הוזמנתם לריאיון פרונטלי? ברכותינו, הגעתם לשלב המרכזי בתהליך הגיוס, מפגש פנים אל פנים.
הריאיון הפרונטלי הוא שלב ממיין חשוב מאוד בתהליך הגיוס, ובניגוד לריאיון טלפוני או למרכז הערכה שלא מתקיימים בכל ארגון או דרגה, הריאיון הפרונטלי הוא שלב שקורה ב-99% מהמקרים. מדובר בפגישה שבמהלכה שני הצדדים לומדים להכיר טוב יותר זה את זה (כן, כן, גם המרואיינים) ומתאמים ציפיות לגבי ההעסקה הפוטנציאלית. בהתאם לרושם שעשה המרואיין, יוחלט אם להמשיך בתהליך המיון או להפסיקו.
כיצד תצליחו להשאיר רושם טוב על המראיינים? הינה המדריך המלא לריאיון הפרונטלי.
לאחר תיאום הריאיון: בצעו הכנה מוקדמת
מהרגע שהוזמנתם לריאיון פרונטלי, עליכם לצבור מידע שישמש אתכם בריאיון. זה אומר לחפש בגוגל את שם החברה ולקרוא כתבות על אודותיה, להיכנס לאתר האינטרנט ולרשתות החברתיות ולחפש את פרופיל החברה. באופן הזה, תוכלו להגיע לריאיון עם ידע על החברה, תדעו לשאול את השאלות הנכונות ואולי גם תגלו מידע שלא יספרו לכם בריאיון ואפילו חברים שעובדים במקום.
מעבר למידע על אודות החברה עצמה, עליכם להבין יותר לגבי המשרה הספציפית שאליה אתם מתמיינים: חזרו למודעת הדרושים וקראו את תיאור המשרה, תחומי האחריות והדרישות, נסו למצוא מידע נוסף על התפקיד גם בחברות אחרות, וחשבו אילו תכונות או ניסיון מקצועי שאתם מביאים איתכם יכולים לתרום לתפקיד. כחלק מאיסוף המידע, אל תשכחו לבדוק את דרכי ההגעה האפשריות, כולל חישוב זמנים ומקומות חניה. נסו לסדר את הלו”ז של יום הריאיון כך שיאפשר לכם להגיע מוקדם יותר מהשעה שתיאמו איתכם כדי לצמצם בלת”מים שיגרמו לאיחור, והכינו לעצמכם פריטי לבוש בצבעים ניטרליים. כמובן, הימנעו ממכנסיים קצרים, כפכפים, גופיות וכל פריט שמתאים לחוף הים.
רגע לפני הריאיון: ודאו שהכול במקום
הגעתם בזמן, אתם לבושים טיפ-טופ ותכף נכנסים למשרדים. שנייה לפני זה הזמן לוודא שהנייד שלכם על שקט בתיק; צלצול טלפון או הודעת ווטסאפ באמצע הריאיון יתפרשו באופן לא מקצועי ויפריעו לזרימת הריאיון. הביטו רגע במראה, וודאו שאין הפרעות לא רצויות בהופעה החיצונית שלכם – בדקו שאין לכם משהו בין השיניים, שהאיפור לא מרוח, שהחגורה יושבת במקום ושהשרוכים בנעליים קשורים. דבר נוסף שלעיתים מפספסים הוא מסטיק בפה – אם אתם מהאנשים שנוהגים להפיג את המתח באמצעות לעיסת מסטיק, שימו לב לא להיכנס איתו בטעות לריאיון, מה שעלול להתפרש כזלזול וכחוסר מקצועיות.
מהרגע שאתם נכנסים לבניין ולמשרדים, חייכו והיו נעימים לכל מי שאתם פוגשים בדרך – מאבטח/ת, עובדים/ות שעוברים במקום, מזכיר/ה.
בדקות הראשונות של הריאיון: רושם ראשוני
רושם ראשוני הוא כנראה הדבר החשוב ביותר בראיון עבודה, והוא מושפע מסך כל הנתונים שהמראיין חווה מכם – הדברים שאתם אומרים, שפת הגוף שלכם והמראה החיצוני. כדאי לדעת שרושם ראשוני וגיבוש דעה מוצקה לגבי אדם זר נוצרים אצלנו בתוך מספר שניות ועד ארבע דקות מפגש. את הרושם הזה קשה מאוד לשנות בהמשך, ולכן תחילת הריאיון היא כנראה הזמן הקריטי ביותר עבורכם ליצירת רושם חיובי.
אתם בטח תוהים כמה כבר אפשר כבר להגיד בכמה שניות ועד ארבע דקות, ובצדק. מחקרים מראים ש-93% (!) מהרושם הראשוני מבוסס על תקשורת בלתי מילולית, המורכבת משלושה פרמטרים מרכזיים:
- שפת גוף: קשר עין, הבעות פנים, עמידה, תנועות ידיים ותנועה במרחב
- קול: טון, עוצמה, קצב
- חזות: מראה ולבוש
כפי שאתם מבינים, השיפוט שלנו קורה מהר מאוד ועל בסיס תחושות והבנות שמתרחשות באופן אוטומטי, ולכן שימו לב להיראות נינוחים גם בשפת הגוף ובמנח הגוף שלכם, לדבר ברוגע ובטון נעים, ולהיראות באופן שמבטא את המסרים שאתם רוצים להעביר.
עשה ואל תעשה בראיונות עבודה
אחד המכשולים הנפוצים בראיון עבודה פרונטלי הוא הניסיון להיות מי שאתם לא, לעטות על עצמכם מסכה של דמות שונה מכם במטרה להתחבב על הצד השני. לרוב, זה לא עובד, ואפילו מביא לתוצאה הפוכה. לכן, השתדלו להיות אותנטיים, לנהל שיחה נעימה, לדבר בכנות ולנסות להציג למראיין באמת ובתמים את מי שאתם.
בגזרת ה-לא לעשות, חשוב לא להתפזר במהלך השיחה, לא לדבר יותר מדי ולא “לחפור” למראיין, אלא לספק תשובות תמציתיות, ברורות ומנוסחות כמו שצריך. חשוב לא ללכלך על מעסיקים קודמים או על משרות קודמות, לא להתרברב ביכולות שלכם (חשוב להציג אותן אך בטעם טוב), וכן לא לשבור דיסטנס עם המראיין ביוזמתכם.
אל תיתפסו מופתעים – למדו את השאלות הנפוצות
כדי להגיע מוכנים ככל האפשר, חשוב להכיר את השאלות הנפוצות בריאיון פרונטלי. כדי להקל עליכם את העבודה, אספנו עבורכם מקבץ שאלות נפוצות שתוכלו להתכונן אליהן. נסחו לעצמכם תשובות בכתב לכל שאלה והתאמנו עליהן בקול רם מול המראה, בהקלטה או מול חבר. ככל שתתאמנו יותר, כך התשובות יגיעו לכם בטבעיות יותר בריאיון עצמו.
שאלות נפוצות בראיונות עבודה – לגזור ולשמור
שאלות על עבודות קודמות
- ספר לי על עצמך
- מה היה תפקידך במקום העבודה האחרון?
- מה נדרש ממך במסגרת התפקיד?
- כמה זמן עבדת במקום העבודה הקודם ומדוע הסתיימה העסקתך?
- באילו יעדים עמדת/לאילו הישגים משמעותיים הגעת?
- מה למדת מתפקידך האחרון/מתפקידים הקודמים?
- האם לדעתך ביצעת עבודה טובה? מדוע?
- מה יכולת לעשות אחרת/לשפר?
- מה לא אהבת בעבודתך הקודמת?
- תאר לי מקרה שבו נכשלת/לא ביצעת משימה בעבודה כראוי. איך התמודדת עם זה?
- מה לדעתך הוביל לטעות/לחוסר הצלחה? מה למדת מזה?
שאלות על המשרה הנוכחית
- מדוע אתה מעוניין במשרה הזו?
- למה לי לקחת דווקא אותך לתפקיד?
- מהן ציפיותיך מהתפקיד?
- מהן לדעתך התכונות החשובות למשרה הזו?
- מהם הדברים החשובים לך במקום העבודה?
- מה יכול להפריע לך לבצע את התפקיד בצורה טובה?
שאלות אפיון אישיותי ומקצועי
- ספר לי על תכונה חיובית ושלילית שלך
- כיצד המעסיק הקודם שלך יתאר אותך?
- מהי ההגדרה שלך להצלחה בתפקיד?
- מה תעשה במצב של חילוקי דעות עם המנהל/אחד מהעמיתים שלך?
- האם אתה מעדיף לעבוד באופן עצמאי או בצוות?
- איפה אתה רואה את עצמך בעוד חמש שנים?
שאלות סיכום ריאיון
- מה רצית/קיווית שאשאל אותך היום ולא שאלתי?
- יש לך שאלות כלשהן על התפקיד/החברה?
- מהן ציפיות השכר שלך?
ריאיון פרונטלי – מוכנות היא המפתח להצלחה
מעבר מוצלח של ריאיון פרונטלי הוא לא עניין מולד – כל אחד יכול לעבור ריאיון פרונטלי בהצלחה אם יגיע מוכן עם ידע על החברה והמשרה, עם התשובות מוכנות על קצה הלשון ועם מראה מקצועי שהולם את התפקיד. אם תעבדו לפי המדריך הזה, הסיכוי שלכם לעבור בהצלחה את שלב הריאיון הפרונטלי יעלה.
סטודנטים או בוגרים של המרכז האקדמי פרס?
היחידה לפיתוח קריירה מלווה את הסטודנטים והבוגרים של המרכז בכתיבת קורות חיים, הכנה לראיון פרונטלי וטלפוני, סדנאות העשרה, מציאת משרות רלוונטיות ועוד.
איך מתכוננים לשלבים הבאים בתהליך הגיוס?
עברו למדריך למרכז הערכה וקבלו את כל הטיפים שיקדמו אתכם לעבר משרת החלומות שלכם.