סקרים שנעשו בישראל בשנים האחרונות מוכיחים שוב ושוב את מה שרובנו כבר יודעים: שילוב בין עבודה ולימודים אקדמיים אינו דבר חריג, ויתרה מזאת – מדובר בתופעה נפוצה מאוד. הנתונים מעידים שכ-60% מהסטודנטים ישלבו עבודה במקביל ללימודים. אחד ההסברים האפשריים לכך, הוא העובדה שרק כ-50% מהסטודנטים זוכים לעזרה מהוריהם במימון התואר הראשון, ועוד הרבה פחות מכך בתואר השני. לעבודה במקביל ללימודים יכולות להיות סיבות נוספות, אך בסופו של דבר האתגר דומה, ואינו קל בכלל.
אם מצאתם את עצמכם תוהים איך לתמרן בין המחויבויות השונות, הכתבה הזו, שמכילה טיפים מעשיים להתמודד עם האתגר, נועדה בדיוק בשבילכם.
בחרו מסלול לימודים מתאים
אם אתם נמצאים כבר עמוק בתוך מסלול הקריירה שלכם ודרושים לכם לימודים לצורך קידום או השתלמות מקצועית, חפשו את המסלולים שתפורים ללוח הזמנים ולצרכים שלכם. כיום, מכללות מאוד קשובות לצרכים של אנשים עסוקים, ומציעות מסלולי לימודים מרוכזים של יום-יומיים בשבוע, לימודי ערב או בוקר. חלק מהמסלולים נבנו מתוך הבנה שהניסיון המקצועי של התלמידים ממצב אותם בנקודת פתיחה שונה בלימודים. במסלולים כאלה יתחשבו בידע המוקדם של הסטודנטים, ויתמקדו בחומר לימודי שיכוון אותם גבוה יותר בתוך מסלולי הקריירה שלהם. על המסלולים שמציע המרכז האקדמי פרס תוכלו לקרוא כאן.
התמקדו בנושא המרכזי
לימודים אקדמיים דורשים קשב רב, ולכן, שווה להגדיר מה יותר חשוב לכם בתקופת התואר: העבודה או הלימודים. אם אתם מגיעים ללימודים בשלב שבו כבר פיתחתם קריירה ואתם רוצים לרכוש ידע אקדמי ולהתפתח, כנראה שהעבודה תקבל אצלכם מעמד גבוה, והטיפים בהמשך יוכלו לעזור לכם לתמרן בין השניים. לעומת זאת, אם אתם כמו רוב הסטודנטים לתואר ראשון – נמצאים בשלב טרום קריירה, עדיף לכם להשקיע בלימודים ולבחור עבודה שתכניס לכם כסף אך לא תשאב אנרגיה נוספת. למשל:
- משרת סטודנט: מקומות עבודה רבים משריינים משרות לסטודנטים. מקומות עבודה מפרגנים יתאימו את העומס בעבודה ללוח הזמנים של הסטודנטים ויתחשבו בתקופות עומס ומבחנים. חפשו אותם.
- משמרות: משמרות הן חברותיהם הטובות של הסטודנטים. עבודה במשמרות היא קלאסית לצורך התאמה של לוח הזמנים בעבודה ללוח הזמנים הסטודנטיאלי.
העבודות הללו יאפשרו לכם להתפרנס בכבוד בלי הלחץ להצליח או להוכיח את עצמכם בסביבת עבודה תובענית. בשלב מתקדם של התואר, תוכלו לבחון עבודה רצינית יותר שתעניק לכם ניסיון מקצועי לקראת ההמשך – ופה כדאי לקחת בחשבון שיידרש מכם יותר קשב והעומס יגדל, אך לצד זאת תהיו מיומנים יותר בניהול המשימות האקדמיות, ולכן הבחירה תהיה הגיונית.
התכוננו למאמץ
לאחר שיצרתם לעצמכם את השילוב הריאלי בין מסלול הלימודים לעבודה, שווה להשקיע בהכנה נפשית לתקופה של מאמץ מוגבר. גם אם שעות הלימודים מסתדרות נהדר עם שעות העבודה, עדיין תידרשו להשקיע אנרגיה רבה בחיי היום יום שלכם, לוותר על מפגשים חברתיים, לעיתים להתנהל כלכלית בצורה אחרת, וכל זה דורש מחשבה והכנה. אז גייסו את כל הנחישות, המוטיבציה והאהבה לקריירה שאתם רוצים לפתח, שבו עם חבר או בן משפחה שכבר סיים ללמוד ודברו על הדברים בקול כדי להגיע מוכנים להתמודדות עצמה. אם תרצו לקבל הכוונה מקצועית יותר, תוכלו להיעזר ביחידה לפיתוח קריירה של המרכז האקדמי פרס, שם תוכלו לקבל ייעוץ וליווי אישי, ולהשתתף בסדנאות ומפגשים לעיצוב הקריירה שלכם. השירות, אגב, מיועד גם לסטודנטים וגם לבוגרי המרכז.
היו המנכ"לים של עצמכם
כמו אצנים למרחקים ארוכים שמחשבים מראש את קצב ההתקדמות לאורך המסלול, את ניצול האנרגיה והפסקות ההתרעננות, כך גם משלבי לימודים ועבודה צריכים לתכנן ולנהל את הזמן שלהם היטב – ממש כמו שמנכ"ל מנהל את החברה שלו. את הזמן כדאי לנהל ברמה השנתית – לבחון מראש באילו תקופות צפויים עומסים בעבודה או בלימודים, ולפזר את העומסים על פני לוח השנה כדי לא להיקלע למצב שבו, למשל, פרויקט גדול בעבודה נופל על מבחן חשוב. ברמה החודשית והשבועית, כדאי לקחת מקדמי ביטחון, ולא לדחות משימות בעבודה או בלימודים עד לדד-ליין עצמו כדי לא להכניס את עצמכם ללחץ.
שתפו את הסביבה
האנשים שאוהבים אתכם רוצים לראות אתכם מצליחים. שתפו את בני המשפחה, החברים, הקולגות והמנהלים בעבודה בכך שאתם משלבים בין לימודים לעבודה, ואפשרו להם לעזור לכם. באמצעות שיתוף הסביבה במטרות שלכם והסבר על המאמצים שאתם משקיעים כדי להגיע אליהן, תוכלו לקבל תמיכה והערכה, מה שיכול לעזור לכם בשימור מוטיבציה ובמימוש המטרות שהצבתם לעצמכם. על המעטפת האישית שלכם נוספת גם המעטפת הייחודית שעומדת לרשותכם כסטודנטים במרכז האקדמי פרס – מרכז רעו"ת. המרכז מעניק מעטפת תמיכה וייעוץ מותאמים אישית הכוללים שיעורי תגבור, אבחונים דידקטיים במקרה הצורך, תרגולים קבוצתיים וסדנאות העשרה. במידת הצורך, תוכלו להתייעץ עם יועצי המרכז, ולקבל ליווי אישי ותמיכה אקדמית. כמובן, הכול ייעשה בדיסקרטיות מוחלטת.
העניקו לעצמכם מתנות קטנות
לא משנה האם אתם לקראת תואר ראשון או מתקדם יותר ומה הסטטוס שלכם בחיים – תקופת הלימודים היא תקופה מאתגרת. אתם הולכים לעבוד קשה, ומגיע לכם הכרה ותגמול על ההשקעה, גם ובעיקר מעצמכם. מומלץ מאוד לפזר בלו"ז זמנים מתוכננים לרגיעה ובילוי, ולפנק את עצמכם במתנות קטנות לכבוד ציוני דרך בקריירה או בלימודים. זה אולי נשמע מובן מאליו, אבל כשמנהלים שגרה עמוסה כולנו נוטים לשכוח לפרגן לעצמנו, ולכן אנחנו ממליצים להקדיש לזה זמן מראש.
לסיכום
שילוב בין לימודים ועבודה זה עניין מאתגר, אבל אתם לא לבד – רבים עוברים את המסלול הזה בהצלחה, והיתרונות שתקבלו בעקבות כך בשוק העבודה שווים את המאמץ, כיוון שתגיעו אליו גם עם השכלה אקדמית וגם עם ניסיון תעסוקתי. אם תתנהלו על פי הטיפים שנתנו לכם כאן, ותנצלו נכון את המשאבים העומדים לרשותכם כסטודנטים במרכז האקדמי פרס -כבר עשיתם חצי מהדרך להתמודדות עם האתגר.
בהצלחה!