ארז לוי הוא מהאנשים המוצלחים האלה; אלה שפרופיל הלינקדאין שלהם עמוס בכל טוב, גם אקדמית וגם תעסוקתית. עם תואר ראשון ושני במנהל עסקים, ארז משמש מנכ”ל חברת “פיתוח עסקים לצמיחה” המספקת שירותי מיקור חוץ לניהול עסקים. נוסף על כך מנהל ארז עבור משרד הכלכלה פרויקט שמחבר בין עסקים קטנים לחברות גדולות. מה גרם לאיש עסוק כזה להירשם בגיל 45 ללימודי תואר ראשון במשפטים? הכול התחיל במקרה.
“הגעתי לבקר את אחי, פתאום נרשמתי לתואר”
עם ניסיון של שנים רבות בשטח, וכשהוא כבר בעל תפקיד בכיר, הגיע ארז לביקור במרכז האקדמי פרס. “אחי למד במרכז האקדמי פרס וסיפר לי על המקום דברים נפלאים”, הוא נזכר. “הגעתי יום אחד, סתם כדי להתרשם מהמקום. ממש לא חשבתי ללמוד לתואר נוסף”, הוא צוחק.

אבל הביקור הסתיים באופן לא צפוי. “ראיתי שהמקום מקסים, ולא יודע איך זה קרה בכלל – פתאום מצאתי את עצמי משוחח עם אחראי הרישום של המרכז. הוא דיבר איתי על מסלולי לימודים, וכשיצאתי משם כבר חשבתי על האופציה של להירשם לתואר ראשון במשפטים”.
אז איך ההרגשה לחזור לפתע לספסל הלימודים ולמה ארז ממליץ לכולם לבחור ללמוד לתואר ראשון במשפטים? תפסנו את ארז לשיחה.
“לימודי המשפטים עזרו לי יותר מכפי שיכולתי לחזות מראש”
בכנות, ארז, לחזור ללמוד תואר אחרי שכבר יש לך קריירה – זה לא בזבוז זמן?
בהחלט לא. בעיניי למידה נעשית כל החיים. תואר במשפטים הוא תואר שאפשר ללמוד ממנו הרבה מאוד גם לעבודה וגם לחיים.
גם לאדם שלא בהכרח רוצה להיות עורך דין?
בהחלט. לי, למשל, אין שום רצון לעסוק בעריכת דין. שימשתי בעברי סמנכ”ל בחברת הייטק שנקראת Applied Materials. יש לה בארץ 1,000 עובדים. בעולם יש לה 14,000 עובדים והיקף מכירות שנמדד במיליארדים. חברת ענק. כסמנכ”ל בחברה כזו יש עיסוק מתמיד בחוזים משפטיים. גיליתי שזה נושא שמעניין אותי ורציתי לדעת עליו יותר.
לימודי המשפטים באמת עזרו לך בעבודה?
בהחלט. הם עזרו יותר מכפי שיכולתי לחזות מראש. תוך כדי הלימודים עזבתי את החברה והקמתי חברת ייעוץ שנותנת ייעוץ עסקי לעסקים קטנים ובינוניים. אני נותן להם ייעוץ עסקי מקיף. אם הם ניגשים למשא ומתן עסקי, שמטבע הדברים יש בו גם חוזים, הייעוץ שלי ניתן גם מהזווית של מי שלמד משפטים. זה יתרון אדיר כדי להעריך נכון סיכונים ולתת ייעוץ מדויק.
“במקום לתת לעסקים קטנים כסף – תנו להם לקוחות”
הבנתי שאתה מנהל פרויקט במשרד הכלכלה. מה מטרת הפרויקט?
אני מייעץ למשרד הכלכלה איך לעודד עסקים קטנים בישראל לעבוד עם חברות גדולות. אני מייעץ בכל הארץ, פונה לחברות גדולות כמו זו שבאתי ממנה, ועושה תהליך של חיבור עסקים קטנים לעסקים גדולים יותר.

למה חשוב ליצור חיבור שכזה?
המדינה רוצה לעודד עסקים ואני עוזר להם על ידי חיבור שלהם לחברות גדולות. במקום לתת לעסקים הקטנים כסף או ייעוץ, אני אומר – תנו להם לקוחות. זו העזרה האמיתית. בדיוק עכשיו, למשל, הגעתי מפגישה מול תנובה. תנובה זו חברה גדולה מאוד שחברות קטנות יותר יכולות להרוויח הרבה מחיבור ושיתוף פעולה איתה.
“איתי בכיתה למדו ניצבי משנה, מנכ”לים, מנהלים בכירים”
אני מבינה שקידמת לימודי משפטים לקרייריסטים. יש איתך בתואר עוד אנשים כמוך?
איתי בכיתה למדו עוד כ-15 איש בעלי תואר ראשון או שני, בעלי תפקידים בכירים שהתעניינו בתואר במשפטים. למדו איתנו ניצבי משנה, מנכ”לים של חברות, מנהלים בכירים ועוד. יצא לי ללמוד בכיתה שבה 20 אחוז כבר לומדים לתואר השלישי שלהם.
זו בטח הרגשה שונה מללמוד לתואר עם בני 20 בלבד, לא?
בהחלט. אנחנו באים עם הרבה שעות ניסיון והשיעורים מאוד מעניינים כי באנו לנהל דו שיח מול המרצים ולא רק לשבת ולספוג. היו לנו כיתה מיוחדת ולימודים מעשירים.
ואיך הגיבו החבר’ה הצעירים לכיתה עם תמהיל מיוחד כזה?
הכיתה הייתה מאוד מגובשת, כולל אירועים וערבי “על האש”. זה כיף לשבת עם חבר’ה צעירים ולהבין את הזווית שלהם על החיים. במקביל, החבר’ה המבוגרים יותר גם נתנו להם ייעוץ בהרבה תחומים מניסיונם העסקי והאישי. היום למשל, חלק מהבוגרים, שהם מנכ”לים, מעסיקים את הצעירים שלמדו איתם כעורכי דין בחברות שלהם.
תואר ראשון במשפטים: “הסטודנטים בפרס באו ללמוד תכלס”
איך היית מגדיר את הסטודנטים במרכז האקדמי פרס?
אני חושב שמדובר באנשים מאוד פרקטיים. מדובר באנשים שיצטיינו בחיים, מעבר ללימודים. הם באו ללמוד איך דברים נעשים בתכלס. זה לא ללמוד רק כדי ללמוד, אלא להיות בעלי מטרה מוגדרת.
ומה לגבי הסגל האקדמי?
מדובר במרצים מעולים, מהשורה הראשונה. מאוד נחשבים בשוק. ויותר מכך, הם מאוד רוצים שהסטודנטים יצליחו. הם מאוד זמינים ואם אתה רוצה להיפגש עם מישהו, אפשר לפנות אליו וזה יקרה. וזה לא רק הסגל האקדמי: כל אנשי המרכז שם לרשותך, מהמזכירות, ההנהלה, דרך הסגל ושאר חברי הכיתה. זו האווירה של המקום.

יש לך טיפים לסטודנטים צעירים, גם במנהל עסקים וגם במשפטים?
כן. הטיפ הגדול הוא שלסיים את התואר הרבה יותר חשוב מאשר ציון בכל קורס ספציפית ולא צריך להיבהל מכל מבחן. בנוסף, צריך להתמיד ולא לוותר כי עלולות להיות נקודות שבירה. חשוב גם לעזור לחברים לספסל הלימודים כי בסוף הם יעזרו לך חזרה.
היית ממליץ לעוד בעלי קריירה לגשת לתואר במשפטים?
ממליץ מאוד. מה שמייחד תואר ראשון במשפטים הוא שהוא נותן ידע שאתה צריך כמעט בכל משרה בכירה בכל תחום, ואם אין לך אותו, בהחלט מרגישים בחסרונו. תואר ראשון במשפטים נותן הרבה כלים כיועץ, אבל גם כבן אדם. קיבלתי הרבה ידע שעוזר לי עם הלקוחות שאני עובד מולם וגם בחיי האישיים. אני מבין את הפנים המשפטיים של כל מה שקורה.
אבל למי יש זמן ללמוד תואר נוסף כשהוא כבר עובד במשרה מלאה?
בזכות הגמישות שהמרכז האקדמי פרס הראה, המסלול לתואר ראשון הוא מסלול שבהחלט אפשר לעשות במקביל לחיים מלאים עם קריירה ומשפחה, ועדיין אפשר לסיים בשלוש וחצי שנים כפי שאני עשיתי.
מתברר שלימודי תואר ראשון במשפטים מבוקשים לא רק בקרב צעירים, אלא גם בקרב קרייריסטים שרוצים להשביח ולפתח את הקריירה שלהם. החיבור הזה שבין צעירים מלאי אמביציה לקרייריסטים בעלי ניסיון מוליד כיתות מרתקות במיוחד, עם ערך מוסף מיוחד, אקדמית וחברתית.
מתעניינים בלימודי תואר ראשון במשפטים? מלאו את הטופס ויועץ אקדמי שלנו יחזור אליכם:
לימודי משפטים: מה לבדוק לפני שבוחרים היכן ללמוד?