הקונוטציה הראשונה של המילים “מנהל עסקים” היא של תואר העוסק בניהול אנשים והבנת מספרים. המילים “ניהול מערכות מידע” נשמעות דווקא מעולם ההיי-טק, עולם של מסכים וקודים. לכן, החיבור בין השניים, המתבצע במסגרת לימודי תואר ראשון במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס – נשמע מוזר.
כדי לפזר את הערפל ולהבין מה זה בדיוק “ניהול מערכות מידע” ראיינו את ד”ר עמוס ברנס, האחראי על תחום ניהול מערכות מידע במסגרת התואר הראשון במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס.
ד”ר עמוס ברנס: שילוב של ניהול מידע וניהול סיכונים
ד”ר ברנס, במשפט קצר, מה תפקידו של “מנהל מערכות מידע”?
מנהל מערכות מידע, או בקיצור מנמ”ר, הוא האדם שאחראי על אסטרטגיית המחשוב של הארגון או העסק באופן שיתמוך בצורה מיטבית במטרות העסקיות שלו. המנמ”ר נחשב לבכיר בחברה, ובדרך כלל כפוף למנכ”ל והוא אחראי לקשת רחבה של פעילויות בחברה.

איך אתה הגעת לתחום ניהול מערכות מידע?
האמת היא שהתחלתי מתחום הכלכלה. למדתי תואר ראשון באוניברסיטה העברית, ואת הדוקטורט עשיתי באוניברסיטת שיקגו. בארה”ב עבדתי בחברת PWC ככלכלן בתחום מחירי העברה. כמו כן, עבדתי בחברת “לקסיקון”, היא ידועה מאוד וייחודית בנושא הערכת שווי חברות. על אף שלמדתי כלכלה, נחשפתי לעולם של מערכות מידע ועיבוד נתונים. כלומר, היכולת להפיק נתונים על חברה מסוימת, לעבד אותם ולייעץ על מהלכים עתידיים שיפיקו תועלת עבור החברה.
ומתי חזרת אלינו?
הייתי בארה”ב 21 שנה. ב-2005 החלטתי לחזור ארצה משום שהיה לי חשוב שהילדים שלי יגדלו בארץ. אני שמח מאוד שחזרתי.
“היפה הוא שבעולם שאנו חיים בו היום, ידע רב תחומי הוא חובה. העולם שאנחנו חיים בו היום הוא דינמי ועשיר”
מאז שחזרת לארץ, מה העיסוק העיקרי שלך?
ייעצתי הרבה שנים באפריקה, בזימבבואה, באוגנדה, טנזניה, חוף השנהב, ייעצתי לבנק המרכזי של קניה ועוד. אני משלב מערכות מידע עם ניהול סיכונים. תחום מאוד מעניין. בשנים האחרונות רציתי גם לחזור לאקדמיה והתחלתי ללמד.
הבנתי שגם כתבת ספר. מה הניע אותך לכתוב אותו?
נכון. כתבתי ספר בשם .Business Intelligence for Business מדובר בספר העוסק בבינה עסקית ובינה מלאכותית עבור מנהלים. עיבוד וניתוח נתונים הוא תחום ששייך כביכול למדעי המחשב אך הוא חשוב ורלוונטי מאין כמותו למנהלי עסקים ומנהלי מערכות מידע. הספר מציג מהי בינה עסקית/מלאכותית, מקנה ידע תאורטי וגם טכני שמנהל חייב לדעת כדי לקבל החלטות מבוססות על עובדות ומתודולוגיות מקובלות.
איך לא חשבו על ספר כזה קודם לכן?
משום שהוא דורש את ההבנה שיש צורך בשילוב בין כמה עולמות. במשך הקריירה שלי שמתי לב, למשל, שרואה חשבון מצוין הוא לא בהכרח מתמטיקאי מצוין. לחלופין, למתמטיקאי יכול להיות קשה בחשבונאות משום שזו דורשת חשיבה שונה. דוגמה נוספת היא מתכנתים המתקשים לתקשר עם אנשי מימון. אבל היום יש צורך בראייה רב תחומית.
“בעולם של היום, ידע רב תחומי הוא חובה”
נראה שאתה עוסק במגוון תחומים: טכנולוגיה, עסקים, ראיית חשבון. איך הם משתלבים?
היפה הוא שבעולם שאנו חיים בו היום, ידע רב תחומי הוא חובה. העולם שאנחנו חיים בו היום הוא דינמי ועשיר, אז אלמנט ההתעסקות עם הנתונים הוא חשוב. לאחר שהשגנו את הנתונים, צריך גם לדעת לנתח אותם – לעשות את החלק האנליטי. בעבודה שלי אני משלב את הידע כדי לייעץ ולהביא את החברות שאני עובד איתן לייעול מקסימלי.
ידע רב תחומי שכזה מתבטא גם בלימודים לתואר ראשון?
בוודאי. אני חושב שסטודנט שמסיים תואר ראשון אמור לצבור כלים במובן של פיתוח מיומנויות יותר מידע אפילו. אם פעם ידע היה הדבר הכי חשוב, היום מיומנויות חשובות יותר משום שהידע עצמו נגיש הרבה יותר. חשוב, למשל, לפתח יכולת חשיבה עצמית. בשל כך,אני נותן לסטודנטים שלי לבצע מטלות בתחומים שלא בהכרח לימדתי בכיתה; אני דורש מהם למצוא פתרון לבד. חיפוש עצמי ופתרון בעיות הם כלים חשובים מאין כמותם כיום.
“חשוב, למשל, לפתח יכולת חשיבה עצמית. בשל כך,אני נותן לסטודנטים שלי לבצע מטלות בתחומים שלא בהכרח לימדתי בכיתה; אני דורש מהם למצוא פתרון לבד. חיפוש עצמי ופתרון בעיות הם כלים חשובים מאין כמותם כיום”
“לסמארטפון כוח חישוב גדול יותר מזה ששימש לשיגור החללית הראשונה”
מה בדיוק לומדים בתואר ראשון בניהול מערכות מידע?
מערכות מידע זה עולם ומלואו. זה כמו להגיד: איך אכיר את כל האוקיינוס? זה בלתי אפשרי. בטלפון החכם שלך, למשל, נמצא כוח חישוב יותר גדול מזה ששימש לשיגור החללית הראשונה ששלחו לירח. מובן, אם כך, שאנחנו לא צריכים וגם לא יכולים להכיר את כל המערכות. בשביל זה יש אנשי מקצוע.
אז מה כן צריך לדעת מנהל מערכות מידע?
הוא צריך לדעת מה הדרישות שאנחנו רוצים ואילו מערכות יעזרו לנו להשיג אותן. מנהל מערכות מידע לא יהיה מומחה בכל מערכת, אבל הוא כן יכיר את היתרונות, החסרונות והתפקוד של המערכות השונות בשוק שבו הוא מתמחה.
“תואר פלוס בניהול מערכות מידע הוא מתנה לסטודנט”
מה לומדים במסלול מנהל עסקים עם התמחות בניהול מערכות מידע?
לומדים מגוון של קורסים: מבוא למערכות מידע, קורס ניהול מערכות מידע שבו בוחנים היבטים ניהוליים, יש קורס לטכנולוגיות בתחום מערכות מידע שבו הסטודנט נחשף לטכנולוגיות ולתוכנות מחשב גם ברמה תפעולית, ויש גם קורס ניהול פרויקטים במערכות מידע הכולל פרויקט גמר שבו הסטודנטים לוקחים פרויקט מ-א’ ועד ת’, החל מהייזום וכלה ביישום.

ספר לי על תוכנית “תואר פלוס”?
השנה הוספנו גם תוכנית “תואר פלוס מערכות מידע וניהול נתונים” כחלק מהתמחות במערכות מידע, בקורס נעסוק ונכיר מגוון סוגיות בתחום המחשוב ומערכות המידע ברמת הארגון, ונייצר תשתית להבנת סוגי המידע הבסיסיים הקיימים דרך חשיפה לפלטים לדוגמא ממערכות עיקריות והבנת משמעותם בעזרת מערכות בינה מלאכותית AI מתקדמות.
“אני אסכם את זה כך: אתה נכנס לפרס, ומרגיש טוב. זאת משום שישנה השקעה אדירה שמתחילה מלמעלה ומגיעה עד לרמת המתרגלים”
נשמע לי שהקורסים האלו לא מתאימים למאותגרים טכנולוגית.
על אף שישנה התעסקות רבה בתוכנות מחשב שונות, ממש לא צריכים להיות בוגרי מדעי המחשב. כל הקורסים בתוכנית מכוונים ונחוצים למי ששואף לתפקיד ניהולי, משום שממנהל מצפים שהוא יעשה תוכנית עבודה מסודרת ויעילה.
מניסיונך, מי הסטודנטים שהכי מתחברים למערכות מידע?
כאלה שיש להם סקרנות לעולם מתחדש. מדובר בתחום שהולך ומתרחב ואף מתחדש באופן יומיומי. אם לפני 15 שנה דיברו רק על מחסני נתונים, היום מדברים על Big Data וצריך סטודנטים שירצו לעבוד בעולם מתחדש ומאתגר. זה מרענן, מעניין ויפה.
“בפרס נותנים לסטודנט את המקסימום כדי שיצליח, וזה עובד”
מה מייחד את המרכז האקדמי פרס מבחינת הוראה, לדעתך?
אני אסכם את זה כך: אתה נכנס לפרס, ומרגיש טוב. זאת משום שישנה השקעה אדירה שמתחילה מלמעלה ומגיעה עד לרמת המתרגלים. מעפרה אלול וההנהלה הבכירה דרך המרצים, ראש החוג והמתרגלים – כולם מאה אחוז עסוקים בסטודנט ובהצלחתו. אנחנו נותנים לו את המקסימום כדי שיצליח, וזה עובד.
יש לך טיפים לסטודנטים בתחילת דרכם במנהל עסקים?
כן, יש לי שלושה טיפים: הדבר החשוב ביותר הוא סקרנות. המון סקרנות זה הבסיס לרצון ללמוד. בנוסף, חשוב מאוד לפתח מיומנויות של חיפוש ושל ניתוח הנתונים שנמצאו. לבסוף, פיתוח מיומנויות כתיבה ותקשורת הן חשובות מאין כמותן לכל תחום, ובטח שלתחום ניהולי שבו צריך יכולת התבטאות, תקשורת וגישור בין אנשים שונים.
איך ניתן לשמור על הידע רלוונטי גם לאורך שנים רבות בקריירה?
המרכז האקדמי פרס השיק את פלטפורמת אינפיניטי, ספריית קורסים מקוונת חינמית לסטודנטים ולבוגרים של המרכז האקדמי פרס עם התכנים החדשניים ביותר. הסטודנטים לא רק מקבלים תואר אקדמי, אלא גם ערך מוסף של למידה מתמשכת שמבטיחה שתמיד תהיו צעד אחד קדימה. אינפיניטי מבטיחה שההשכלה שלכם לא תסתיים עם סיום התואר, אלא תמשיך להתפתח ולצמוח יחד איתכם לכל אורך הקריירה. בין הקורסים השונים תוכלו למצוא קורס AI ויזואלי וטקסטואלי, שיווק דיגיטלי, אוטומציות ועוד!
למאמרים נוספים בנושא מנהל עסקים