החלטתם ללמוד לתואר ראשון, אך הנושא הכלכלי מטריד אתכם? בהחלט אפשר להבין: עלות לימודים לתואר ראשון, הכוללת את שכר הלימוד, הוצאות המחיה, הוצאות הדיור והתחבורה, עומדת בממוצע על כ-5,000 ₪ בחודש, סכום לא מבוטל. עם זאת, אסור ששיקולים כלכליים ימנעו מכם את הלימודים לתואר ראשון, שהפכו לכרטיס כניסה לעולם העבודה ולקידום קריירה מתמשך. אז קחו נשימה ובואו לבדוק איך לממן לימודים לתואר ראשון בישראל ולהישאר בחיים.
איך לממן לימודים? באמצעות השילוש הקדוש: מלגות, הסדרי מימון ועבודה
את אתגר מימון התואר הראשון אפשר לתקוף בשלוש דרכים מרכזיות:
האחת, למצוא מלגות שבכוחן להפחית את עלות שכר הלימוד באופן משמעותי;
השנייה, להיעזר בהלוואות ובהסדרי מימון שמציעים חלק ממוסדות הלימוד וכל הבנקים;
והשלישית, למצוא מסלול תואר שמאפשר לעבוד בעבודה משמעותית במקביל ללימודים וכך להגדיל הכנסות.
על היתרונות של לימודי ערב מול לימודי בוקר כבר הרחבנו בעבר, ועל הסדרי מימון שונים תוכלו ללמוד מהבנק שלכם או במוסד הלימודים הרלוונטי. במרכז האקדמי פרס, למשל, מציעים בשיתוף קרן שכ”ל הלוואה בתנאים נוחים בגובה של עד 40,000 ₪ וכן מגוון הלוואות נוספות בשיתוף בנק הפועלים. מובן שיש להכניס לחישוב גם את הפיקדון הצבאי ואת מענק השחרור הצבאי.
נושא המלגות הוא נושא סבוך במיוחד, הכולל מלגות כלליות ומלגות פרטניות לחלק ממוסדות הלימוד. מלגה טובה יכולה להיות “גיים צ’יינג’ר” עבורכם, ולפעמים קל לפספס את קיומן של מלגות מסוימות.
מלגות לימודים: עולם שלם של מלגות מסוגים שונים
את עולם המלגות ניתן לחלק באופן גס למלגות כלליות המוצעות ללא קשר למוסד הלימודים ולמלגות פרטניות שמציע כל מוסד בנפרד.
מלגות כלליות ניתנות על בסיסים שונים, למשל:
- מלגות על בסיס שירות צבאי ולאומי: למשל מלגת “אימפקט”, המיועדת ללוחמים ממשפחות מעוטות יכולת, וקרן גרוס, המיועדת לחיילים משוחררים מהפריפריה, חיילים בודדים, בני מיעוטים ועוד.
- מלגות על בסיס מקום מגורים: מלגות שמעניקות רשויות מקומיות לסטודנטים המתגוררים בהן, כמו בת ים, לוד, יבנה וערים נוספות.
- מלגות על בסיס מוצא: למשל היא”ס – מלגה לסטודנטים עולים מכל מדינה החל מ-2007 ומאתיופיה החל מ-1990; קרן ארתיקא – לסטודנטים ערבים; ארגון עולי מרכז אירופה ועוד.
- מלגות כלליות אחרות: משרד החינוך, נעמ”ת ועוד.
מלגות ייחודיות למרכז האקדמי פרס
במרכז האקדמי פרס מוצעות לסטודנטים מלגות שונות, זאת במסגרת הרעיון העומד בבסיס הרעיוני של מייסדת המרכז, עפרה אלול, שלפיו השכלה גבוהה צריכה להיות זמינה לכולם, ללא קשר למצב הכלכלי.
שרי, האחראית על מלגות והלוואות במרכז האקדמי פרס, מספרת שקרן המלגות של המרכז מעניקה מלגות מסוימות על בסיס מצב סוציו-אקונומי. למלגות אלה ניתן להגיש בקשה באמצעות מכתב אישי לפני סמסטר א’ או ב’. עם זאת, שרי רואה במלגות המרכזיות של המקום דווקא את המלגות המבוססות על מעורבות חברתית. מלגות אלה הן חלק מהחזון של המרכז לעורר רצון לשינוי וזאת תוך כדי עזרה לסטודנטים, כך שכל הצדדים מרוויחים. ניתן להשתלב באחת התוכניות המרכזיות של המרכז המעניקות מלגה, וביניהן:
- פרס לאב רחובות: זוהי תוכנית הדגל המשלבת סטודנטים בפרויקטים מקסימים הנעשים בשיתוף עם עיריית רחובות במטרה לתרום לקהילה. הסטודנט ישקיע 120 שעות שנתיות תמורת מלגה של 10,000 שקלים. ישנם פרויקטים ייחודיים שונים שבהם יכול הסטודנט לבחור על פי רצונותיו וכישוריו, כמו עבודה עם נוער בסיכון, ילדים ונוער עם צרכים מיוחדים, קשישים ועוד. תוכנית האם כוללת בתוכה תוכניות שונות כמו “סחב”ק” – סטודנטים חונכים בקהילה, “עד 120”, הכוללת עבודה עם קשישים, “הקפה עלינו” – סיירת העוברת בשעות הערב והלילה בגנים ובפארקים, ועוד.
- דרך הכסף: בשיתוף עם בנק מזרחי טפחות. זוהי פעילות שנעשית במטרה לקדם את החינוך הפיננסי בקרב בני נוער בגילאים 14–18 במסגרת בתי ספר ומרכזי נוער. בני הנוער יכירו מושגים הקשורים לתחום הפיננסי וילמדו כיצד להתנהל פיננסית בצורה נבונה. התוכנית מעניקה 5,000 שקלים לשנה תמורת 50 שעות שנתיות.
- לרוץ איתם: תוכנית ייחודית של חונכות בעזרת כדורגל. באמצעות משחק על מגרש הכדורגל עם החניכ/ה תעזרו להם לעבור תהליך של התפתחות והעצמה אישית. זוהי תוכנית המעניקה 5,000 שקלים תמורת 80 שעות שנתיות.
- ילדות טובה: פרויקט חונכות בסגנון “אח בוגר” לבני העדה האתיופית. התוכנית מעניקה 11,000 שקלים תמורת שש שעות בשבוע.
“עוזרים לסטודנטים לקבל גם מלגות חיצוניות”
המלגות החיצוניות המוצעות לסטודנטים הן מגוונות. שרי מבהירה שבמרכז האקדמי פרס יקבלו הסטודנטים תמיכה וסיוע במציאת המלגות הרלוונטיות ביותר עבורם, ובמידת הצורך ייעשה גם תיווך עבורכם מול העמותות או הארגונים, כולל אפילו הגשת מסמכים וקיצור בירוקרטיה. הנה כמה מן המלגות החיצוניות שאפשר לקבל:
[א] מלגות על בסיס מעורבות חברתית:
מלבד פר”ח (פרויקט חונכות) הוותיקה והמוכרת ישנן תוכניות רבות נוספות. הינה כמה מהן:
- סחל”ב: שילוב סטודנטים בשעות הבוקר בבתי ספר או גני ילדים, תוכנית המעניקה 60% משכר הלימוד תמורת ארבע שעות שבועיות.
- חינוך לפסגות: פעילות חינוכית עם תלמידי בתי ספר יסודיים ותיכונים במטרה להוביל למצוינות. הפעילות כוללת שיעורים פרטיים, העברת קורסים קדם-אקדמיים, חוגי העשרה וסדנאות. גובה המלגה הוא 5,000 שקלים תמורת 130 שעות שנתיות.
[ב] מלגות חיצוניות שנותנות גם פתרון דיור:
המלגות האלה מאפשרות לתפוס שתי ציפורים במכה אחת: גם עזרה במימון שכר הלימוד וגם פתרון מגורים:
- עמותת איילים: עמותה המקימה כפרי סטודנטים הפזורים באזורים שונים בארץ בשילוב עשייה חברתית למען הקהילה. בנוסף למגורים מקבל הסטודנט מלגה שנתית של 10,000 ₪ תמורת 300 שעות שנתיות או 5,000 ₪ תמורת 200 שעות.
- כאן גרים: מחפשים דירה נחמדה לגור בה ושותף שלא עורך מסיבות בשעות הקטנות שנשארו לכם לשינה? בפרויקט זה תוכלו לגור עם אזרח ותיק בהשתתפות סמלית של 300 ₪ (שעל פי נתוני התאחדות הסטודנטים זה בערך רבע מתשלום השכירות הממוצע של סטודנטים. רבים משלמים סכומים גבוהים משמעותית מהממוצע), להעביר עם האדם שעימו אתם מתגוררים 160 שעות שנתיות בדיבור או בכל פעילות חברתית אחרת וגם לקבל בתמורה 8,000 ₪. ללא ספק זהו סידור מעולה הן ללימודים והן כפתרון דיור.
- תוצרת הארץ – ReLoD: פרויקט ייחודי שמטרתו לבנות קהילה צעירה באזור של התחדשות עירונית. כאן תקבלו גם השתתפות של 500 ₪ בשכר הדירה וגם מלגה שנתית של 10,000 ₪. במסגרת התוכנית פועלים בקהילה ותורמים שעות להקמתה ולביסוסה, כולל מפגש שבועי ופעילויות חברתיות שונות.
מבולבלים? אין צורך. המרכז האקדמי פרס, ממש כמו בג’אגלינג, יתאם ויפנה לכל מקום אפשרי כדי להשיג עבורכם את המימון האופטימלי לשכר הלימוד.
“תורידו ממערכת השיקולים את הרעש הכלכלי”
הפאזל שניתן להרכיב ממלגות, הסדרי מימון ועבודה הוא כמעט אינסופי. צריכים סיוע בבנייתו? במרכז האקדמי פרס תוכלו לפגוש את שרי, שתשב אתכם, תבין את היכולות ואת הצרכים שלכם ותעזור לכם לבנות מערך כלכלי שיסייע לכם להוריד את הרעש הכלכלי מהשיקולים של לימודי תואר ראשון. או כמו ששרי חוזרת ומבהירה בעיניים בורקות: “אין סטודנט שרוצה ללמוד והנושא הכלכלי יעמוד בדרכו. הקושי של מימון שכר הלימוד לעולם לא יפריע”.