מסלול החברות במרכז האקדמי פרס פותח בפני חברות וארגונים במשק דלת אל האקדמיה ומאפשר לבכירי אותם חברות וארגונים לבנות ולהעביר קורס אקדמי מעשי בתחומי ההתמחות שלהם.

במסגרת הלימודים לתואר ראשון במנהל מערכות בריאות יוכלו הסטודנטים להשתתף בקורס שנבנה על ידי לאומית שירותי בריאות, וללמוד ישירות ממנכ”ל הקופה – נסים אלון, אחד המנהלים המוערכים במשק הישראלי, שהצעיד את הקופה להישגים מרשימים.
לאומית שירותי בריאות היא אחת מארבע קופות החולים בישראל, והיא מספקת שירותי בריאות ליותר מ-700,000 חברים. היא מונה כ-3,000 עובדים וכ-2,000 רופאים יועצים ומומחים הפרושים ביותר מ-350 סניפים ברחבי ישראל. נשמע לכם כמו אתגר ניהולי עצום? אתם צודקים, אך בהנהגתו של נסים אלון הגיעה הספינה העצומה הזו לאיזון כלכלי, ובשנת 2015 אף זכתה במקום הראשון בפרס איכות השירות של המרכז הישראלי לניהול.
מה חשוב לנסים אלון להעביר לסטודנטים בקורס? אילו המלצות יש לו לפיתוח קריירה בתחום המנהל הרפואי? הפנינו אליו את השאלות בריאיון חגיגי, רגע לפני פתיחת הקורס של לאומית במסלול החברות.
“התאהבתי טוטאלית במערכת הבריאות כשהפכתי למנהל מחוז ירושלים”
אחד הדברים שמאפיין את הקריירה של נסים אלון הוא הצמיחה מתוך השטח: ממנהל סניף, מנהל אזור, מנהל מחוז ירושלים ודרך סמנכ”ל תפעול וסמנכ”ל משאבי אנוש, עד למשרת המנכ”ל שעליה התמודד מול מועמדים שבאו מחוץ לקופה. נקודה מצוינת לפתוח בה את הריאיון.
נסים, מה היתרונות של מנהל שצומח מבפנים?
היתרון הגדול של מי שצמח מתוך השטח וביצע כמעט את כל התפקידים בקופה הוא ההיכרות עם העבודה, האתגרים ותחומי העיסוק של כל הסגל בסניף, באזור, במחוז, ובאגפי ההנהלה. אי אפשר “לעבוד” עליך, אתה מבין היטב את צורכי הסגל שלך ומכיר ויודע הכול, ומגיע אל התפקיד עם ניסיון עצום.
באיזה שלב בקריירה שלך הבנת שניהול מערכות בריאות הוא התחום שלך?
עוד כאשר הייתי סטודנט ל-M.B.A באוניברסיטה העברית הבנתי שתמיד יהיה ביקוש בתחום הבריאות ולכן נכנסתי אליו. אבל “התאהבתי” טוטאלית במערכת הבריאות כאשר נכנסתי לתפקיד מנהל מחוז ירושלים. שם אתה מבין את העוצמה של התפקיד ואת היכולות שלך להשפיע על איכות שירותי הרפואה של המבוטחים שלך.
ההישגים הכלכליים שהבאת ללאומית שירותי בריאות הביאו אותך להיות אחד המנהלים המוערכים במשק. מה סוד ההצלחה?
סוד ההצלחה הוא ההבנה שעל מנת לשמור על מסגרת תקציבית מאוזנת, חובה לשלוט ברזי התקציב ובפעילות השוטפת של הקופה. בנוסף, צריכים לקבוע יעדים לכל תחום ולוודא ביצוע של היעדים האלה.
נסים אלון: “קופות החולים הן שומר הסף של מערכת הבריאות”
מה המורכבות הייחודית של ניהול מערכות בריאות?
כל מערכות הבריאות, בארץ ובעולם הן מורכבות מאוד וקשות מאוד לניהול. זה נובע מריבוי בעלי אינטרסים שפועלים לא אחת בכיוונים שונים במערכת: מבוטחים שונים, עשירים ועניים, בריאים וחולים, ספקים רפואיים ציבוריים ופרטיים שרוצים הגדלת הכנסה, סגל רפואי שיש לו אג’נדה מקצועית וכלכלית, ממשלה שמעוניינת לשמר את התקציב תוך שיפור שירות לאזרח, כנסת, איגודים מקצועיים, חברות ביטוח פרטיות ועוד, ואתה פועל בתוך המערכת הזו תוך תחרות עם הקופות האחרות.
איך מערכת הבריאות הישראלית בהשוואה למערכות בריאות במדינות אחרות?
מערכת הבריאות בישראל מצטיינת בכך שהיא צודקת, שוויונית ויעילה מאוד, וקופות החולים בישראל הן ה”יהלום שבכתר” של מערכת הבריאות הישראלית והעולמית, זאת כיוון שהקופות מספקות שירותי רפואה בקהילה מעולים ומשמשות “שומר סף” של המערכת למניעת בזבוזים במערכת האשפוזית. בנוסף, בישראל קופות החולים מתחרות ביניהן במסגרת חוק ביטוח בריאות ממלכתי.

מהפכת השנים האחרונות היא ללא ספק מהפכת הדיגיטל. מצד אחד אנשים רוצים לקבל מידע ושירות דרך הסמארטפון, מצד שני הם רוצים יחס אישי וביטחון מידע. המצב הזה בכלל אפשרי?
כן. אפשר לבצע גם וגם. הכול אפשרי. לאומית מאפשרת למטופל להתכתב דרך תיק הבריאות האישי שלו בפינה האישית באתר הקופה ולקבל מהרופא הפניות לבדיקות, מרשמים, אישורים שונים ועוד, ואבטחת מידע מלאה ובתיעוד מלא של המידע כי הכול מתנהל דרך התיק הרפואי האישי. עם זאת, כאשר מטופל או רופא מעוניינים שהמטופל יגיע לביקור פרונטלי אישי, כך אכן נעשה.
מה האתגרים הגדולים העומדים בפני מנהלי מערכות הבריאות העתידיים בישראל?
האתגרים הגדולים הם הצורך בשיפור בתשתיות של כוח אדם רפואי, מיטות אשפוז והזדקנות האוכלוסייה וכן דרישות נוספות לתקציב עקב הכנסת טכנולוגיות רפואיות חדשות יקרות מאוד לשוק.
כמנכ”ל לאומית, מה האתגרים שאיתם אתם מתמודד ביומיום שלך?
האתגרים המרכזיים שלנו בלאומית הם לשפר כל העת את איכות הרפואה, שיפור מתמיד באיכות השירות ושביעות הרצון של הלקוחות שלנו, תוך שמירה על מסגרת תקציבית מאוזנת ובתחרותיות מול שלוש הקופות האחרות.
“הסטודנטים בקורס שלנו יחושו איך התיאוריה הופכת למעשה”
מהן לדעתך התכונות החשובות ביותר למי שבוחר ללמוד מנהל מערכות בריאות?
התכונות החשובות ביותר הן אמפתיה כלפי מטופלים, יחסי אנוש מעולים, יכולת מתן שירות אישי, יכולת עבודה בצוות – ובצד כל אלה גם יכולות ניהוליות ותפעוליות.
מה הכי חשוב לכם להעביר לסטודנטים בקורס שלכם במסגרת “מסלול החברות”?
קודם כול חשוב לנו שהסטודנט יכיר את המורכבות של ניהול קופת חולים. בנוסף, אנחנו רוצים לפרושׂ בפני הסטודנטים את תחומי העיסוק של הקופה ואת האתגרים העומדים בפניה.
מה לדעתך תהיה החוויה של סטודנט שיעבור את הקורס שלכם?
סטודנט אשר יעבור את הקורס יחוש כיצד מה שלמד במהלך התואר הופך מתיאוריה למעשה. הוא יכיר את פעילות הקופה בכל תחומי עיסוקיה, את הדילמות השונות בין שיפור איכות הרפואה, איכות השירות, הצמיחה והתקציב וכיצד מאזנים בין כולם, וגם יוכל לראות זאת בעיניו בשטח. הקורס יאפשר לסטודנט להבין טוב יותר מה ממתין לו בהמשך הדרך בקריירה שבחר.
אם אני סטודנט למנהל מערכות בריאות. איזה טיפ תיתן לי כדי להיכנס לתחום ולפתח קריירה לאחר סיום התואר?
אני ממליץ לשאוף לתפקיד מנהל סניף קטן ולהתייחס לתפקיד הזה כאילו מדובר בעסק הפרטי שלך: היה מקצוען, והשתמש בידע מהלימודים בעבודה ושאף גבוה. כך אני עשיתי מרגע כניסתי לתפקיד מנהל סניף, ובכל שנתיים בממוצע קודמתי לתפקיד הבא – עד למנכ”לות כיום.
אם מנהל מערכות בריאות מעניין אתכם, נראה שאתם חייבים לפגוש את נסים אלון וללמוד ממנו לא רק איך לנהל מערכות בריאות, אלא גם איך לאהוב כל רגע בתפקיד שלך.