילמות האתיות של הסנגור.
קליניקה למשפט ופסיכיאטריה: חשיפה ספציפית לתחום המרתק שמחבר בין משפט, רפואה ורווחה.
קליניקה לסיוע בהוצאה לפועל: חשיפה לתחומים של אכיפת חיובים, הוצאה לפועל, פשיטת רגל ועוד.
קליניקה לסיוע לשופטים: קליניקה המיועדת לסטודנטים מצטיינים ומאפשרת להם לקבל הצצה נדירה לעבודת היום יום של שופט בלשכתו.
קליניקה לסיוע בפרויקט “שכר מצווה”: “שכר מצווה” הינה תוכנית של לשכת עורכי הדין שבמסגרתה מוענק סיוע משפטי בהתנדבות למעוטי יכולת. הסטודנטים שישתתפו בקליניקה זו יקבלו הכשרה אקדמית בתחומים פשיטת רגל, הוצאה לפועל, דיני עבודה, זכויות עובדים ועוד.
בנוסף לקליניקות המשפטיות יכולים הסטודנטים לקבל טעימה מעשית נוספת על ידי השתתפות במשפט מבוים, או במפגשי הפרלמנט של פרס העוסקים בסוגיות פרקטיות וכוללים הרצאות של שופטים, עורכי דין ואנשי תקשורת.
המטרה: להתקבל להתמחויות המעניינות ביותר שיש
האם הידע הפרקטי הזה והמפגש עם אנשי מקצוע מהשטח מצליח בפועל לחבר את הסטודנטים לעולם המעשה? בהחלט כן. אוריאן חנן, למשל, בוגרת תואר ראשון במשפטים במרכז האקדמי פרס, מתמחה אצל שופט מעצרים בבית משפט השלום בראשון לציון, מבהירה כי “בפרס המרצים דואגים להכניס אותך אל העולם הזה באמת, ולא להשאיר את זה רק כנתונים”. עמית סהל, בוגר לימודי משפטים שהתקבל להתמחות לרוב המשרדים המובילים שאליהם פנה, מציין אף הוא את ההכשרה הפרקטית שקיבל בקליניקות המשפטיות כדבר שסייע לו להגיע להתמחויות אלה ואף ציין: “מרצים שמדברים מתוך ניסיון שלהם בתחום, זה משהו שאין שני לו”.
אז היכן כדאי להירשם לתואר ראשון במשפטים? במקום שבו לימודי משפטים נבנו מזווית המעניקה לסטודנטים כמה שיותר ידע וניסיון שיסייעו להם להשתלב בהצלחה במקצוע התובעני של עריכת דין.