לימודי ערב או לימודי בוקר? במוסדות אקדמיים שונים ניתנת האופציה לבחור בין שני מסלולי למידה שונים: ערב ובוקר. אנחנו רגילים לחשוב ששעות הבוקר מהוות את הזמן המיטבי לקלוט חומר חדש. מדובר, הרי, במסורת מרובת שנים, שבה תלמידים נדרשים לקום מוקדם בבוקר ללימודים. אבל האם אלו באמת השעות המיטביות ללימודים? האם כולנו, באופן גורף, ערניים דווקא בבוקר או שחלקנו הופכים לחדים יותר דווקא בערב? מחקרים מהעולם מלמדים שהתשובה עשויה להפתיע אתכם.

זה בגנים שלנו: הבוקר לא מהווה את הזמן האידיאלי ללמידה עבור כולם
מחקרים בנושא זה נערכו כבר בשנות ה-90 של המאה הקודמת. הם הראו שבעוד עבור תלמידים מסוימים שיא הקליטה של חומר חדש אכן מתרחשת בבוקר, ישנם אחרים שבשיאם דווקא בשעות אחר הצהריים.
חוקר בשם עמנואל מיגנוט מאוניברסיטת סטנפורד אף הסיק במחקרו שהעדפת שעות למידה הינה תכונה גנטית המושפעת ממוטציה בכרומוזום מסוים. מחקר נוסף שהתקיים בשנת 2015 באוניברסיטת לייצ’סטר באנגליה גילה אף הוא סממנים דומים, ומציג ראיות לכך שהגנים שלנו מכתיבים את זמן הערנות המיטבי שלנו.
לימודים אקדמיים: כיצד לבחור במסלול שמתאים לי?
שעות הערנות האפקטיביות שלנו הן רק פקטור אחד במשוואה. ברוב המקרים, הסטודנטים נאלצים לעבוד כדי לממן את שכר הלימוד ולקיים את עצמם, ולפעמים הם עובדים ביותר מעבודה אחת, מה שלא מאפשר בקרים פנויים ללימודים.
הבחירה אם ללכת על לימודי ערב או לימודי בוקר, צריכה, אם כן, להתחשב לא רק בזמן האפקטיבי שלכם ללמידה, אלא גם במידת הגמישות של הלו”ז שלכם, סוג העבודה המפרנס אתכם ומצבכם המשפחתי.
גמישות היא מילת המפתח, ואותה יש לנסות להשיג בשני צידי המשוואה: מקום העבודה ומקום הלימודים. למוסדות אקדמיים שונים מקדם גמישות שונה באשר לבניית מסלול הלימודים. בחירת מוסד אקדמי שמכיר את צורכי הסטודנטים וקשוב לקשיים שלהם יכולה לעשות את כל ההבדל.
לעבוד בבוקר וללמוד בערב: זה בהחלט אפשרי
אם אתם עדיין סקפטיים לגבי היכולת של סטודנטים לשלב בהצלחה בין עבודה ולימודי ערב, מבלי לפגוע באיכות הלימודים, הינה כמה סיפורים של סטודנטים במרכז האקדמי פרס, שאולי ישנו את דעתכם.
ניקח את מאירה דנינו, למשל, שסיימה לאחרונה תואר ראשון במנהל מערכות בריאות בהצטיינות ומסיימת בימים אלה את התואר השני. את כל מסלול הלימודים עשתה מאירה תוך כדי שהיא עובדת במשרה מלאה בבית החולים גהה כאחראית על הרכש של הציוד הרפואי בכל בית החולים. ומה המסר שלה לאלה שחוששים להתחיל ללמוד תוך כדי הקריירה? “פשוט תתחילו. ברגע שרוצים ופשוט מתחילים, רואים שמסוגלים”. בנוסף מציינת מאירה את נגישות המרצים כנקודה שסייעה לה לסיים את התואר בהצטיינות תוך כדי ניהול הקריירה.
קצת גמישות יכולה לחולל הרבה מאוד
מאירה דנינו היא ממש לא היחידה שממשיכה לתפקד במשרה מלאה וללמוד במקביל. הדוגמאות רבות מספור, אך סיפורה של דלית ממן אולי ממחיש יותר מכול את חשיבות בחירת המוסד האקדמי המתאים.
דלית ממן, מנהלת צוות בבנק יהב, בחרה ללמוד לתואר שני במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס. מה שמפתיע אף יותר הוא שדלית מתגוררת עם משפחתה ביישוב הסמוך לנהריה, כשעתיים נסיעה מהמרכז האקדמי הנמצא ברחובות. למה? בגלל הגמישות: “כשהחלטתי ללמוד לתואר שני, עשיתי סבב מכללות ואוניברסיטאות. התעניינתי קודם כול במוסדות באזור הצפון, אך גיליתי במהרה שקיימת בעיה של לו”ז. בכל המוסדות באזור נדרשו לימודים בימי שישי, וזהו יום העבודה העמוס ביותר שלי. לא הייתה גמישות בנושא”.
את הגמישות בלוח הזמנים שהייתה דרושה לדלית כדי ללמוד ולהמשיך לעבוד היא מצאה במרכז האקדמי פרס כבר בפגישה הראשונה עם יועץ הלימודים. על אף הנסיעות הארוכות, היא לא מתחרטת על בחירתה: “היום, לקראת סיום התואר, אני יודעת לומר שעשיתי את הבחירה הנכונה. אם אבחר להמשיך ללמוד, אבחר להמשיך בפרס בלי היסוס”, היא אומרת. גם דלית ציינה את נגישות המרצים במייל ובווטסאפ כחלק חשוב בפאזל של שילוב לימודים עם עבודה.
לסיכום: לימודי ערב או לימודי בוקר?
אם אתם מרגישים ששעות הבוקר הן אלה שבהן אתם במיטבכם, ויש לכם אפשרות לגמישות בשעות העבודה או בסוג המשרה – לכו על לימודי בוקר. אם אתם מרגישים פנויים יותר ללמידה דווקא בערב, או שאין לכם אפשרות טכנית להתפנות ללימודי בוקר, לכו על לימודי ערב. זה אפשרי, זה לא פוגם באיכות הלמידה, ובמוסד האקדמי הנכון זה אפילו פשוט.
לא בטוחים מה מתאים לכם? צרו קשר עם היועצים שלנו. הם ישמחו להקשיב, להבין ולייעץ.
לימודים אקדמיים וקריירה: נדרשת חשיבה מחודשת