החיים השתנו ובכך מערכת החינוך האקדמית צריכה להשתנות ולהתקדם טכנולוגית. שנת הלימודים במרכז האקדמי פרס נפתחה כסדרה, לאחר שהסגל המקצועי ניצל את החודשים האחרונים להתאמת תוכניות הלימודים השונות לסיטואציהשבה הלימידה מרחוק לוקחת חלק נכבד מחיינו. כדי לעזור לכם להיערך לצורת הלמידה החדשה, הכנו לכם צ’ק ליסט פשוט שכולל את כל מה שאתם צריכים כדי ללמוד מהבית בנוחות והכי חשוב – בכיף.
סביבת עבודה
הנושא של למידה מרחוק מצריך מאיתנו היערכות קצת אחרת – אם עד כה עמדת המחשב הייתה בסלון, היכן שכל בני הבית מסתובבים ועשויים להרעיש מדי פעם, כעת, שווה לשקול להעביר אותה לפינה שקטה יותר שבה תוכלו לעבוד בנחת. עדיף למצוא מקום בבית שאפשר לסגור אותו עם דלת וכך ליצור אווירה שקטה ופרטית יותר. נוסף על עניין הרעש בסביבת העבודה, כדאי לשים לב גם לעניין התאורה, ולבחור לעבוד במקום שיש בו תאורה נאותה שתתאים גם לזום, אך לא כזאת שתציק לכם. התאורה הכי מתאימה היא תאורה טבעית, ואם אין לכם אחת כזו או שאתם רוצים להבטיח שתהיה לכם תאורה מתאימה גם בשעות החשכה, אפשר להוסיף תאורה חיצונית, אפילו לד קטן ליד המחשב. מומלץ לא לבחור תאורה צבעונית, מרצדת או בוהקת מדי, אלא משהו ניטרלי ובעל מקדם CRI של 90. את הנתון הזה תוכלו לבדוק עם המוכר בחנות או לפי המפורט על הקופסה.
דאגו שסביבת העבודה תהיה נעימה ונגישה. תוכלו לעצב ולקשט את סביבת העבודה כדי שיהיה לכם כיף לשהות בה, להניח לידכם חפצים שאתם עשויים להזדקק להם, כמו חבילת טישו, ולא לשכוח מקום נגיש לספל הקפה.
חיבור יציב לרשת
כשרואים סדרה בנטפליקס והיא נתקעת מדי פעם זה מעצבן, אבל לא נורא. לעומת זאת – כשהרשת נתקעת באמצע מבחן, זה יכול להיות קצת יותר בעייתי. כדי להימנע מתקלות עד כמה שאפשר, ודאו מראש שיש לכם חיבור יציב לרשת.
הדבר הראשון שצריך לבדוק הוא מהירות הגלישה המרבית של ספקית התשתית שלכם באזור מגוריכם. יש בישראל מספר מצומצם של ספקיות תשתית, וכל אחת מהן יכולה להגיד לכן באמצעות שיחת טלפון פשוטה מהי מהירות הגלישה המרבית בכתובת המגורים שלכם. אחרי שווידאתם שאתם מחוברים לספקית שנותנת את המהירות הגבוהה ביותר, כדאי לבדוק אם ספקית התשתית מעניקה גם אפשרות לחיבור באמצעות סיב אופטי, המאפשר גלישה יציבה יותר. אחרי שסגרתם את עניין התשתית, הקדישו מחשבה גם לעניין הנתב (ראוטר). תוכלו לבחור בין נתב קווי לאלחוטי. נתב קווי מומלץ יותר, שכן הוא אמין יותר ומבטיח קצב נתונים מהיר יותר. אם בחרתם בנתב אלחוטי, קחו בחשבון שככל שתתרחקו ממנו, כך עלולה לרדת מהירות ואיכות הגלישה שלכם. מעבר לזה, חשוב לוודא שיש בנתב את כל החיבורים הדרושים לכם (כמו USB אם תרצו לחבר מדפסת) וששיטות ההצפנה של הנתב מתקדמות מספיק ומגינות על המידע שלכם, כמו WPA ו-WPA2. לבדיקת מהירות הגלישה בפועל תוכלו להשתמש באפליקציות ייעודיות, כמו ספידטסט, שנותנות לכם אינדיקציה מיידית על קצב העברת הנתונים שלכם.
הנושא הזה חשוב במיוחד עבור אלה מכם שחולקים חיבור לרשת עם עוד כמה אנשים. בין אם אתם גרים בדירת שותפים, עם חברים סטודנטים שהולכים ללמוד במקביל אליכם, ובין אם אתם בבית של ההורים ואיתכם עוד אחים שלומדים מרחוק, מומלץ לערוך ניסוי קטנטן ולוודא שכולם יכולים לגלוש במקביל וללא הפרעות מיוחדות.
מחשב וציוד היקפי
עד הקורונה, הנתונים החשובים לסטודנטים במהלך בחירת מחשב היו ניידות, משקל נמוך וגודל קטן שמשפר את חיי הסוללה. כאשר הגיעה הקורונה, היא שינתה את סדרי העדיפויות באופן מהותי. כשאנחנו נמצאים ליד מקור חשמל זמין רוב הזמן, חיי הסוללה פחות חשובים וגם לא משקל המחשב, שנמצא רוב הזמן על השולחן. מה כן חשוב עכשיו? נוחות המשתמש, שנמצא שעות רבות ליד המחשב כיוון שדברים רבים בחיינו הפכו לווירטואליים.
כשאתם קונים מחשב או מחפשים דרכים להפוך את הלמידה לנוחה יותר, קחו בחשבון את השינוי במצב – אם אין לכם צורך מיוחד בניידות, עדיף לעבוד עם מחשב נייח, כיוון שהאמינות והנוחות שלו בעבודה ממושכת גבוהות יותר. אם אתם עומדים לרכוש מחשב נייד, כדאי לבחור באחד כזה שבו המקלדת מלאה ולא בעלת מקשים “דחוסים” והמסך גדול מספיק. אם כבר יש לכם מחשב נייד ואתם רוצים לשדרג את העבודה באמצעותו, תוכלו להפוך אותו בקלות לנוח יותר ע”י רכישת מקלדת ועכבר חיצוניים, משטח ייעודי לעכבר שיבטיח עבודה מהרה יותר, ומשטח הגבהה שיסייע לכם לשמור על גב זקוף ולהיראות טוב יותר בזום. יש בשוק כמה מגביהי מסך נוחים מאוד שמגיעים עם משטח טעינה מובנה, מה שהופך את החיים לנוחים מאוד.
נוסף על כך, רצוי להשתמש באוזניות טובות ומנטרלות רעשים, שיבטיחו לכם מקסימום ריכוז בשיעור גם אם השכנים בדיוק החליטו לקדוח בקיר. מומלץ לבחור באוזניות אלחוטיות שיאפשרו לכם לקום מהכיסא, להסתובב קצת בחדר ולחלץ עצמות מבלי להפסיק להקשיב למרצה. מובן שאתם לא חייבים אף אחד מהדברים הללו, אבל כמו שכבר אמרנו – אתם הולכים לבלות הרבה זמן מול המחשב, ולכן שווה לשקול להשקיע בציוד שיהפוך את החוויה לנוחה יותר.
כיסא נוח וישיבה נכונה
בניגוד לציוד המשלים שאותו אתם לגמרי לא חייבים לרכוש, כיסא נוח הוא דווקא ציוד שעליו אנחנו כן ממליצים. ישיבה ממושכת על כיסא לא מתאים יכולה לגרום לכם לכאבי גב וצוואר ולאיבוד סבלנות, ולכן מומלץ לא לגרור כיסא מזדמן מפינת האוכל אלא להשקיע ברכישת כיסא ייעודי בעל משענת תומכת ונוחה, ואפשרות להתאים את גובה המושב לגובה השולחן והמסך.
במסגרת בחירת הכיסא והתאמת גובה הישיבה, שימו לב כי מומלץ לשבת כשהירכיים, הברכיים והקרסוליים מונחים בזווית של 90–100 מעלות, וכשכפות הרגלים נתמכות ברצפה באופן מלא או מונחות על הדום. משענת הגב צריכה לתמוך את קשת הגב התחתון, ומומלץ שיהיו גם משענות מתכווננות לידיים, כדי לאפשר הפחתת עומסים מהזרועות, חגורת הכתפיים והגב. אם קיימת אפשרות לנסות את הכיסא לפני הרכישה – שבו על הכיסא וודאו שגם הגב התחתון וגם הגב העליון מקבלים תמיכה מלאה, שהמושב לא עמוק מדי עבורכם ושאתם יכולים לגעת עם כפות הרגליים ברצפה כאשר אתם נשענים עד הסוף, וכן שכל החלקים מתכווננים לנוחותכם. אם אין אפשרות לנסות את הכיסא מראש, בדקו את המפרט הטכני שלו וודאו שהוא מציע כוונון והתאמה של המושב, משענת הגב ומשענות הידיים.
חשוב לציין שכיסא תומך לא חייב לעלות הרבה כסף, ושבחנויות רבות אפשר למצוא כיסאות נוחים מאוד בעלות סבירה שאפשר לעמוד בה.
מכשירי כתיבה
זה שהלימודים מתנהלים באופן מקוון לא אומר שאתם לא יכולים להרגיש קצת יותר בסביבת לימודים רגילה ומוכרת: השתמשו בדף ועט, ממש כמו פעם, כדי לסכם את דברי המרצים ולכתוב לעצמכם נקודות חשובות. הסיכום במהלך שיעור זום יכול להיות מאתגר, אז אם כבר ניסיתם את זה ואתם מרגישים שזה עובד לכם – מצוין, ואם לא – דאגו מראש לדפדפת, עטים, מרקרים וכל מה שעשוי לסייע לכם לזכור את החומר הנלמד. אסטרטגיות למידה הן עניין אינדיבידואלי לחלוטין, כך שאם אתם בשנה הראשונה ללימודים או מתנסים בפעם הראשונה בלמידה מרחוק, נסו להיזכר איך היה לכם נוח ללמוד במסגרות קודמות והיעזרו בטיפים ללמידה שהכנו לכם בנפרד.
אם אתם מרגישים שאתם בורחים למחברות בגלל קושי להסתכל על מסכים במשך זמן ממושך, כדאי לבדוק את האפשרות של משקפיים מסנני אור כחול או בעלי עדשות מולטיפוקל, שמותאמות לראייה בטווחי מרחק שונים. זו כמובן עצה כללית בלבד ולא המלצה מקצועית, אבל אם נראה לכם שהעיניים שלכם סובלות – שווה לבדוק את הנושא.
למידה מרחוק: ליהנות מיתרונות התקופה
נכון, למידה מהבית מקשה על החוויה הסטודנטיאלית בקמפוס אבל יש לה יתרון גדול: אתם מרוויחים יותר זמן ללימודים ולמטרות אחרות. רשימת הציוד שאתם צריכים היא די בסיסית וסביר להניח שאת רובו כבר יש לכם בבית, ולכן – כל מה שנשאר לעשות הוא לוודא שנוח ונעים לכם בסביבת הלמידה שבחרתם, וליהנות מהיתרונות שיש לתקופה הנוכחית להציע.