לאתר הראשי
  • 08-3006089
  • Tik Tok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn
פרס פלוס
  • מגזין פרס פלוס
  • תואר ראשון
    • מתכוננים ללימודים
    • מהו תואר ראשון במנהל עסקים
    • הכל על לימודי משפטים
    • הכל על מדעי ההתנהגות
    • מנהל מערכות בריאות
    • מדעי התזונה
    • שיווק
  • תואר שני
    • מנהל עסקים MBA
    • ייעוץ ופיתוח ארגוני
    • פסיכולוגיה חינוכית
  • מדברים קריירה
  • חיים בקמפוס
    • מבחנים ולימודים
  • שאלונים
  • מגזין פרס פלוס
  • תואר ראשון
    • מתכוננים ללימודים
    • מהו תואר ראשון במנהל עסקים
    • הכל על לימודי משפטים
    • הכל על מדעי ההתנהגות
    • מנהל מערכות בריאות
    • מדעי התזונה
    • שיווק
  • תואר שני
    • מנהל עסקים MBA
    • ייעוץ ופיתוח ארגוני
    • פסיכולוגיה חינוכית
  • מדברים קריירה
  • חיים בקמפוס
    • מבחנים ולימודים
  • שאלונים
ראשי » מדור תואר ראשון של מגזין פרס פלוס » משאבי אנוש – מילון מונחים עדכני

משאבי אנוש – מילון מונחים עדכני

המשאב האנושי הוא הנכס המרכזי בכל ארגון. ניהול עובדים בעידן המודרני שונה מניהול עובדים כפי שהיה נהוג בימים עברו, והניהול הטקטי וההיררכי הופך לניהול אסטרטגי וגמיש, כאשר גם הז'רגון משתנה בהתאם. על מנת לעקוב אחר השינויים והמגמות בתחום משאבי האנוש (HR), יצרנו עבורכם מונחון הכולל הסברים תמציתיים וממוקדים על מושגים עדכניים בתחום.

גיוון ההון אנושי / diversity

גיוון ההון האנושי מעודד שילוב של כמה שיותר אוכלוסיות בארגון. מטרת הגיוון האנושי היא למקסם את הפוטנציאל הגלום באנשים המגיעים מרקעים ומתרבויות שונות, מתוך הבנה כי דפוסי חשיבה שונים עשויים לעודד יצירתיות, להעשיר את המארג האנושי בארגון וכך לתרום לייעול תהליכים ולמִקסום התוצר הסופי.

גיוס ומיון

גיוס ומיון עובדים הוא מונח המתאר את התהליך שבאמצעותו מתווספים עובדים חדשים לארגון. הגיוס מתייחס לשלב החיפוש אחר העובד המתאים, ואילו המיון מתייחס לשלב שבו אנשי משאבי האנוש מסננים את הפניות שקיבלו ממועסקים פוטנציאליים, ובוחרים מתוכם את המתאימים ביותר. תהליך הגיוס כולל את הגדרת הצורך של הארגון, אפיון התפקיד ותיאורו ולבסוף פרסום המשרה בפלטפורמות גיוס ייעודיות כמו אתרי דרושים, לינקדין ופייסבוק ובחברות השמה. בשלב שבו מתחילות להתקבל פניות ממועסקים פוטנציאליים יתחיל שלב המיון, שבמסגרתו ייעשה שימוש בכלים שונים לאיסוף מידע על המועמדים: לרוב יתבצע תחילה סינון ראשוני של קורות חיים ותיקי עבודות, ולאחר מכן יתקיימו ראיונות טלפוניים ופרונטליים, מבחנים מקצועיים ומבחני אמינות, מרכז הערכה ייעודי ועוד – הכול בהתאם לאופי הארגון והתפקיד.

הון אנושי

הון אנושי הוא מונח שנטבע בשנות השישים ע"י חתן פרס נובל לכלכלה גארי בקר. לשיטתו של בקר, כוח העבודה של הארגון הוא נכס שערכו עשוי לעלות, בהתאם להתפתחות העובדים ולכישוריהם. ההון האנושי מוגדר כסך המיומנויות של העובדים, הן אלה הטבעיות והן אלה שרכשו עם הזמן, וכדי לייקר את הנכסים האנושיים העומדים לרשות הארגון – יושקעו מאמצים בהכשרת העובדים ובקידומם המקצועי.

למידה ארגונית 

למידה ארגונית היא כלל הפעולות והתהליכים המתבצעים בארגון לצורך רכישת ידע ומיומנויות המותאמות לאתגרי העבודה. למידה ארגונית היא מונח כוללני, מאחר שהוא מתייחס הן לתהליכי שיפור טבעיים הנוצרים כתוצאה מההתנסות של העובדים בפועל והן לפעולות יזומות להקניית כלים וידע כמו סדנאות, הדרכות, ימי עיון, כנסים, קורסים ועוד. מדובר במונח חשוב ורלוונטי מאוד לעולם התעסוקה המודרני, המאדיר את הארגון הלומד והמתאים את עצמו לרוח התקופה.

מוטיבציה

המונח מוטיבציה (או "הנעה") מתייחס למכלול התהליכים המכוונים את ההתנהגות האנושית לעבר מטרה מסוימת. בתחום משאבי האנוש, מתייחס המונח לנכונות העובד להשקיע מאמצים ולבצע את עבודתו על הצד הטוב ביותר. קיימים מחקרים רבים בנושא הנעת עובדים, ורובם עוסקים בשאלה – מהם התמריצים או הערכים היכולים לסייע בהעלאת המוטיבציה של העובדים ולהפוך אותם ליעילים עבור הארגון.

מחוברות ארגונית /  Employee Engagement 

מחוברות עובדים היא אומדן רמת השייכות והמחויבות שחשים העובדים כלפי הארגון. המונח מתאר את היחס של העובד כלפי הארגון מעבר לדרישות התפקיד המעוגנות בחוזה שלו, והיא מורכבת מתחושת הרווחה הכוללת של העובדים מול ההנהלה, הקולגות, השכר והאווירה הכללית בארגון. רמת המחוברות תשליך באופן ישיר על רמת המחויבות של העובד לקדם את מטרות וערכי הארגון ולבצע את תפקידו על הצד הטוב ביותר, ולכן יש לה חשיבות רבה בעיני אנשי משאבי האנוש. למונח זה נקשר לעיתים המושג "מעורבות עובדים", מאחר שהוא משליך על רמת המחוברות – עובד מעורב ייקח חלק בפעילויות ובהחלטות הארגון, ייזום רעיונות בעצמו ויגלה אחריות אישית כלפי הנעשה בארגון.  משאבי אנוש – מילון מונחים עדכני

מחזור חיי העובד בארגון /  Employee life cycle  

המונח "מחזור חיי העובד" מתייחס לכל שלבי המסע של העובד בארגון, מרגע הגיוס ועד רגע העזיבה. השלבים המרכזיים במחזור החיים של העובד כוללים את שלב הגיוס, שלב הקליטה, תהליך הפיתוח ולאחר מכן השימור של העובד ולבסוף שלב העזיבה, מכל סיבה שהיא. לרעיון שלכל עובד מסע אישי משלו בארגון קיימת משמעות רבה, מאחר שהוא מאפשר למקסם את הפוטנציאל והכישורים של הנכס היקר ביותר לארגון, העובדים.

רוצה לדעת עוד על לימודים במרכז האקדמי פרס?

השאירו פרטים ממש כאן או
חייגו כבר עכשיו 9165*
התקשרו עכשיו




בשליחת טופס זה אני מאשר/ת קבלת מידע על ההרצאות, עדכונים, פרסומים, הטבות ותארים מהמרכז האקדמי פרס באמצעות מיילים ו/או הודעות טקסט ו/או שיחות טלפון. ניתן להסיר את פרטיך מרשימת התפוצה ו/או מרשימת הפנייה השיווקית באמצעות שיחה בכל עת.

משוב 360 / הערכת ביצועי עובדים 

הערכת ביצועי עובדים היא סקירה מאורגנת של תרומת העובד לארגון, על צדדיה החיוביים והשליליים. ההערכה מתבצעת לצורך תהליך ההתפתחות של העובד אל מול ציפיות הארגון, וכן למטרת שקיפות הנוגעת לאפשרויות ההתפתחות של העובד ולהעלאת המודעות שלו לגבי תפקודו. ההערכה תתבצע ע"י מנהל ישיר או עקיף, ובארגונים מתקדמים יינתן משוב 360, אשר כשמו כן הוא: משוב מכל אלו המקיימים אינטראקציה עם העובד ויכולים להעריך את עבודתו, כאשר העובד נמצא במרכז מעגל ההערכה. שיטה זו הינה מקיפה יותר, והיא נועדה למנוע הטיות אנושיות העלולות להתרחש במסגרת הערכת עובדים ולהעניק לעובד משוב מדויק יותר.

ניהול אג'ילי (גמיש)  

ניהול אג'ילי משמעותו ניהול גמיש, זריז ותגובתי המותאם לשינויים. זוהי למעשה מתודלוגיה הסתגלותית הלקוחה מעולמות הטכנולוגיה, ובאמצעותה ניתן לשפור ולקצר תהליכים שונים שעליהם אמונה פונקציית משאבי האנוש של הארגון כמו גיוס או בקרת ביצועים, לשפר את חוויית העובדים ולתרום לרמת שביעות הרצון שלהם. כאשר מדובר בניהול עובדים, הניהול האג'ילי מתייחס לגמישות באשר לאופן התפיסה של מנהל אל מול עובד, ההופכת לשוויונית יותר עם הזמן. ניהול אג'ילי רואה בעובדים ובלקוחות שותפים לדרך, ומוכן לאמץ שינויים ודרכי פעולה חדשות למען השגת המטרות של הארגון.

ניהול טאלנטים / Talent Management   

ניהול טאלנטים הוא המונח המתאר את המאמצים והמתודולוגיות שמשקיע הארגון בגיוס אנשים מוכשרים או מתאימים במיוחד לצוות העובדים שלו. במסגרת שיטת הניהול הזו, מאפיין הארגון את האנשים שיוגדרו כטאלנטים עבורו ויהוו את עמוד השדרה האנושי של הארגון. הגדרת הטאלנט היא אינדיבידואלית לכל ארגון וצרכיו, אך לרוב מדובר באנשים בעלי כישורים או ניסיון ייחודיים שיכולים לסייע לארגון בהשגת יעדים עסקיים, טכנולוגיים ואחרים. כדי להפחית את המוטיבציה של הטאלנטים לעבור לארגון אחר, הם ינוהלו באופן אישי, לרוב ע"י ההנהלה, ויושקעו בהם מאמצי שימור הכוללים תמריצים, הכשרות ופיתוח קריירה. רבים מהארגונים המתקדמים תופסים את הארגון כולו כמורכב מטאלנטים ומשקיעים רבות בפיתוח העובדים כולם.

עיקרון פארטו / 80/20 Rule 

עיקרון פארטו, הידוע גם בכינויו כלל 80/20, הוא כלל שקבע הכלכלן האיטלקי וילפרדו פארטו, ולפיו 80% מההשלכות בארגון מתרחשות ע"י 20% מהגורמים. על פי היגיון זה, שיפורים ב-20% מהבעיות המשמעותיות שדורשות טיפול יובילו ל-80% מהשיפור הנדרש. יש לבחור את הנושאים המהותיים, ולהשקיע בפתרונם. את העיקרון הזה אפשר להחיל על עוד מגוון סיטואציות ואתגרים, והוא משמש אמצעי להבנת כשלים ואתגרים בארגון. עיקרון פארטו משאבי אנוש – מילון מונחים עדכני

פיתוח ארגוני

פיתוח ארגוני הוא מונח כולל, תהליך מתוכנן והדרגתי שבמסגרתו הארגון משתפר, מתייעל או נערך לקראת שינויים הצפויים להתרחש. תהליכי פיתוח נועדו לסייע לארגון להגשים את מטרותיו באמצעות זיהוי נקודות כשל ומניעתן, וכן באמצעות ייעול ושדרוג תהליכים שונים המשפיעים על ביצועי הארגון כמו תרבות ארגונית, תקשורת ארגונית, מוטיבציה, למידה ארגונית ועוד. תהליכי פיתוח יתבצעו תוך יישום טכניקות ותיאוריות התנהגות שונות, ובמרבית המקרים ילוו ע"י יועצים ארגוניים.

שביעות רצון בעבודה

המונח "שביעות רצון בעבודה" מתאר את רמת הסיפוק של הפרט ממקום עבודתו. מאחר ששביעות הרצון של העובד עשויה להשפיע על הפרודוקטיביות שלו ועל הרצון שלו להישאר בארגון, מושקעים מאמצים רבים למדידת רמת הסיפוק של עובדים בארגון באמצעות טכניקות ומודלים שונים. מדדי שביעות רצון יכללו, בין היתר, שאלות הנוגעות לרמת הסיפוק מן התפקיד, הניהול, הסביבה, יחסי האנוש, הפיתוח והקידום, תנאי העבודה ועוד.

שינוי ארגוני

שינוי ארגוני הוא תהליך ממושך שבו הארגון מתאים את עצמו לשינויים בסביבה כחלק מתהליך ההישרדות שלו. התהליך יכול להגיע כתגובה לבעיה או כפעולה שנועדה למנוע מהבעיה להתרחש, ויתמקד בנושאים כמו טכנולוגיה, אנשים, סביבה פיזית, מבנה הארגון ויעדיו ועוד. מאחר שתהליכי שינוי כרוכים לרוב בהתנגדויות, קיימים מספר מודלים מקצועיים העשויים לסייע לארגונים לצלוח תהליכי שינוי ולהפיק מהם את מרב התועלת.

תהליך MATCHING 

במסגרת תהליך הגיוס מתבצע שלב ה-Matching, בחינת רמת ההתאמה בין פרופיל המועמד לבין דרישות התפקיד כפי שהוגדרו ע"י הארגון. בתהליך זה יילקחו בחשבון הכישורים, הניסיון והערך המוסף שיכול להביא איתו המועמד לארגון, והוא יכול להתבצע באופן אנושי או בסיוע של מערכות ותוכנות גיוס ייעודיות. במידה שישנה הלימה בין פרופיל המועמד לפרופיל התפקיד יתבצע גיוס, השלב הראשון במחזור החיים של העובד בארגון. משאבי אנוש – מילון מונחים עדכני

תוכנית פיתוח מקצועי

תוכנית פיתוח מקצועי היא למעשה תוכנית הכשרה מותאמת אישית שנועדה לפתח ולמקסם את הכישורים והידע של העובד בארגון. במסגרת התוכנית יותאמו לעובד קורסים, סדנאות והכשרות שונות, העשויים לתרום לו בהיבט המקצועי ולסייע לו להתפתח בתחום העשייה שלו.

תעסוקה גמישה / עבודה מרחוק

גישת העסקה המאפשרת לעובדים בחירה רבה יותר בנוגע להיקף ההעסקה, שעות העבודה ומיקום העבודה. גישה זו הינה מודרנית, אך היא הולכת ותופסת תאוצה בשנים האחרונות לצד התפתחות טכנולוגית המאפשרות עבודה מרחוק באמצעות תוכנות שונות כמו "זום". משבר הקורונה האיץ את המגמה, וגרם לארגונים ולחברות לפתח במהירות מודלים לתעסוקה גמישה שאינה מותנית במיקום פיזי או בשעות עבודה מסוימות.

תפקידי מפתח

תפקידי מפתח הם תפקידים הכוללים השפעה ואחריות משמעותית על תוצאות משמעותיות בארגון. לעיתים מדובר בתפקידי הנהלה, אך לא רק. אלו שמחזיקים בתפקידי מפתח יחזיקו באחריות רבה. לכן, על הארגון לזהות את תפקידי המפתח בו ולוודא שיהיו מועמדים פוטנציאלים מתאימים לתפקידים אלה בכל זמן גם מתוך הארגון וגם מחוצה לו.

תרבות ארגונית

תרבות ארגונית היא מערכת המורכבת מהנחות יסוד, ערכים, נורמות וסממנים המאפיינים את הארגון ברובד הגלוי והסמוי. התרבות הארגונית מועברת לעובדים ע"י הצהרות, פעולות, סמלים, שפה, מיתוסים ועוד שלל מסרים שונים המשפיעים במידה רבה על התנהגותם. לתרבות הארגונית תפקיד חשוב ביצירת מכנה משותף וזהות קולקטיבית עבור עובדי הארגון, ובהכתבת הגישה כלפי קונפליקטים, אנשים ואירועים.

Benchmarking

Benchmarking (בעברית – מידוד) הוא תהליך שבו משווים פעולה ארגונית לפעולה בארגון אחר או במחלקה אחרת. לרוב, תהליך כזה יתבסס על ניסיון של ארגונים אחרים העוסקים בתחום דומה, במטרה לזהות פערי ביצועים וליזום תהליכי פיתוח בהתאם לכך. סקר שביעות רצון לקוחות או השוואת זמן המענה הממוצע במוקדי שירות של ארגונים דומים הם דוגמאות למדדים שיכולים לשמש בתהליכי Benchmarking.

Re-skilling

מונח המתאר תהליך של הכשרה מחודשת עבור עובדים בארגון. לרוב, הכשרה כזו תידרש במקרים שבהם העובד ממלא תפקיד שהתייתר עם הזמן, למשל כתוצאה מפיתוח טכנולוגי המסוגל להחליף את העובד ולבצע את תפקידו באופן יעיל או חסכוני יותר. במקרה כזה, יבצע הארגון Re-skilling לעובד, ולמעשה יכשיר אותו לבצע תפקיד דומה או חדש בארגון מתוך השקפת עולם עכשווית, המתייחסת למשאב האנושי כנכס הראוי להשקעה ולטיפוח. בעולם המשתנה שבו משרות מתייתרות במהירות רבה יותר, ארגונים רבים מבינים את הצורך ב-Re-skilling לעובדיהם על מנת לעמוד בקצב השינוי ובתחרות.

Up-skilling

מונח המתאר תהליך של עדכון מיומנויות, כלומר רכישת ידע וכלים עדכניים בתחום או בתפקיד ספציפיים. מאחר שהעולם מתפתח ומשתנה בקצב מהיר, תהליכי למידה מהסוג הזה נדרשים באופן קבוע ועקבי בארגונים המעוניינים לשמור על רמה מקצועית גבוהה ועל טיפוח ההון האנושי שברשותם.

רוצה לדעת עוד על לימודים במרכז האקדמי פרס?

השאירו פרטים ממש כאן או
חייגו כבר עכשיו 9165*
התקשרו עכשיו




בשליחת טופס זה אני מאשר/ת קבלת מידע על ההרצאות, עדכונים, פרסומים, הטבות ותארים מהמרכז האקדמי פרס באמצעות מיילים ו/או הודעות טקסט ו/או שיחות טלפון. ניתן להסיר את פרטיך מרשימת התפוצה ו/או מרשימת הפנייה השיווקית באמצעות שיחה בכל עת.

« פוסט קודם
פוסט הבא »

תגובות

אולי יעניין אותך גם

"ברשתות אני אדון לעצמי, אני אחראית על הערוץ שלי ואני מחליטה איזה תוכן יהיה בו" | ראיון עם קורין גדעון
מדברים קריירה

"ברשתות אני אדון לעצמי, אני אחראית על הערוץ שלי ואני מחליטה איזה תוכן יהיה בו" | ראיון עם קורין גדעון

תואר שני במנהל עסקים: חמש סיבות מצוינות להירשם אליו ועכשיו
מנהל עסקים MBA

תואר שני במנהל עסקים: חמש סיבות מצוינות להירשם אליו ועכשיו

תואר במנהל עסקים: כך תבחרו במסלול עם יתרון מעשי
מדור תואר ראשון של מגזין פרס פלוס

תואר במנהל עסקים: כך תבחרו במסלול עם יתרון מעשי

מתלבטים אם להירשם לתואר ראשון? כך תחליטו מה להחליט
מתכוננים ללימודים: מה כדאי ללמוד לתואר ראשון

מתלבטים אם להירשם לתואר ראשון? כך תחליטו מה להחליט

מה עושים עם תואר בייעוץ ארגוני? המדריך המלא
ייעוץ ופיתוח ארגוני

מה עושים עם תואר בייעוץ ארגוני? המדריך המלא

חזרה לאתר הראשי חזרה לאתר הראשי רוצים לדעת עוד?
פופולארי
במקום הראשון בישראל בסקר שביעות רצון הסטודנטים: המרכז האקדמי פרס
חיים בקמפוס

במקום הראשון בישראל בסקר שביעות רצון הסטודנטים: המרכז האקדמי פרס

126778 צפיות
תואר שני במשפטים ללא משפטנים
תואר שני

תואר שני במשפטים ללא משפטנים

95262 צפיות
מה לבדוק לפני שבוחרים ללמוד ניהול מערכות בריאות?
מדור תואר ראשון של מגזין פרס פלוס

מה לבדוק לפני שבוחרים ללמוד ניהול מערכות בריאות?

59551 צפיות
עקבו אחרינו באינסטגרם
  • המרכז האקדמי פרס 2017

  • יום בחיי ניסים אלון- מנכ"ל לאומית ומרצה ב"מסלול החברות"

  • יום בחיי רני רהב- בעלים ויו"ר "רן רהב תקשורת ויחסי ציבור"

  • עבודה מהבית- בעד או נגד

  • הכירו את חוה איטס - בוגרת תואר שני ביעוץ ופיתוח ארגוני במרכז האקדמי פרס

  • הכירו את איציק גלנץ - בוגר תואר ראשון במערכות מידע ניהוליות במרכז האקדמי פרס

  • מתן יעקובסון מספר על התואר הראשון במנהל עסקים

  • הכירו את מריאן טויל בוגרת תואר ראשון ושני במרכז האקדמי פרס

  • הכירו את מיטל בנימין, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה

  • בואו לסיור בקמפוס המרכז האקדמי פרס

  • בואו לשמוע על הקורס של ד"ר יעל דורון ודני פרידלנד, הפסיכולוגיה של זוגיות ואהבה

  • בואו לשמוע על קורס בהכנת מזון עם המרצה האורחת מיכל אנסקי

בואו לבקר בקמפוס

רח' שמעון פרס 10, רחובות 7610202
שיחת חינם: 08-3006089
טלפון רב קווי: 08-9390520

צרו קשר





יוטיוב

בקרו בערוץ שלנו

© המרכז האקדמי פרס, כל הזכויות שמורות | פיתוח תוכן: המתכנה
תנאי שימוש
גלילה לראש העמוד
צור קשר





דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס