מה תלמדו במסגרת הקורס
ניהול סיכונים הפך לאחד המקצועות החשובים והמבוקשים ביותר בעולם. בנקים הקימו חטיבות גדולות לניהול סיכונים, מדינות ותאגידים מנסים להתמודד עם עולם עתיר רגולציה שרובה פרי הפקת לקחים ממשברים שונים, והתממשות אירועי סיכון. סיכון מתקפות הסייבר לדוגמא, “עלה בדירוג” והפך לאחד הראשונים בעדיפות. לעיתים מתרחשות תקיפות על מדינות, אשר עלולות לייצר נזק חמור יותר ממתקפה מלחמתית קונבנציונלית, כגון מתקפת הצנטריפוגות על איראן. מגיפת הקוביד 19 לימדה שיעור קשה בניהול סיכונים כאשר מחד לא ניתן להחזיק מחסני חירום של עשרות מליוני פריטים מתכלים המוכנים בכל רגע למגיפה, ומנגד כשהגיעה המגיפה מדינות רבות נתפסו לא מוכנות. איך מתכוננים אם בכלל לאירוע קיצון של אחת ל 100 שנים? נכיר את איגודי ניהול הסיכונים הגדולים בעולם.
הקורס מהווה לימוד הבסיס לעבודתו של מנהל הסיכונים (Chief Risk Officer –CRO או Professional TM Risk Manager PRM וקיימים עוד מונחים שפורסמו על ידי אירגונים שונים) והמבקר הפנימי של הארגון, שהם ה – GATE KEEPERS של הארגון מול הסכנות בכל המימדים. אלה כוללים למשל מצוקה פיננסית, תוצאות לא רצויות של רכישות ומיזוגים, ממשל תאגידי, עסקאות בעלי עניין , הונאות, קוד אתי, סיכונים גלובאליים, תפעוליים, סיכון טכנולוגי, תהליכי, סיכוני סביבה, בטיחות, רפואה ועוד.
במקרים רבים בהם התרחש כשל בארגון, היה שם מבקר הפנים כדי להתריע על הדבר או שהיה בר יכולת להתריע על הכשל הצפוי . חובתו של מבקר הפנים או מנהל הסיכונים להתריע על סכנות בדוחותיו. בחברות ציבוריות קיימת חובה לקיום משרה כזו ואולם חברות פרטיות רבות מפעילות חברת ייעוץ שתבצע ניטור סיכונים כולל. החוקים והתקנות מחייבים את החברות ליישם תכנית ניטור סיכונים והרגולציה הולכת ומתחזקת בנושא זה, גם בישראל. על מנת להבין את חשיבות הנושא – חוק הביקורת הפנימית קובע שיש למנות מבקר פנימי בכל “גוף ציבורי” שהוגדר בסעיף 1 לחוק. 1 – כל גוף המבוקר על ידי מבקר המדינה, 2 – כל גוף הנתמך לפי חוק יסודות התקציב, 3 – קופות חולים, 4 – מועצות דתיות. נדבר על חשיבותה של תפיסת ניהול הסיכונים הכולל (Enterprise Risk Management) בארגון והתמקדות בשיפור התשתיות הקיימות לניהול סיכונים.
בסיום הקורס בהצלחה יוכל הסטודנט:
- להכיר את תפקידי מבקר פנים ומנהל סיכונים תוך הבנת ההבדל ביניהם.
- להבין את ההתנהלות הנדרשת במציאות שהיא בעלת מימד של אי וודאות.
- להבין את אופן בניית תכנית מערכות גיבוי ואל פסק.
- להבין את עקרונות ניהול הגנת סייבר בארגון.
- ליישם תהליך קבלת החלטות בבחירה בין חלופות טיפול רפואיות.
- ליישם את השימוש המושכל בדירוג האשראי מצד המלווה והלווה.