בעבר לקויות למידה היו יכולות למנוע מאדם להשיג תואר אקדמי, אך היום ישנה סובלנות חברתית רבה יותר ומגוון פתרונות למידה. הסטיגמות המאפיינות את לקויי הלמידה הולכות ומתפוגגות, האבחונים נעשים נגישים יותר ויותר, ולרשותנו ארגז כלים נרחב שיכול לאפשר לכל מי שמוכן להשקיע לעבור את התואר בהצלחה. במאמר הזה נסביר לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על לקויות למידה: סוגים, טיפולים ושיטות להתמודדות, וכמובן התאמות מיוחדות במבחנים.
זכויות סטודנטים עם לקויות למידה
המדינה קבעה כי סטודנטים בעלי לקות למידה יכולים להיעזר במגוון הקלות ואמצעי תמיכה שיאפשרו להם ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה בדומה לשאר האוכלוסייה. רוב ההקלות ניתנות דרך מוסד הלימודים עצמו. כך למשל ניתן לקבל הקלות בזמן הבחינה, ובהן: הארכת זמן, הקראת הבחינה, הגבלת מספר הנבחנים בכיתה ועוד. המוסדות מחויבים לתת גם סיוע ותמיכה מקיפים לאורך השנה. כיום רוב המוסדות האקדמיים מפעילים מרכזי תמיכה לסטודנטים לקויי למידה, אשר מציעים אבחונים, קורסי קיץ, מכינות, סדנאות ותמיכה פרטנית ורגשית. השירות ניתן לרוב רק לאחר הצגת אבחון פסיכודידקטי בתוקף.
המרכז האקדמי פרס מציע מעטפת שלמה וכוללת לסטודנטים עם לקויי למידה. העזרה מתחילה כבר בשלב האבחון, אשר ניתן לבצע אותו במרכז האקדמי פרס ע"י מאבחנים חיצוניים אשר מגיעים על בסיס שבועי. לאחר שלב האבחון יוכל הסטודנט להיעזר במרכז רעו"ת, המציע תמיכה אישית בכל הקשור לטכניקות למידה, ניהול זמן, כלים להתמודדות עם בחינות ועוד, ולקבל עזרה מהמדריכים אשר יעזרו לו להבין כיצד להתמודד עם ההתאמות שקיבל.
סוגי לקויות למידה
לקויות למידה הוא מונח רחב, הכולל בתוכו מגוון סוגים של לקויות אשר לכל אחת מהן אופי אחר ודרכי התמודדות משלה. לקויות הלמידה הנפוצות יותר הן דיסלקציה, דיסגרפיה ודיסקלקוליה. ה-dsm5, מדריך האבחנות הפסיכיאטריות הנפוץ ביותר, מפריד בין קושי למידה ללקות למידה, ומציג כמה קריטריונים שעל פיהם קובעים מה נכלל בהגדרה ומה לא. הקריטריונים כוללים קושי מתמשך (ולא נקודתי), הפרעה לתפקוד ועוד.
דיסלקציה
דיסלקציה היא לקות הלמידה הנפוצה ביותר. מי שסובל מדיסלקציה יתקשה מאוד בקריאה, כתיבה וארגון מידע, גם אם יסופקו לו התנאים וההוראה הטובים ביותר – מכיוון שלקות זו היא מולדת ולא נרכשת. הקושי בקריאה מתבטא בעיקר ביצירת ההקשרים בין האותיות הכתובות לצלילים המדוברים. לכן אחת הדרכים להתמודד עמה היא באמצעות הקראה של טקסטים או בחינה בעל פה. כמו כן, פיתוח אסטרטגיות למידה מתאימות הוא הכרחי.
דיסקלקוליה
דיסקלקוליה היא לקות למידה הפוגעת ביכולת לרכוש מיומנויות חשבוניות, לאמוד כמויות, לזכור נוסחאות מתמטיות וכו'. לעתים לקות זו מכונה "דיסלקציה חשבונית" אך חשוב לזכור שעצם קיומה אינו מעיד דבר על היכולות האחרות של הפרט הלוקה בה. ניתן להתמודד עם דיסקלקוליה באמצעות המחשה: המרת הנוסחאות והתרגילים לציורים, טבלאות, תרשימים או כל דבר אחר שמזכיר סיפור יותר מאשר רצף של מספרים.
בעיות קשב וריכוז AD(H)D
בניגוד למה שמקובל לחשוב, הפרעות קשב וריכוז – עם או בלי היפראקטיביות ואימפולסיביות – ADD או ADHD – הן לא רק לקויות למידה אלא הפרעות אשר משפיעות על כל תחומי החיים. לימודים אקדמיים הם אחד המקומות הבולטים ביותר שבהם הפרעות אלו באות לביטוי. סטודנטים אשר סובלים מהפרעות קשב יתקשו להתמקד בגירויים רלוונטיים ולהגיב אליהם בזמן סביר. אם אתם נוטים לפספס הערות חשובות של המרצים, מתקשים להשתתף בדיונים, או נוטים להשתעמם בקלות – יכול להיות שגם אתם נכללים בקבוצה זו. חשוב לדעת שאפשר לטפל ב-ADHD באמצעות אימון קוגניטיבי-התנהגותי הניתן במרכזי הסיוע ללקויות למידה. במידת הצורך, אפשר גם להגיש בקשה לסיוע כלכלי דרך המוסד לביטוח לאומי.
דיסגרפיה
דיסגרפיה היא לקות למידה אשר פוגעת ביכולת הכתיבה. היא מתבטאת בקושי ליצור את צורת האותיות על הדף, ומאופיינת בכתב יד לא קריא, בשגיאות כתיב מרובות ועוד. בניגוד לדיסלקציה, שפוגמת בתחומים רבים ובעיקר ביכולת לארגן את המידע, הדיסגרפיה היא לקות אשר עניינה הוא בעיקר הגרפיקה. לכן, לעתים היא מופיעה רק כאשר יש צורך לכתוב בכתב יד (ולא בהקלדה). מסיבה זו סטודנטים אשר מתמודדים עם דיסגרפיה יכולים לבצע את משימותיהם בעזרת מחשב. כמו כן, ריפוי בעיסוק נחשב לטיפול יעיל עבור המתמודדים עם דיסגרפיה.
אבחון לקויות למידה
קיימים שני סוגים עיקריים של אבחונים המתבצעים כיום בתחום לקויות הלמידה: אבחון דידקטי ואבחון פסיכו-דידקטי. האבחון הפסיכו-דידקטי נקרא גם אבחון משולב והוא נפוץ בעיקר בקרב ילדים. הוא משלב אבחון פסיכולוגי (רגשי) ואבחון דידקטי (לימודי). אבחון דידקטי הוא אבחון אשר מתמקד בצד הלימודי בלבד, ומתאים גם לסטודנטים במוסדות להשכלה גבוהה.
אבחונים פסיכו-דידקטיים ואבחון מת"ל
אבחון פסיכו-דידקטי הוא האבחון המקיף ביותר שניתן לעשות, ולכן גם המומלץ ביותר למי שרוצה מידע היקפי בנוגע למצבו האישי. באבחון הפסיכו-דידקטי מתגלה הקשר בין הקשיים הלימודיים, לקויות הלמידה (אם יש כאלו) והאתגרים הרגשיים.
עם זאת, אם אתם זקוקים לאבחון עבור לימודים גבוהים, מומלץ לשקול את האפשרות של אבחון דידקטי בלבד. עלותו היא נמוכה משמעותית מהעלות של אבחון פסיכודידקטי.
במכונים השונים תוכלו לגשת לאבחון מת"ל – מערכת תפקודי למידה. אבחון זה נועד לאתר את לקויות הלמידה הנפוצות ביותר: דיסקלקוליה, דיסגרפיה ודיסלקציה. האבחון נערך באמצעות שני מבחנים (במועדים שונים) ופגישה אחת עם מאבחן מומחה. עבור נבחנים מעל גיל 18 – הוא תקף לכל החיים. אבחון מת"ל קביל בכל המוסדות להשכלה גבוהה, ויכול לזכות אתכם בבחינה בתנאים מותאמים ובהתאמות בפסיכומטרי.
מכוני אבחון
בישראל קיימים עשרות מכוני אבחון לקויות למידה לסטודנטים – חלקם פרטיים וחלקם שייכים למכללות ואוניברסיטאות. בין המכונים הפרטיים הגדולים לאבחונים דידקטיים ופסיכו-דידקטיים תוכלו למצוא את מכון דרור, מכון משאבים ועוד. באתר של מאל"ו תוכלו למצוא את רשימת המכונים המורשים לאבחוני מת"ל.
אבחון לפסיכומטרי
אבחון לפסיכומטרי הוא למעשה כל אבחון דידקטי או פסיכו-דידקטי שנערך באמצעות מכון המוכר למועצה להשכלה גבוהה (כולל אבחוני מת"ל). מכיוון שהעלות של אבחון פסיכו-דידקטי (אבחון משולב) גבוהה בהרבה מהעלות של אבחון דידקטי בלבד, רבים בוחרים לפנות לאבחון דידקטי, ובפרט לאבחון מת"ל שעלותו מסובסדת. אבחון מת"ל מיועד לאתר את לקויות הלמידה הנפוצות ביותר (דיסלקציה, דיסגרפיה ודיסקלקוליה), ואף בוחן את הסבירות לקיומה של הפרעת קשב וריכוז. שימו לב שהאבחון עצמו לא מזכה אתכם בהקלות – יש לעבור גם ועדה מיוחדת של המרכז לבחינות והערכה. המסקנה היא שהדרך אל ההקלות כרוכה בדי הרבה בירוקרטיה, אבל כשתגיעו למבחן ותקבלו מחשבון, הארכת זמן, שאלון בכתב מוגדל ועוד – תבינו שזה היה שווה את ההשקעה.
למידה עם לקויות למידה במרכז האקדמי פרס
המרכז האקדמי פרס מציע מעטפת שלמה וכוללת לסטודנטים עם לקויי למידה. העזרה מתחילה כבר בשלב האבחון: האבחונים הדידקטיים נעשים בשיתוף פעולה עם אגודת ניצן (הארגון המוביל בארץ לטיפול בילדים ובוגרים עם לקויות למידה והפרעת קשב) ומתואמים דרך רכזת הנגשת כישורי למידה של המרכז האקדמי פרס.
המאבחנים של אגודת ניצן מגיעים למרכז האקדמי פרס על בסיס שבועי לצורך ביצוע אבחונים מקצועיים. האבחון אורך עד חמש שעות. תוך חודש עד חודש וחצי הסטודנט מקבל דוח מיוחד המכיל את כל התוצאות, וצוות מאבחנות מקצועי יתאים לו את כל ההקלות הרלוונטיות. מחיר האבחון הדידקטי הוא 1100 שקל בלבד – סכום הנמוך משמעותית בהשוואה לאבחונים פרטיים או לאבחון מת"ל.
לאחר שלב האבחון יוכל הסטודנט להיעזר במרכז רעו"ת, המציע תמיכה אישית בכל הקשור לטכניקות למידה, ניהול זמן, כלים להתמודדות עם בחינות ועוד.
לימודים אקדמיים עם לקויות למידה
אין ספק שלקויות למידה יכולות להקשות על חווית הלימודים באקדמיה, אם המתמודדים עימן אינם מקבלים את הטיפול הנכון. סטודנטים עם לקות למידה נמצאים בסבירות גבוהה יותר לחוות חרדת בחינות, קושי בניהול זמן וקושי כללי ברכישת ידע חדש. אבל לפני שתתחילו לדאוג זכרו שבעזרת אבחון, טיפול ואיתור נקודות החוזק של הסטודנט, הלקות יכולה להיות הרבה פחות משמעותית. לכן, חשוב לבחור במוסד לימודים שיש בו מודעות גבוהה ללקויות למידה ותמיכה נרחבת.
סיוע לסטודנטים עם לקויות למידה
רוב מוסדות הלימוד מציעים תמיכה כלשהי ללקויי למידה, אך הרמה משתנה באופן משמעותי ממוסד למוסד. המרכז האקדמי פרס מפעיל את מרכז רעו"ת המציע מגוון דרכי סיוע: אסטרטגיות למידה, התמודדות עם בחינות, התמודדות עם חרדה, ניהול זמן וכל מה שצריך כדי לצלוח את התואר בשלום. במרכז תוכלו גם לגשת לאבחון דידקטי ולקבל את ההקלות שאתם זקוקים להן, הכול תוך ליווי פרטני ויחס אישי ותומך.
התאמות, הקלות והארכת זמן ללקויי למידה
ההקלות שלקויי למידה יכולים לקבל על סמך אבחון דידקטי הן רבות ומשתנות. כל סטודנט מקבל את ההקלות המתאימות לו עם תחילת הלימודים. סטודנטים עם דיסלקציה, למשל, יקבלו במקרים רבים התעלמות משגיאות כתיב או הקראה של המבחן. סטודנטים עם דיסקלקוליה יוכלו להשתמש במחשבון, ורבים יהיו זכאים גם להארכת זמן. הכול בהתאם לצרכים האישיים של כל סטודנט וסטודנטית.
שאלות נפוצות
כמה עולה אבחון פסיכו-דידקטי?
מחירי האבחונים משתנים ממכון למכון. הזולים ביותר עולים כ-900 שקל, והיקרים יכולים להגיע ל-3,000 שקל ויותר. המחיר תלוי גם בסוג הביטוח שברשותכם ובגובה ההשתתפות של קופת החולים שבה אתם חברים. מומלץ לבדוק במוסד האקדמי בו אתם עתידים ללמוד, האם יש אבחון מטעם מוסד הלימודים.
איך להצליח בלימודים אקדמיים עם לקויות למידה?
חשוב לזכור שלמרות הסטיגמות הרבות שאופפות את נושא לקויות הלמידה, אין סיבה שהן ימנעו מכם להצליח בלימודים. במרכז רעו"ת של המרכז האקדמי פרס תוכלו לקבל סיוע נרחב וליווי אישי וצמוד, במסגרתו תפתחו הרגלי למידה נכונים, ניהול זמן יעיל ומגוון כלים שיקפיצו את הציונים שלכם לשחקים. במרכז תפגשו אנשי מקצוע מהשורה הראשונה שילוו אתכם בתהליך: רכזת הנגשת כישורי למידה, מאבחנות דידקטיות, מורים ומרצים. זכרו כי המפתח להצלחה הוא השילוב המנצח בין השקעה, התמדה ועבודה עקבית ושיטתית.
איך לקבל הקלות באבחון?
כל מה שצריך לעשות זה להתנהג בצורה רגילה ויומיומית, ואתם כבר תקבלו את ההקלות הנכונות עבורכם. אם אתם חווים קשיים לימודיים מיוחדים, אתם יכולים לספר על כך למאבחן ולבקש ממנו להתמקד בתחום זה. בהצלחה!