הגעתם לשלב שבו אתם רוצים לעשות תואר ואפילו הבנתם מה אתם רוצים ללמוד. מעולה, עשיתם חצי מהעבודה. השלב הבא יהיה להכריע בשאלה בחשובה לא פחות – איפה ללמוד, וההכרעה הראשונה בדרך היא: מכללה או אוניברסיטה?
מדובר בשאלה חשובה מאוד שתקבע בסופו של דבר כיצד ייראו החיים שלכם בשנים הקרובות: מהי איכות ההוראה שלה תזכו, עם איזה ידע תצאו לשוק העבודה בסיום התואר והאם יהיה לכם זמן לעבוד ו-"לחיות" במקביל ללימודים? ריכזנו עבורכם כמה תובנות חשובות בדרך להכרעה: מכללה או אוניברסיטה?
מכללה VS אוניברסיטה: נתונים מהשטח
בעבר הלא רחוק, האוניברסיטאות היו המוסד היחיד שהוסמך להעניק תואר אקדמי, מה שאילץ את המעוניינים לרכוש השכלה גבוהה להתאים את עצמם לתנאים של מספר מצומצם של מוסדות לימוד. כיום, המצב שונה בתכלית, ונוסף על האוניברסיטאות קיימות בישראל יותר מ-50 מכללות המעניקות ידע והשכלה.
הנתונים מצביעים על כך שהסטודנטים מצביעים ברגליים ובוחרים במכללות. כך, למשל, נכון לשנת 2018, מספר בוגרי התארים הראשונים מאוניברסיטאות בארץ ירד ב-2.5%, בעוד מספר בוגרי התארים הראשונים בקרב המכללות בארץ זינק בכ-20%. גם בתחום התארים השניים חלה עלייה חדה של 35% בבוגרי המכללות, לעומת עלייה של 0.5% בלבד באוניברסיטאות. מה גרם לסטודנטים רבים כל כך להעדיף לימודים במכללה על פני אוניברסיטה? הסקר השנתי של התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות יכול לשפוך אור על השאלה; בסקר שנערך בשנת 2019 השתתפו כ-8,000 סטודנטים מכל רחבי הארץ ומכלל המוסדות האקדמיים, ותוצאותיו הצביעו באופן מובהק על כך שמכללות מהוות סביבת למידה טובה יותר ומשפרות את היכולות והכישורים של הסטודנטים טוב יותר בהיבטי ידע כללי, ידע מקצועי, חשיבה ביקורתית, מיומנויות למידה ומיומנויות ארגון וניהול. איך מצליחות המכללות לעשות זאת? בואו נבדוק.
איכות הוראה: מיהם האנשים שילמדו אתכם?
אוניברסיטה היא מוסד אקדמי שמתמקד במחקר. לכן, סביר שתפגשו במסדרונותיה מרצים שמאחוריהם שנות מחקר רבות ושעוסקים בהוראה כעיסוק משני, מה שמשליך על איכות ההוראה ועל כמות הזמן שהם יכולים להקדיש לסטודנטים שלהם. לעומת זאת, מכללות הן מוסד שנועד להעניק ידע ולהכשיר אנשים מבחינה מקצועית וייעודו המרכזי אינו לעסוק במחקר. לכן, הסגל האקדמי יורכב לא רק מחוקרים אלא גם מאנשי קריירה, שרובם עובדים בתחום ההוראה שלהם ומכירים אותו מהשטח.
המרצים במכללות יהיו לרוב צעירים יותר ומחוברים למה שקורה בחוץ, ומטרתם העיקרית תהיה הוראה מעשית – העברת ידע לסטודנטים והכשרתם לעיסוק בתחום. נתון זה משתקף גם הוא בסקר השנתי של התאחדות הסטודנטים, שדירג את המרכז האקדמי פרס במקום השני מתוך כלל המוסדות האקדמיים בישראל, עם רמת שביעות רצון של 4.15 מתוך 5 מאיכות ההוראה. זה לא קרה במקרה; במרכז האקדמי פרס אכן ניתן דגש רב על איכות ההוראה, היחס לסטודנט והרצון להכין אותו לקריירה משמעותית, ונבחרת המרצים מגויסת בקפידה מתוך ענפי תעשייה ועולמות תוכן עדכניים.
לימודים יישומיים: עד כמה מותאם התואר לשוק העבודה?
בעולם התעסוקה המודרני לא מספיק להחזיק בתואר אקדמי – ישנה חשיבות רבה לכלים המעשיים ולניסיון התעסוקתי שמביא איתו המועמד וליכולת שלו להשתלב במהרה בתוך הארגון שבו הוא מועסק.
בהיבט הזה, תפיסת העולם של האוניברסיטאות כמוסד שאמון על הכשרה אקדמית בלבד פוגעת ביכולת שלהן להכשיר בוגרים מוכנים לשוק העבודה – במרבית תוכניות הלימודים יוענק ידע תיאורטי, ולא תהיה התייחסות מספקת לחלק היישומי. סימן מובהק לכך הוא שמי שניצב בקדמת חזית השת"פים והחיבורים בין סטודנטים לארגונים כבר בשלב הלימודים הן המכללות. כך, למשל, הוקם במרכז האקדמי פרס מסלול החברות, שבמסגרתו חברות מובילות במשק הישראלי כמו בנקים, קופות חולים, משרדי פרסום, משרדי עורכי דין, חברות השקעות ועוד – מעבירות קורסים משלהן בתוך המסגרת האקדמית וכחלק מהתואר.
במכללות, שבהן תפיסת התפקיד של האקדמיה היא מודרנית ומחוברת יותר למה שקורה בחוץ, קיימות תוכניות לימודים שמצד אחד מעניקות ידע תיאורטי מעולה, ומצד שני מעניקות מקום לכלים מעשיים ולצבירת ניסיון תעסוקתי, וכך מכשירות את הבוגרים ליום שאחרי באופן מיטבי. גם כאן ניצב המרכז האקדמי פרס בחזית, עם מסלול תואר פלוס המאפשר להתמקצע בלימודי תעודה יישומיים במקביל ללימודי התואר ולסיים את הלימודים גם עם תואר ראשון או שני וגם עם לימודי תעודה. ואכן, בוגרי המרכז האקדמי פרס שרכשו ידע יישומי במהלך לימודי התואר שלהם השתלבו בהצלחה במגוון תפקידי מפתח בחברות מובילות בתעשייה הישראלית.
ניסיון תעסוקתי: האם יש אפשרות לעבוד במקביל ללימודים?
במסגרת אוניברסיטאית, תוכניות הלימוד נבנות בהנחה שהסטודנט פנוי ללימודים לחלוטין ואין לו צורך לעבוד. כך, תוכניות הלימודים באוניברסיטאות קשות לבנייה, קשיחות, ולא תמיד מתאימות למי שמעוניין לעבוד תוך כדי הלימודים במשרה משמעותית. לעומת זאת, במכללות שמים דגש על הפרט ולכן לוקחים בחשבון לא רק את הפן הלימודי אלא גם את החיים האישיים, האפשרות לשלב עבודה ומשפחה והצורך לצבור ניסיון. גם במרכז האקדמי פרס אפשר למצוא תוכניות לימודים מגוונות וגמישות, שבנויות באופן שמשאיר ללומדים בהן מספיק זמן כדי לשלב עיסוקים אחרים ולהצליח לעבוד, לממן את עצמם בכבוד ולא לוותר על צבירת ניסיון תעסוקתי משמעותי לאורך התואר.
יחס אישי: מהי רמת ההיכרות בין המרצים לסטודנטים?
בעוד בשיעור סטנדרטי באוניברסיטה יכולים להשתתף יותר מ-100 סטודנטים ולמרבית המרצים לא תהיה היכרות אישית איתם, במכללות מסוימות תהיה הקפדה על גודל כיתה מרבי, כדי לאפשר היכרות בין המרצה לסטודנט והכוונה אישית בתהליך הלמידה. במרכז האקדמי פרס משקיעים אנרגיה רבה כדי לתת מענה ויחס אישיים לכל סטודנט, ולכן הסגל האקדמי מלווה את הלומדים אפילו באמצעות התכתבות ווטסאפ, במטרה להכווין ולסייע בצליחת המסלול האקדמי ככל האפשר.
כחלק מהמענה האישי הניתן לסטודנטים, הוקם במרכז האקדמי פרס מרכז רעו"ת המעניק הכוונה לימודית, שיעורי תגבור והעשרה, אבחונים דידקטיים, הכוונה תעסוקתית ועוד. בשל משבר הקורונה, שהעצים את האתגר האקדמי לצד יצירת הזדמנויות חדשות, תוגבר המענה במרכז רעו"ת והתווסף למעטפת שירותים ותמיכה אישית לכל סטודנט. המענה ניתן הן בהיבטי פרט ורווחה כמו יצירת קרן מלגות ייעודית לתקופת המשבר, הן דרך מתן ייעוץ אקדמי-לימודי והן בבניית מערך טכנולוגי חדשני כמו מערכי שיעור ללמידה מרחוק וכיתות לימוד חכמות.
בחירת מוסד לימודים – החלטה שיכולה לשנות לכם את החיים
ההחלטה על מוסד הלימודים שבו תבלו את השנים הבאות היא החלטה משמעותית מאוד. זה לא רק עניין של שורה בקורות חיים, אלא בחירה שתשפיע על האופן שבו ייראו השנים הקרובות בטווח הקרוב, ועל האפשרות שלכם לפתח קריירה מצליחה בטווח הרחוק.
אתם תידרשו להשקיע המון משאבים בכל מקום שבו תבחרו, ולכן הדבר הטוב ביותר שתוכלו לעשות למען עצמכם הוא לוודא שאתם בוחרים במקום שבו "סופרים" אתכם, מקום שבו תוכלו גם ליהנות מלמידה משמעותית ולא להסתכל עליה כמו על נטל, ובעיקר – שיכין אתכם בצורה הטובה ביותר לשוק העבודה ולפיתוח קריירה משמעותית ומספקת.
רוצים לשמוע עוד על הלימודים במרכז האקדמי פרס? מלאו את הטופס וניצור איתכם קשר.