בקריירה, ממש כמו במשחק שחמט, לצעדים הראשונים על הלוח יש משמעות גדולה בהמשך המשחק. לכן, הבחירה של צעירים כיצד להתחיל את מסלול הקריירה שלהם חשובה במיוחד. אחת ההתלבטויות הגדולות של צעירים היא אם להתחיל לימודי תעודה או לימודים אקדמיים.
לימודי תעודה: מה זה בכלל?
לימודי תעודה מעניקים השכלה על-תיכונית שאינה מעניקה תואר ראשון אקדמי. בארה”ב, למשל, לימודי תעודה נמשכים כשנתיים ונחשבים לסוג של תואר אקדמי ראשוני המכונה Associate’s Degree, כאשר חלק מהבוגרים ממשיכים ללימודי תואר ראשון.
בישראל, לימודי תעודה מוכוונים הרבה יותר לתכלס, והם מחולקים לפי סוגי תחומים מקצועיים. בין לימודי התעודה הפופולריים ניתן למנות תעודת מגשר, מזכירות רפואית, ייעוץ משכנתאות, ניהול מערכות מידע, אימון עסקי, ביטוח פנסיוני, הנהלת חשבונות ועוד עשרות מסלולים נוספים.
חלק מלימודי התעודה מהווים סף כניסה למקצוע, כמו למשל תעודת הוראה או ניהול חשבונות.
היתרונות של לימודי תעודה
ללימודי תעודה יתרונות בהשוואה ללימודים לתואר אקדמי:
- לימודים מעשיים: לימודים לקראת תואר ראשון כוללים קורסי יסוד אקדמיים המשמשים תשתית לקורסים המתקדמים, וכוללים גם תיאוריות שמעמיקות את הידע של הסטודנטים. לימודי תעודה הם מוכווני תכלס, ומעניקים ללומדים בהם כלים מעשיים שאפשר להשתמש בהם מייד עם תום הלימודים. מעסיקים רבים מעריכים תעודה מעשית שכזו, שמקצרת את זמן ההכשרה של העובד.
- משך הזמן והעלות: לימודי תעודה קצרים משמעותית מלימודים לקראת תואר ראשון. בדרך כלל נמשכים הלימודים כמה חודשים או שנה אחת, לעומת שלוש–ארבע שנים של לימודי תואר ראשון. בהתאמה למשך הלימודים, העלות של לימודי תעודה נמוכה משמעותית מעלות לימודי תואר ראשון.
- תנאי קבלה: תנאי הקבלה של לימודי תעודה שונים מתנאי הקבלה ללימודי תואר ראשון, ויש כאלה הבוחרים להתחיל בלימודים באופן מיידי במקום להשלים בגרויות או לשפר ציון פסיכומטרי.
החסרונות של לימודי תעודה
עם זאת, ללימודי תעודה גם חסרונות:
- קורות חיים: בשוק תחרותי כמו שוק העבודה, לכל יתרון בקורות החיים יכולה להיות משמעות גדולה. אם אתם מתמודדים על משרה מסוימת ולאחד המתמודדים האחרים יש תואר ראשון, הוא נמצא צעד אחד לפניכם.
- המשך לימודים: פיתוח קריירה מחייב, בדרך כלל, תארים מתקדמים, בין אם הדבר נובע מדרישות מכרזים לתפקידים בכירים ובין אם מהצורך להתקדם מקצועית ולהרחיב אופקים. לימודי תעודה מחייבים השלמות שונות לתואר ראשון ורק לאחר מכן מאפשרים לימודים לתארים מתקדמים.
- ידע מקיף ויכולות מחקר: תואר ראשון אקדמי מעניק השכלה כללית רחבה בתחום הרלוונטי, מחייב אתכם להתנסות במחקר ובכתיבת עבודות, ומעניק סט כלים שאי אפשר לקבל בלימודי תעודה ממוקדים. התואר הראשון הופך אתכם לעובדים בעלי אופק תעסוקתי רחב יותר.
לימודי תעודה או לימודים אקדמיים? הפתרון פשוט: גם וגם
קשה להחליט? אתם צודקים. תואר ראשון אקדמי הוא כרטיס כניסה אל דרך המלך של עולם הקריירה. מצד שני, לימודי תעודה מעניקים כלים מעשיים ספציפיים ותעודה שמחזקת את קורות החיים עבור חלק מהמעסיקים.
המרכז האקדמי פרס זיהה את ההתלבטות הזו, ופתר אותה. לפתרון קוראים “תואר פלוס“, והוא מאפשר לסטודנטים לבחור, תוך כדי הלימודים לתואר ראשון, לימודי תעודה, ללא תשלום נוסף ומבלי להאריך את תקופת הלימודים. כך, הסטודנטים מסיימים את התואר הראשון כשבידיהם, נוסף על כך, גם תעודה שפותחת בפניהם דלתות.
כך, למשל, הלומדים לתואר ראשון במנהל עסקים יכולים לבחור במגוון רחב של לימודי תעודה: מנהל מערכות מידע (מנמ”ר), גישור, תוכנית בינלאומיות במכירות (ITS), אימון עסקי, ייעוץ משכנתאות, שיווק דיגיטלי, ניהול משאבי אנוש, כלכלה יישומית, בינה מלאכותית וחינוך פיננסי. מסלולים נוספים מוצעים גם ללומדים לתואר שני במנהל עסקים.
הלומדים לתואר ראשון במנהל מערכות בריאות יכולים לבחור בלימודי תעודה של ניהול ארגונים לגיל השלישי, ניהול משאבי אנוש במערכות בריאות או הכנה לסיעוד, והלומדים לתואר ראשון במדעי ההתנהגות יכולים לקבל הסמכת ביופידבק ולימודי הנחיית קבוצות.
בחירה בלימודי תואר ראשון, המשולבים בלימודי תעודה, היא פתרון רב עוצמה שמעניק לבוגרים את היתרונות שבשני סוגי הלימודים: לימודי תעודה ולימודים אקדמיים. אלה צעדים ראשונים במסלול הקריירה שמבטיחים יתרון על לוח השחמט התעסוקתי.