לימודים הם חלק בלתי נפרד מהחיים. מכיתה א’ ועד סוף התואר אנחנו יושבים בכיתה, מסכמים שיעורים ועונים על שאלות במבחנים. יש תלמידים המפתחים בעצמם שיטות העוזרות להם להגיע להצלחה, ויש אחרים שלא מצליחים לפצח מה עליהם לעשות כדי להגיע לתוצאות המיטביות. הם לא חכמים פחות או מוכשרים פחות, הם פשוט לא קיבלו הכוונה איך למקסם את הלמידה שלהם. אף אחד לא מלמד בבתי הספר איך ללמוד.
ללמוד איך ללמוד באקדמיה: אל תסחבו שיטות לא טובות מהעבר
לאלו שלא הצליחו לפענח את השיטה שמובילה אותם להצלחה, הרשמה ללימודים אקדמיים יכולה להיות מלווה בהרבה חשש, ובמיוחד לסטודנטים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז או עם לקויות למידה. איך ארגיש עם החזרה אל ספסל הלימודים? האם אצליח להתמודד עם כמויות חומר גדולות? איך אתמודד עם חרדת מבחנים?

עפרה אלול, המייסדת והיו”ר של המרכז האקדמי פרס, מכירה מקרוב בעיות מסוג זה, כיו”ר אגודת ניצן במשך שנים רבות. למעשה, השאיפה לאפשר לכל אדם למקסם את ההישגים שלו היא אחד מהעקרונות שעליו הקימה את המרכז האקדמי פרס. אין זה פלא, אם כן, שבמרכז האקדמי פרס פועל מרכז רעו”ת (רואים עתיד ומשיגים תוצאות), שמטרתו המוצהרת: שכל סטודנט יוכל לממש את היכולות הטמונות בו ויתמודד בהצלחה עם דרישות הלימודים האקדמיים.
בראש מרכז רעו”ת עומדים ד”ר אורנית דוידזון-בז’רנו, דיקאנית הסטודנטים, ונציגי החוגים השונים, מבכירי המרצים במרכז. המרכז מספק לסטודנטים מעטפת תמיכה ומעניק שירותים במגוון תחומים, לרבות עריכת אבחונים, מתן התאמות בבחינות, מרתונים ושיעורי תגבור, סדנאות העשרה, הכוונה תעסוקתית ועוד. אחת הדמויות הבולטות במרכז רעו”ת היא גב’ רונית מנדלבליט, מאבחנת דידקטית המתמחה בטיפוח כישורי למידה. כל מי שראיינו לכתבה מדבר על רונית בהערכה עצומה. מדוע? תפסנו את איריס שרעבי, סבינה ברנשטיין וערן אבידן לשמוע על המהפך שעשה מרכז רעו”ת בחוויית הלימוד שלהם.

“הבנתי שאני לא צריכה כדורי הרגעה כדי להצליח”
איריס, בת 52 מראשון לציון, סיימה השנה תואר ראשון במנהל מערכות בריאות ועובדת בבית החולים אסף הרופא בחטיבה האורתופדית. סבינה, בת 26, גם היא מראשון לציון, סיימה השנה תואר ראשון במדעי ההתנהגות וערן, בן 28 מרחובות, התחיל לאחרונה לימודים לתואר ראשון במנהל עסקים. “מוסדות אחרים חששו לקבל אותי עקב אבחונים חריגים של הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה“, נזכר ערן. “במרכז האקדמי פרס קיבלו אותי”. אולי בכך הוא מתמצת את הסיפור כולו.
איך הגעתם למרכז רעו”ת?
איריס: “למדתי בבתי ספר חרדיים. לא היו לי בגרויות ולא פיתחתי הרגלי למידה מועילים. כשהגעתי למרכז האקדמי פרס, מאוד רציתי להצליח והשקעתי מאמץ רב בלמידה. אבל בתקופת הבחינות הראשונה גיליתי שיש לי חרדת בחינות איומה. רעדתי כמו עלה נידף בכל מבחן. ד”ר אורנית דוידזון-בז’רנו ראתה מה קורה לי במהלך הבחינות, דאגה לי באופן אישי וסיפרה לי על מרכז רעו”ת וד”ר תמי סופר שלום לא ויתרה לי ולקחה אותי יד ביד למרכז. היא ממש לא הותירה לי ברירה”.
סבינה: “זה משהו שהרגשתי בזמן התואר. דברים לא הסתדרו לי. עשיתי הרבה טעויות, אבל לא בכוונה. קראתי אימיילים לא נכון, קראתי את השאלות במבחן בצורה לא נכונה, וכתוצאה מכך נפגעו הציונים שלי. פניתי למרכז רעו”ת כדי לפתור את העניין הזה”.
ערן: “אני לקוי למידה בצורה קיצונית. לא הייתי מצליח להתרכז בשיעורים, הייתי מאבד ריכוז גם בהכתבות ולמורים כבר נמאס מהבקשה שלי לחזור על דבריהם. אף פעם לא קיבלתי ציון של 70 או 80. היו לי ציונים שמגיעים ל-20. כשהגעתי לפרס עם אבחונים, רונית פנתה אליי עצמאית בהצעה לעזרה. היום, אין לי ציונים שהם פחות מ-85”.
מה כלל התהליך שעברתם עם רונית?
איריס: “רונית נתנה לי תרגילים להתמודדות עם הלחץ, כמו למשל ביופידבק שכלל תרגול נשימה. תוך כדי הטיפול היא חזרה ואמרה שהיא רואה בי פוטנציאל גבוה מאוד לשיפור. זה נתן לי דרייב והמשכתי. היום אני כבר יודעת שאני לא צריכה כדורי הרגעה כדי להצליח במבחנים”.
סבינה: “התהליך כלל שיחות אבחון, ובהתאם לתוצאות קיבלתי הנחיות וטיפים שעשו הבדל גדול: סדנה של סידור לוח זמנים, סדנה של סדר מחשבתי וסדנה שבה לומדים איך ללמוד”.
ערן: “קיבלתי שיעורי עזר וחונך צמוד שנותן לי שעות נוספות לתגבור. בנוסף, קיבלתי מדיקאנית הסטודנטים התאמות במבחנים. כשאני צריך עזרה אני שולח בקשה במייל וישר מקבל מענה. עם רונית אני נפגש על בסיס שבועי והיא עוזרת לי להתמודד עם חומר רב מלל. היא נתנה לי עצות איך ללמוד, ולייצר רובריקות שמובנות לי ומסייעות בלמידה”.

“אני מרגישה שנולדתי מחדש בתהליך”
איך הייתה ההרגשה להבין את הבעיה של עצמך ולפתור אותה?
איריס: “היום, בשנה שלישית, אני מרגישה וואו. בשנה הראשונה הממוצע שלי היה 87 ובשנה האחרונה 98.4. היום סטודנטים אחרים לומדים מהמחברות שלי. אני מרגישה שנולדתי מחדש בתהליך. קשה לתאר את ההרגשה”.
סבינה: “הרגשה מעולה. הרגשתי שיש לי עם מי להתייעץ ושרונית לא מנסה סתם לסיים את הפגישה אלא שבאמת אכפת לה ממני אישית ומהתהליך שאני עוברת כדי להכיר את עצמי”.
ערן: “קשה לי להסביר את זה במילים. כשאדם חווה כל החיים שלו כישלונות, הוא מכין את עצמו לכישלון. רונית עבדה איתי הרבה, גם פסיכולוגית, כשהיא נותנת לי כלים להתמודד עם דברים. קשה לי להסביר במילים את תחושת ההצלחה”.
מה יש לך להגיד לסטודנטים שמתלבטים או חוששים לפנות למרכז?
איריס: “אני אומרת להם לא לחשוש. הייתי חסרת תקווה, חסרת אמון ואובדת עצות. לא רק שזה מומלץ – זה ממש חובה מבחינתי”.
סבינה: “מההתחלה אהבתי את העובדה שיש את המרכז, ואני מתחרטת שהגעתי מאוחר. אם הייתי מגיעה מוקדם יותר זה היה מציל אותי. הסדנאות שעושים בחינם הן מדהימות. אני ממליצה שכבר ביום ההרשמה תציינו שאתם מעוניינים בפגישה עם רונית”.
ערן: “הייתי אומר להם ללכת: אם נותנים לך תיקח, וכשנותנים דבר כזה, תיקח בטוח. זה כלי עזר לא מובן מאליו. הם עוזרים לי כמעט בכל דבר אפשרי”.
כל מי שדיברנו איתו מדבר בהערצה על רונית. למה?
איריס: “רונית משרה רוגע שגורם לך רק לרצות להשתפר. היא מתקשרת ומתעניינת איך ההרגשה, אם ביצעתי את התרגילים ואיך הלך במבחנים. היחס שלה נתן לי את הביטחון להמשיך לשאוף יותר גבוה. אין לי מילים לתאר אותה”.

סבינה: “וואו, היא מעולה. אני אוהבת אותה. היא מתאימה לתפקיד: סמכותית מספיק אבל לא מפעילה כוח. יש הרגשה של מישהי שאכפת לה ושיש למי לפנות”.
ערן: “רונית היא אדם מדהים בעיניי. אכפת לה תמיד והיא נלחמת עבורי. היא קשובה לכל בעיה שיש לי ומציעה פתרונות ועושה כל שאפשר כדי שהפתרון יתקבל ואני אצליח. זו זכות גדולה לעבוד איתה”.
חוץ ממרכז רעו”ת, יש יחס אישי במרכז האקדמי פרס? או שזהו החריג?
איריס: “אני מרגישה יחס אישי ותומך בכל המכללה. אפשר לתמצת את זה למילה אחת: משפחה. מהמזכירות ועד הדרגים הגבוהים הייתה דאגה, הקשבה, עזרה והבנה. מרכז רעו”ת הוא רובד בלתי נפרד מכך”.
סבינה: “אני מרגישה שהמרצים תמיד שמחים לעזור, אבל במרכז רעו”ת נותנים טיפים מקצועיים להצלחה עם עצה מדויקת לבעיה”.
ערן: “תמיד אפשר לפנות למרצים עם שאלות, גם בשעות הקבלה וגם אחרי השיעור. יותר מכך, בשיעור שעשיתי בנושא שיווק, למשל, המרצה ענת אלון, הייתה איתי בווטסאפ באופן קבוע לגבי עבודה שכתבתי. אני מרגיש שהמרצים מניעים אותי לרצות להצליח”.
איריס, סבינה וערן, הם שלוש דוגמאות מתוך סטודנטים רבים המשתמשים בשירותי מרכז רעו”ת. אז ממש לא משנה אם הגעתם לאקדמיה עם חוויות טובות או רעות מלימודים קודמים – אם יש לכם הפרעות קשב או שאתם רק רוצים לשפר את איכות הלמידה שלכם, במרכז רעו”ת תוכלו למקסם את ההצלחה ולקחת איתכם תובנות לכל החיים.