סיימתם את הלימודים וקיבלתם תואר ראשון? כל הכבוד, אבל זו רק ההתחלה. ברוכים הבאים לעולם העסקים התובעני, והנה כמה טיפים מעשיים לתחילתה של קריירה מופלאה
הפרקים הראשונים בסדרה “סיינפלד”, הסדרה הקומית המצליחה, קרטעו מבחינת הרייטינג וגורלה של הסדרה היה מוטל בספק. כשנודע לצוות הסדרה ש-NBC החליטה בכל זאת לרכוש עונה של הסדרה, כל חברי הצוות צהלו. חוץ מאחד. היה זה לארי דייוויד, הכותב הראשי, שהחל לבכות. למה? “פתאום הבנתי שלמעשה העבודה האמתית מתחילה רק עכשיו”. אכן, לפעמים עובדים קשה מאוד רק כדי לזכות בהזדמנות להתחיל במאמץ חדש. כך בדיוק מרגישים בוגרי תואר ראשון במנהל עסקים, שסיימו תואר לא קל – רק כדי לקבל הזדמנות ולצאת אל העולם.
איך מתחילים קריירה במנהל עסקים?
בעולם העסקי פועלים כוחות חזקים ביותר. מתרחשים בו שינויים בקצב מסחרר, וההזדמנויות המקצועיות בו נפתחות ונסגרות כל הזמן. בעולם תזזיתי שכזה חשוב להישאר גמישים מצד אחד, אך לא לשכוח לראות למרחוק ולהציב מטרות שישמשו כמגדלור לאורך הקריירה. ככל שתכנון הקריירה יתחיל מוקדם יותר, כך הסיכויים להגיע להגשמה עצמית יהיו גבוהים יותר. הנה כמה טיפים שליקטנו מאנשי עסקים מצליחים, שאם תבחרו ליישם כבר עכשיו, תקבלו יתרון חשוב בעולם תחרותי.
1. נטוורקינג: להתחכך עם האנשים הנכונים

מכירים את האמירה “לא צריכים פרוטקציות כשיש לכם קשרים”? ובכן, זו לא בדיחה – זו המציאות. הנטוורקינג, או “רישות עסקי” בעברית, היא גישה שיווקית שיוצרת קשרים יש מאין. איך יוצרים קשרים? באמצעות מפגשים: בכנסים מקצועיים, בקבוצות דיון נושאיות (meet ups), במפגשים חברתיים של אנשי עסקים ועוד. מה אתם יכולים לעשות ממש עכשיו כדי להתחיל בעבודת נטוורקינג? הרבה: לשמור על קשר אקטיבי עם חבריכם לספסל הלימודים, לשמור על קשר עם מרצים, קולגות ומעסיקים לשעבר, להשתתף באופן פעיל בקבוצות מקצועיות בלינקד-אין, להירשם לאתרי meet ups, להגיע לכנסים מקצועיים ואפילו לשוחח מדי עם קרובי משפחה כדי להכיר את עולמם העסקי. זכרו: לבנות רישות עסקי לוקח זמן, אך ככל שתזרעו את הזרעים מוקדם יותר, הם יישאו פירות מהר יותר.
2. מנטורינג: בנו לכם מערך ייעוצי

מנהל טוב הוא כזה שלוקח החלטות בעצמו – אך רק לאחר שהתייעץ עם בעלי ניסיון. חשוב מאוד שבספר הטלפונים בסמרטפון שלכם יהיו לפחות 2-3 מספרים של אנשי עסקים עם ניסיון, שאתם תוכלו להתייעץ לפני לקיחת החלטות חשובות בעסק או בניהול הקריירה. איך מגיעים אל אנשי העסקים האלה ועוד משכנעים אותם להיות מנטורים שלכם? זה לא מסובך כמו שזה נשמע. התחילו בחיפוש מתחת לפנס: אם סיימתם תואר ראשון במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס, כבר יש לכם קשרים אישיים עם המרצים. המרצים שלכם הם לא רק אנשי אקדמיה אלא אנשי מעשה שחוקרים בפועל התנהגויות צרכנים, תנודות במשק ואפשרויות מימון ורובם גם אנשי עסקים פעילים בתחומים שונים. התחילו מכאן. עם הזמן והתפתחות הקריירה שלכם תפגשו עוד ועוד מנהלים מעניינים מתחומים שונים. אחד מהם נראה לכם מתאים ואתם מתחברים אליו כאדם וכמנהל? חזקו את הקשרים החברתיים אתו או אתה ולאחר שאלה העמיקו – בקשו להתייעץ אתם מדי פעם. למעשה, הם הפכו לחלק ממערך המנטורינג שלכם באופן טבעי.
3. אל תתמכרו לעבודה: הישארו מעודכנים

אחת הטעויות הבולטות בקרב בוגרי תואר ראשון במנהל עסקים היא להישאב באופן מוחלט אל עולם העבודה ולא להקדיש זמן לקריאת חומר מקצועי והתעדכנות בנעשה בישראל ובעולם. הרצון לתת את הכול בתפקיד הראשון לאחר התואר הוא מובן מאליו אצל אנשים בעלי יוזמה וכישרון שרוצים להוכיח את עצמם, את אם לא תקפידו להשאיר ביומן זמן להרים ראש ולהתעדכן במה שנעשה בעולם העסקי, התוצאה עלולה להיות התמחות בתחום צר שמספק מקום העבודה תוך זניחת שאר התחומים והידע המקצועי המתחדש בעולם חדשות לבקרים. לכן, חשוב מאוד לשמור משבצת קבועה ביומן להתעדכנות מקצועית: עשו מינוי לעיתון כלכלי, הירשמו לניוזלטר של אתר מחקר כלכלי, קראו ספרות מקצועית, השתתפו בקבוצות דיון מקצועיות ברשתות החברתיות ועשו כל דבר שישאיר אתכם מעודכנים ופתוחים לחידושים.
4. הירשמו לתואר שני במנהל עסקים

קל מאוד להתנתק מהאקדמיה – הרבה יותר קשה לחזור. לכן, הצעד החכם ביותר שבוגר מנהל עסקים יכול לעשות הוא לא להתנתק מהאקדמיה ולהמשיך מיד ללימודי תואר שני במנהל עסקים, המאפשרים לימודים תוך כדי עבודה. היתרונות של לימודי תואר שני מיד לאחר הראשון הם לא רק האופן הטבעי שבו ניתן להמשיך בלימודים אקדמיים בלי צורך להסתגל חזרה למטלות לימודיות ואווירה אקדמית, אלא מתכתבים עם שאר הטיפים שמנינו לעיל: היכן תוכלו לממש באופן מיטבי את היכולת שלכם למצוא מנטורים ולהיכנס לעולם הנטוורקינג אם לא בלימודי תואר שני במנהל עסקים, שם תמשיכו לפגוש מרצים, בעלי עסקים וקולגות? בתואר שני במנהל עסקים, החבר’ה שיושבים לידכם בכיתה או בקפיטריה הם אנשי עסקים בהווה או המנכ”לים של המחר, ממש כפי שאתם יכולים להיות. בניגוד ללימוד נקודתי בקורסי העשרה שונים, התואר השני מעניק לימודים מסודרים המעמיקים תחומי עניין, מרחיבים את ארגז הכלים היישומי ומשאירים אתכם הכי מעודכנים שאפשר במחקרים, נתונים ומידע על השוק העסקי המקומי והגלובלי. הלימודים מצטברים לכדי יתרון ממשי: תואר שני. קבלת התואר השני חשובה מאוד בעידן שבו כמעט לכולם יש תואר ראשון, והוא מהווה פריט מרשים בכל קורות חיים.
5. התוו דרך משלכם
נטוורקינג, מנטורינג, תואר שני – כל אלה הם עזרים חיצוניים מצוינים לכל מנהל עסקים או יזם. אך האנשים שהטביעו את חותמם בעולם העסקים הם כאלה שהביאו משהו משל עצמם אל תוך העבודה. חשוב שבתוך כל הרעש שנוצר במהלך העבודה והלימודים תזכרו תמיד מי אתם, מה מיוחד בכם, מהי הדרך המקצועית שלכם ואיזה מנהל תמיד חלמתם להיות. זה הזרקור שלכם, כוכב הצפון שיכוון לכם את הקריירה שהכי מתאימה לכם, שאליה תוכלו להביט לבסוף לאחור בגאווה.