אם הוזמנתם למרכז הערכה, עשיתם עוד צעד משמעותי לקראת משרת החלומות.
כעת, מחכה לכם יום מיון הכולל סדרה של מבחנים שמטרתם להשוות בין ביצועים של מספר מועמדים. לרוב, המבחנים כוללים מבדק אמינות (יכול להתבצע גם בנפרד), ריאיון אישי עם פסיכולוג/ית תעסוקתי/ת, מבחני אישיות, מבחנים פסיכוטכניים ודינמיקה קבוצתית.
מטרתו של מרכז ההערכה היא לאתר את המועמדים המתאימים ביותר למשרה – זהו שלב מיון נפוץ מאוד בשירות הציבורי ובארגונים גדולים. הפן התחרותי, היום הארוך וסדרת המבחנים שעומדים בפני המועמדים במהלך כמה שעות גורמים למועמדים רבים לחשוש מן היום הזה, אך אם תיערכו אליו מראש – תוכלו להעלות את הסיכויים שלכם לצלוח את השלב המאתגר.
מהם המבחנים המצפים לכם וכיצד אפשר להתכונן אליהם? הינה המדריך שחיפשתם למרכז הערכה.
כך תגיעו מוכנים למרכז הערכה
מרכז הערכה הוא שלב מאתגר בתהליך הגיוס ולכן יש להתכונן אליו בהתאם. חשוב לישון היטב בלילה שלפני המפגש, להתארגן עם אוכל ושתייה מראש למקרה שלא יגישו במקום, להתלבש בצורה נוחה וייצוגית, וכמובן – לבדוק את דרכי ההגעה למקום. חשוב להגיע עם הרבה סבלנות ואנרגיה ולא לשדר עייפות, חוסר סבלנות או עצבנות, כיוון שבדרך כלל המרכז יכלול אנשי מקצוע מתחום הפסיכולוגיה שיבחנו את התנהגותכם לאורך היום. נכון, לא קל להיות תחת עיניים בוחנות במשך שעות ארוכות ובתנאי מבחן ותחרות, ולכן חשוב להכיר את המבחנים והשלבים השונים שתחוו במהלך היום ולהגיע מוכנים יותר לקראת האתגר.
מבחן פסיכוטכני
בדרך כלל, מבחן פסיכוטכני יהיה חלק מרכזי במרכז הערכה. המבחן הפסיכוטכני בודק את היכולות הקוגניטיביות והידע הכללי שלכם במסגרות זמן קצובות. הפרקים במבחן עוסקים במספר נושאים: סדרות חשבוניות, מבחני צורות, לוגיקה, חשיבה מילולית, חשיבה כמותית, הסקת מסקנות, הבנת הנקרא, זריזות ודיוק. נוסף על כך, בהתאם למשרה שאליה אתם מתמיינים, אתם יכולים להיתקל גם בפרקים נוספים המותאמים לאופי המשרה – למשל, מבחנים באנגלית, חשיבה מרחבית, מבחני ידע ומבחנים טכניים. המבחן הפסיכוטכני נערך מול המחשב, הוא מחולק לפרקים קצובים בזמן, ובין פרק לפרק אפשר לצאת להפסקה. קשה עד בלתי אפשרי לענות על כל השאלות במסגרת הזמן המוקצב, ולכן העדיפו איכות ולא כמות. אם אתם מרגישים חלשים בתחומים מסוימים, כדאי לחזור עליהם בבית, ולתרגל מבחנים פסיכוטכניים שאפשר למצוא ברחבי הרשת.
מבחני אישיות
עוד שלב נפוץ במרכז הערכה הוא מבחן אישיות. המילים "מבחן אישיות" יכולות להישמע מאיימות – בכל זאת, בוחנים את האישיות שלנו, אבל חשוב להבין שהמטרה העיקרית היא להכיר נטיות אישיותיות ותעסוקתיות לצורך בדיקת התאמה לתפקיד ספציפי, ולא כדי לשפוט אתכם או את האופי שלכם. מבחן האישיות כולל כמה סוגים של מבחנים שונים, שמסייעים למעסיק להכיר חלקים פחות חשופים באישיות המועמד. הינה מספר טיפים שיסייעו לכם בפתרון של שלושה מבחנים נפוצים.
1. ציורים
אם ביקשו מכם לצייר משהו, חשוב שהציור יהיה פרופורציונלי לדף, ויכלול רק את הנדרש וללא תוספות מיותרות, גם אם ממש בא לכם להוסיף טאץ' אישי. כדאי שהקו יהיה ברור ורציף, וכן חשוב לא להביע תגובות מתנגדות למשימה – הערות כמו "מה, אני צייר?" או "אני לא יודע לצייר" לא יתקבלו בהבנה. אל דאגה, אף אחד לא מצפה מכם לתלות את היצירה שלכם במוזיאון ישראל.
2. תיאור תמונות
במהלך המבחן יוצגו לכם תמונות ואתם תתבקשו לתאר אותן. לרוב, התמונות אשר יוצגו יכללו פן עצוב או כועס. ההמלצה היא לתאר תיאור אמיתי ומאוזן שמציג את הבעיה בתמונה, אך גם את הדרך שבה הדמות מתמודדת עם אותה בעיה. שימו לב, אל תתחכמו ואל תנסו לתאר תמונה שמחה מדי כשזה לא מתאים – אם התמונה מציגה ילדה שבוכה, אל תנסו לתאר אותה בצורה שמחה באופן מאולץ ("הילדה בוכה מהתרגשות", למשל).
3. השלמת משפטים
במבדק הזה יוצגו לכם חצאי משפטים, ועליכם יהיה להשלים את המשפטים תחת מגבלת הזמן. הדרך שבה תבחרו להשלים את המשפט תחשוף צד שלכם ושל עולמכם הפנימי, וכן כיצד אתם תופסים את עצמכם. יש לענות על המשפטים בפשטות, לא להראות הססנות שמתבטאת בכך שמחקתם או שיניתם את הנוסח אינספור פעמים, לא להתחכם ולא לספק תשובות ציניות – יש לספק תשובות נהירות, החלטיות ומכבדות בכל סיטואציה שניתנת לכם.
דינמיקה קבוצתית
בשלב הזה של יום המיון תיבחן היכולת שלכם לעבוד בקבוצה, ויושם דגש על עבודה בצוות, יכולות ניהוליות, יוזמה, כישורים חברתיים ועוד. על פי רוב, את הדינמיקה ינחה פסיכולוג מוסמך, ובמהלכה תקבלו משימות קבוצתיות מאתגרות אשר יאפשרו למנחה להעריך את הכישורים החברתיים שלכם ואת התפקוד שלכם בצוות. הדינמיקה הקבוצתית תיפתח בדרך כלל בהצגה עצמית. הציגו את עצמכם בקצרה – ספרו מה שמכם, גילכם, השכלתכם, עבודתכם הנוכחית ומה התפקיד שאליו אתם מתמיינים; התנסחו בבירור ובביטחון, בלי לדבר באופן ממושך או מסורבל. התכונות שעליהן יושם דגש מיוחד בדינמיקה הקבוצתית יהיו תלויות בתפקיד שאליו אתם מועמדים, ולכן – זכרו לאיזה תפקיד אתם מתמיינים ופעלו בהתאם. אם התפקיד דורש עבודה בצוות, הראו שאתם חברי צוות טובים, שיודעים להסתדר בקבוצה. אם התפקיד דורש יכולות מנהיגות וניהול, זה הזמן שלכם להראות אילו מנהלים טובים אתם. נסו להיות בולטים במידה, ולהביע את עצמכם ואת כישוריכם ללא ביטול שאר המשתתפים. השתדלו לא להיות הראשונים שמדברים או לוקחים את המושכות, אך חשוב גם לא להיות אחרונים. התייחסו באופן יפה לשאר המשתתפים תוך הדגשה של הנקודה שאותה אתם רוצים להעביר.
מרכז הערכה – מאתגר אך אפשרי
מרכז הערכה עלול להיות מתיש ומלחיץ, אך הכנה נכונה הכוללת שעות שינה מספקות, אנרגיה טובה וביטחון עצמי תעזור לכם לעבור את היום הזה בהצלחה, ומי יודע – אולי אפילו ליהנות במהלכו.
איך מתכוננים לשלבים הבאים בתהליך הגיוס?
עברו מדריך למבדק אמינות וקבלו את כל הטיפים שיקדמו אתכם לעבר משרת החלומות שלכם.