המחברת שלכם מפוצצת בנוסחאות? יש לכם סלט של מאמרים בראש רגע לפני המבחן? יכולת הזיכרון היא מיומנות הניתנת לשיפור והיא יכולה לשפר את הישגיכם האקדמיים
יכולת הזיכרון היא אלמנט שבא לידי ביטוי במרבית המבחנים באקדמיה, בצורה כזו או אחרת, והיא מיומנות שבהחלט ניתן לפתח ולשפר.
למעשה, הזיכרון נוטל חלק בכל תהליך החשיבה. הוא מסייע לנו בהבנת מושגים ותהליכים ובהסקת מסקנות. לכל אדם מאגר זיכרון פרטי ההופך אותו למיוחד וחשוב מכך: לכל אחד מאתנו דרך ייחודית לאחסן דברים בזיכרון ולשלוף ממנו את המידע בעת הצורך. לכן, אין דרך אחת בלבד המומלצת לשיפור הזיכרון. עלינו לאתר ולהתאים את הדרך הטובה ביותר עבורנו לזכור דברים, ודרך זו עשויה להיות שונה מזו של חברינו לספסל הלימודים.
איזה זיכרון יש לכם: חזותי או שמיעתי?
שיפור תפקודי זיכרון הוא מיומנות שניתן לתרגל באמצעות כלים פשוטים למדי. ככל שעושים בכלים אלה שימוש רב יותר, כך יכולת השליפה מהזיכרון הולכת ומשתפרת. לעניין זה המוח אינו שונה מהגוף שלנו – אימון של המוח הוא כמו אימון של הגוף בחדר כושר. ככל שנתמיד – נשפר את הכושר.
הצעד הראשון הוא לברר איזה ערוץ למידה יעיל יותר עבורנו: הערוץ החזותי, הערוץ השמיעתי, או שילוב שלהם. נסו לחשוב מה מאפשר לכם להתרכז יותר, להבין את החומר ולזכור אותו בהמשך: כאשר אתם שומעים הרצאה או כאשר אתם קוראים מאמר או ספר?
אם הערוץ השמיעתי הוא זה שמאפשר לכם לזכור טוב יותר, כדאי להתמקד בדרך הלימוד הבאה:
- הקשיבו היטב בהרצאות. אם הדבר אפשרי, הקליטו את ההרצאות והאזינו להן שוב בעת עשיית פעולות שגרתיות שאינן דורשות חשיבה, למשל בריצה, הליכה, שטיפת כלים או טיול עם הכלב.
- כאשר המרצה מאפשר שאילת שאלות, הקשיבו היטב לשאלות חבריכם ולתשובות. ייתכן שהחומר יובהר באופן שיפשט עבורכם את תהליכי הזיכרון ויטמיע את החומר בעוד דרך.
- כאשר אתם לומדים למבחן, קראו לעצמכם בקול את החומר שאותו אתם משננים.
- למדו יחד עם חבר ושוחחו עם החומר. כך נוצרת חזרה קולית על החומר הנלמד.
אם הערוץ החזותי הוא ערוץ הלמידה המועדף עליכם, כדאי להתמקד בדברים אלה:
- כאשר אתם לומדים למבחן, ארגנו את המידע בצורה גרפית: טבלאות, מיפויים ותרשימי זרימה. תמצות החומר והבנייתו בצורה גרפית ייטמעו טוב יותר בזיכרון שלכם.
- השתמשו במרקרים ובצבעים להדגשת מילות מפתח ורעיונות מרכזיים במאמרים ובסיכומים. רק שימו לב שאינכם עושים שימוש יתר ובכך מעמיסים על המוח מידע מיותר.
- כדי לזכור נוסחאות: רשמו על כרטיסייה נפרדת כל נוסחה והציבו אותה מולכם בשולחן העבודה, בשולחן האוכל או על יד המראה בחדר השינה. הציצו בנוסחה מדי פעם ונסו לראות אם אתם זוכרים נכון את רכיבי הנוסחה.
- נסו לבנות מחומר הלימודים תסריט דמיוני. העברת החומר לסרט שירוץ לכם בראש תפתח ערוץ זכירה נוסף, שיטמיע את החומר עמוק יותר.
- נסו ליצור חלוקה לקטגוריות דמיוניות, למשל: להכניס לכל מגירה בשידה קטגוריית מידע נפרדת.
טיפים לשיפור הזיכרון לטווח ארוך
אמנם המטרה המיידית שלכם היא לזכור את החומר לקראת המבחן, אך הערך האמתי של הלימודים האקדמיים הוא לזכור את המידע לאורך זמן ולקחת אותו אתכם לחיים. יש כמה כלים שניתן לתרגל כדי לשפר את מיומנות הזיכרון לטווח ארוך:
- קישור לדברים שכבר מוכרים וידועים לכם: בכל פעם שאתם נתקלים במידע חדש, שאלו את עצמכם איך זה מתקשר למשהו שאתם כבר יודעים. מה זה מזכיר לכם? מידע חדש שמתחבר למידע קיים ייזכר טוב יותר לאורך זמן.
- מילות מפתח או: שיטת המפתחות: נסו לאתר מילות מפתח מרכזיות או מילים מיוחדות, שהתפקיד שלהן הוא להזכיר את הנושא כולו. למעשה, המילה היא רמז או מפתח שפותח בפנינו את הדלת לנושא שלם ומאפשר לנו להתמקד בזכירה יעילה של הנושא הנלמד.
- שימוש באותיות ראשונות: צריכים לזכור רשימה של מילים, מונחים או משפטים? קחו את האות הראשונה מכל מילה או תחילת משפט והרכיבו מילה משמעותית או מילה זכירה במיוחד.
- יצירת אסוציאציות וקישורים: כאשר מקשרים מידע חסר משמעות מיוחדת למידע אחר בעל משמעות, המידע החדש "רוכב" על המידע בעל המשמעות. הקישור יכול להיות לכל דבר – צבע, שיר, תמונה, אדם, מילה אחרת, חפץ.
- סיפור דמיוני: בטכניקה זו מקשרים בין אוסף של מילים או עובדות שקשות לזכירה על ידי שילוב שלהן לסיפור דמיוני. החלק הכיפי: ככל שהסיפור יהיה אבסורדי יותר, כך הסיכויים לזכירתו גבוהים יותר.
ולסיום, חשוב לדעת שזכירה היא תוצר סופי של שינון. ככל שנעשה חזרות על החומר הנלמד, כך הוא יוטמע עמוק יותר ונוכל לשלוף אותו ביתר קלות בבחינה.
אז קדימה: נסו כמה שיטות או תרגילים שמדברים אליכם, תרגלו אותם ומדדו את התוצאות. מצפה לכם הפתעה נעימה.
הכותבת היא רונית מנדלבליט, מאבחנת דידקטית מוסמכת ורכזת הנגשה אקדמית וטיפוח כישורי למידה במרכז האקדמי פרס.