מה גורם לנו להתאהב? האם אהבה יכולה להחזיק לנצח? ואיך ייראו מערכות היחסים הזוגיות שלנו בעתיד? במסגרת התואר הראשון במדעי ההתנהגות במרכז האקדמי פרס, זוכים הסטודנטים ללמוד קורס ייחודי בנושא הפסיכולוגיה של זוגיות ואהבה. המרצים דני פרידלנדר ויעל דורון (“חתונה ממבט ראשון”) מעבירים את אחד הקורסים המרתקים ביותר- בתחום הנוגע לכל אחד ואחת מאיתנו.
אהבה, זוגיות ורומנטיקה יחד הם אחד הנושאים הכי נחקרים בתחום הפסיכולוגיה בימינו. אבל, על אף שתחום זה נוגע בכולנו, עד כה הוא אינו נלמד במסגרת לימודים אקדמיים. המרכז האקדמי פרס הינו הראשון להרים את הכפפה ולפתוח את שעריו לקורס בנושא זוגיות כחלק מלימודי התואר הראשון במדעי ההתנהגות. ישבנו לשיחה עם המרצים האהובים והמוכרים – הפסיכולוגים דני פרידלנדר וד”ר יעל דורון (“חתונה ממבט ראשון”) על מנת להבין קצת יותר טוב מה מיוחד בזוגיות בעידן שלנו? ואיך מלמדים אהבה?
אהבה וזוגיות בעידן המודרני
בואו תספרו קצת על אהבה וזוגיות במציאות המודרנית, מה מיוחד בעידן שלנו לעומת זמנים אחרים ?
יעל: “היום אנחנו חיים בעידן השפע. לכאורה זה היה אמור להיות הרבה יותר קל למצוא זוגיות כי יש יותר אפשרויות. אבל בפועל השפע גורם לבלבול, מוריד את הוודאות שלנו ומעלה את הספק.”
דני: “בנוסף לשפע, התופעה הכי חזקה והכי בולטת היום זו תופעת הבדידות. אנחנו בעצם חיים בפרדוקס- מצד אחד שפע של אנשים שהם “כאילו” אופציה ומצד שני אנחנו נשארים לבד.”
יעל: “ככל שיש יותר אפשרויות טכנולוגיות למצוא אנשים, דווקא פחות ופחות מוצאים, וגם כשמוצאים נורא מתלבטים, מהססים ולא מצליחים להחליט אם מה שמצאנו זה הדבר הנכון. מעבר לכך אנחנו נמצאים בעידן שבו לא מתקנים שום דבר. פעם היו סנדלרים וחייטים, ואם למשל היה נשבר לך העקב בנעל היית הולכת לסנדלר לתקן אותו. היום לעומת זאת לא מתקנים. בעצם ברגע שאנחנו נתקלים בקושי אנחנו כבר לא כל כך מנסים לתקן, לשפר, או לעבוד על הקשר. הרבה יותר מפתה הרעיון של להחליף, לפתוח דף חדש ולהתחיל מהתחלה.”
דני: “אנשים גם מפחדים מהתחייבות. מדובר בדור בלי נאמנות, הוא נאמן רק לעצמו. לא נאמן למקומות עבודה, לא נאמן למדינה, ולא למשפחתיות וכשאתה חי בתקופה שבה ההתחייבות היא לא דבר חשוב אז אתה גם לא מתחייב לעולם הדייטים ולזוגיות. “
איך הקורונה השפיעה על העולם הזה?
דני: “הקורונה העמיקה את הבדידות ואת תחושת הלבד. האוכלוסייה שהיה לה הכי קשה והכי לא ספרו אותה זה האוכלוסייה של הרווקים. הרבה אנשים הבינו פתאום שהבדידות שלהם זה לא דבר כזה כיף. הרבה אנשים חזרו לגור עם ההורים בקורונה לא רק בגלל קושי כלכלי אלא בעיקר בגלל בדידות.”
אהבה, זוגיות ורומנטיקה בלימודים
מה הערך המוסף של קורס כזה עבור סטודנטים למדעי ההתנהגות? אילו כלים הם רוכשים במהלכו?
יעל: “כשאני הייתי סטודנטית לא היה קורס על זוגיות, בכלל זוגיות זה משהו שלא מלמדים גם לא בבית ספר ואני חושבת שיש הרבה כלים שהם משמעותיים בקורס ככלים לחיים. אני באופן אישי הייתי מציעה שילמדו את הקורס הזה בכל החוגים, לא רק בחוגי פסיכולוגיה. אני חושבת שקורס על זוגיות ויחסים מתאים גם לסוציולוגיה, לכלכלה, בטח מתאים למשפטים, יש השפעות וקשרים גם על פקולטות אחרות. לנו היה מזל גדול וכבוד גדול שהחוג למדעי ההתנהגות הזמין אותנו ללמד ואני חושבת שזה נורא חשוב שיש קורס על זוגיות, אני מאוד גאה במכללה.”
דני: “אני חושב שהמרכז האקדמי פרס הרימו את הכפפה, וזה כל כך אופייני להם לעשות חדשנות, לנסות להקשיב למה שקורה בחוץ ולא להיצמד רק לאקדמיה של פעם. הם באמת באו ואמרו שלא יכול להיות שסטודנט יסיים תואר בפסיכולוגיה ולא יתעסק בסוגיה הכל כך גדולה של אהבה, זוגיות ורומנטיקה. אין ספק שזה אחד הנושאים הכי מדוברים ומטופלים בתחום הפסיכולוגיה וזה מדהים שהם החליטו כבר בתואר הראשון לתת לסטודנטים את ההזדמנות. יוזמה ברוכה וכל הכבוד להם עליה.”
יעל: “מה שאני אוהבת זה שיש בקורס הזה שילוב גם של תיאוריה וגם של החיים היום יומיים. לומדים הרבה דברים פרקטיים, הסטודנטים מביאים הרבה דוגמאות מהזוגיות של עצמם, מהזוגיות של ההורים שלהם, אנחנו לומדים דרך הרגליים, לומדים על עצמנו, וזו אחת הדרכים הטובות ביותר ללמוד.”
אתם מרגישים שהחוויה הטלוויזיוניות העניקה לכם ערך מוסף בבניית הקורס?
יעל: “אנחנו מביאים הרבה מהתובנות שלנו מהטלוויזיה גם אל הקורס, שנינו פסיכולוגים כבר יותר מ-25 שנים, יש לנו קליניקות פרטיות, לימדנו ועבדנו עם יחידים, זוגות וקבוצות כבר קודם. אבל זה ברור שהחוויה הכל כך אינטנסיבית, מרגשת ועוצמתית של חתונה ממבט ראשון לימדה אותנו הרבה מאוד דברים ואנחנו מביאים אותם גם לקורס, אין ספק שזה משפיע. לדני יש שיעור בסוף הקורס על ההשפעה של הטיפול הפסיכולוגי שאנחנו רואים בטלוויזיה- זה שיעור מרתק בעיניי.”
דני: “נורא קל לדבר דרך חתונה ממבט ראשון על דברים, היא מראה לנו תופעות חברתיות נורא משמעותיות. התוכנית הזאת היא גם חומר שאפשר לדבר עליו בקורסים ולאנשים קל להבין, כי הם מכירים.”
הקורס במרכז האקדמי פרס והמפגש עם הסטודנטים
איך החוויה עבורכם להרצות במכללה? מה אתם לומדים מהמפגש עם הסטודנטים?
יעל: “שנינו לימדנו בעבר המון שנים, אבל אני חייבת להגיד שאני מאוד אוהבת את המרכז האקדמי פרס, אני חושבת שיש בו סטודנטים מאוד סקרנים, שואלים שאלות מאוד ישירות, בגובה העיניים, מבקשים באמת לדעת. כשלימדתי במקומות אחרים זה היה לפני הטלוויזיה וזה מאוד שונה לבוא בתור דמויות מוכרות. לוקח לסטודנטים זמן להבין שבסך הכל אנחנו אנשים רגילים, לדבר איתנו ממש כמו שאנחנו מדברים איתם בגובה העיניים ובאמת לחקור את הנושא של אהבה, יחסים וזוגיות, שזה מה שאנחנו עושים איתם.”
דני: “אני נרגש לפגוש את הסטודנטים בפרס ולראות כמה הם צמאים לידע וכמה הם רוצים ללמוד על הדברים שבאמת חשובים היום. אפשר ממש להרגיש את הכרת התודה שלהם על הקורס הזה, על כמה הם שמחים ללמוד משהו שהוא לא רק תיאורטי, אלה שיש לו גם נגיעה לחיים האמיתיים.
אחד הדברים המדהימים בהרצאות שאני עושה וגם בקורס בפרס הוא שיש לי אפשרות להכיר אנשים באמת. ועל זה אני לא אוותר בחיים. מבחינתי אין תחליף למגע בלתי אמצעי עם אנשים, ואני אומר את זה גם כמטאפורה לדייטים- אם אתה כל הזמן תשב באפליקציות אתה לא תפגוש אנשים אמיתיים, אז תצאו לדייטים, בדיוק כמו שאני יוצא ממסך הטלוויזיה לפגוש סטודנטים. תצאו החוצה מהאפליקציות כי החיים הטכנולוגיים והטלוויזיוניים הם רק אשליה.”
מערכות יחסים והיחס אליהן זה משהו שמשתנה, מה העתיד של עולם הזוגיות ?
יעל: “בהיסטוריה- אחרי כל תנועה של קיצוניות לצד אחד קמה תנועה של קיצוניות לצד השני. אני חושבת שאחרי תקופה מאוד חזקה שהאינדיבידואליזם שלט, לאט לאט תהיה תנועה הפוכה של קולקטיביזם- שאנשים ירצו להיות יותר שיתופיים, יותר חברתיים, והתנועה הזאת תעזור להפיג את הבדידות ותשפיע גם על המבנה המשפחתי. אני כן רוצה להגיד שלא ברור כבר אם המבנה המשפחתי יהיה מונוגמיה. יכול להיות שהעידן המונוגמי מגיע אל קיצו בקרוב ואנשים יחפשו תחליפים. דני ואני מדברים על זה בקורס שלנו. יכול להיות שהרעיון הזה של איש אחד צמוד שממלא את כל הצרכים שלי וכל המשאלות שלי במשך 70 שנה הוא כבר לא רעיון שמתאים להיום. אולי הוא יעמדו במבחן הזמן ואולי במבחן המציאות צריך לחפש סידורים חדשים.”
לסיכום: מילה של אופטימיות עבור רווקים ורווקות שעוד מחפשים זוגיות?
דני: “במקרה נפלת על בן אדם אופטימיסט! אני חושב שיצא לנו משהו טוב בתקופה הזאת של הקורונה. החוויה האנושית מתאפיינת בלרדת מאוד נמוך, להיפגש עם דברים במלוא הכאב שלהם ואז לטפס למעלה. לדעתי התקופה הזאת של הבדידות, הקורונה, והקושי של אנשים להתחייב- תביא אנשים להבנה שבסוף הם באמת זקוקים לזוגיות.”
קורס על אהבה וזוגיות במרכז האקדמי פרס
מעוניינים לשמוע עוד על הקורס של דני ויעל מחתונמי? המרכז האקדמי פרס מציע את הקורס ועוד רבים וטובים כחלק מהתואר במדעי ההתנהגות. תואר זה נבנה על מנת לאפשר מצוינות אקדמית לצד הכנה לקריירה מיידית אחרי התואר ולתארים מתקדמים כמו תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית או תואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני.
מדעי ההתנהגות מאופיינים בתוכנית לימודים מגוונת במיוחד המתמקדת בפסיכולוגיה, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, עם דגש על הבסיס התיאורטי בנוסף לתהליכים נפשיים, התפתחות וצורות חשיבה אנושיות. לימודים בתואר זה נותנים הזדמנות מיוחדת ללמוד עם מיטב המרצים, במסלולי לימוד המשלבים לימודי תעודה מתקדמים בכלבנות טיפולית, ביופידבק או הנחיית קבוצות. אין פלא, אם כך, שתואר במדעי ההתנהגות הפך בשנים האחרונות למסלול מבוקש – הירשמו היום!