קרה לכם שהתכוננתם היטב לקראת בחינה כלשהי, אך ברגע האמת התקשיתם מאוד לשלוף את התשובות מזיכרונכם? אל דאגה, זה קורה לרבים מאיתנו, ויש מגוון פתרונות לבעיה הזו.
הצורך להבין ולזכור חומר לימודי מורכב ולשלוף אותו בשעת מבחן הוא אחד האתגרים המרכזיים עבור סטודנטים. הזיכרון האנושי הוא דבר מורכב, וכדי להפיק ממנו את המיטב צריך לדעת כיצד להשתמש בו בצורה נכונה. בכתבה שלפניכם נעסוק בשאלה איך לשפר את הזיכרון בתקופת המבחנים, שבמהלכה המוח נדרש ללמוד הרבה מאוד חומר מסוגים שונים בזמן קצר.
כיצד עובד הזיכרון?
מדוע אתם לא זוכרים כל מה שהמרצה מלמד בכיתה או אפילו את כל מה שכתוב בסיכומים שלכם? הדבר החשוב ביותר שצריך לדעת על הזיכרון הוא הצורך בהקשר. הזיכרון האנושי הוא מעין ספרייה אישית שמכילה מידע רב, והוא עובד כמו רשת של כבישים: כאשר הרשת דלילה, יש מעט כבישים ומעט צמתים, ויהיה קשה יותר להגיע מנקודה לנקודה. כאשר אתם מכניסים מידע חדש לזיכרון, עליכם לקשור אותו בכמה שיותר דרכים למידע שכבר קיים אצלכם בראש, ובאופן הזה המידע החדש יהיה יציב וזמין עבורכם. תוכלו לקשור את המידע לטעם, לריח, לצליל, לצורה גיאומטרית, לחומר אחר כשכבר למדתם ויושב אצלכם היטב וכדומה. כל קשר שאתם יוצרים בין פריטי מידע בזיכרון יקל עליכם לשלוף בעתיד את החומר שלמדתם.
מה עדיף: לסכם בעט או במחשב?
על מנת ליצור קשרים במוח, צריך לחשוב על החומר הנלמד במשך מספיק זמן כדי שייווצרו קשרים עם הזיכרונות האחרים שלכם. דוגמה לכך אפשר למצוא במחקר שערכו החוקרים פאם מולר ודניאל אופנהיים (מאוניברסיטאות פרינסטון ו-,(UCLA שבדק את השאלה: מה יותר אפקטיבי עבור שיפור הזיכרון, סיכום באמצעות מחשב או סיכום באמצעות דף ועט? התוצאה הייתה חד משמעית: הסטודנטים שהשתתפו בניסוי וסיכמו באמצעות דף ועט קיבלו ציונים טובים יותר בבחינה.
ההשערה של החוקרים הייתה שדווקא בגלל שהכתיבה בעט קשה יותר ביחס להקלדה, הסטודנטים נאלצים לחשוב על החומר הנלמד ולארגן אותו במבנה הגיוני במקום לתמלל את ההרצאה מילה במילה. החומר עבר עיבוד במוח, ותוך כדי העיבוד הסטודנטים יכלו גם להרגיש את החומר ולקשר אותו למבנים מוכרים. המסקנה היא שאם אתם רוצים לזכור טוב יותר, כדאי שתשקיעו זמן ומחשבה ביצירת קשרים במוח שלכם, או במילים אחרות: קשה בסיכומים – קל במבחן.
ובכל זאת: איך לזכור יותר מסיכום במחשב?
אנחנו יודעים, לסיכום על מחשב יש יתרונות רבים על פני כתיבה בעט: במחשב אפשר לערוך את הסיכומים, אפשר לחפש בו מידע נוסף על מה שנאמר בשיעור, לנצל את יכולות החישוב שלו או להשתמש במגוון הכלים הנוספים שהוא מציע לעריכה ולעיבוד של חומר.
אם בכוונתכם להשתמש במחשב, הטיפים הבאים עשויים לעזור לכם לזכור יותר:
- סגרו לשוניות פתוחות. מחקרים מוכיחים שריבוי משימות פוגע בפרודוקטיביות.
- כבו התראות קופצות.
- שמרו על סביבת עבודה מסודרת למניעת הסחות דעת: קבעו לעצמכם מקום קבוע ללימודים עם עמדת טעינה למחשב, מקום להניח אותו על שולחן וכיסא מתאים ללמידה ממושכת.
- הימנעו מגלישה אקראית באינטרנט. קבעו לעצמכם שעות מסוימות לגלישה באינטרנט ועמדו בהגבלה שקבעתם לעצמכם.
אם אתם יכולים, כדאי לשלב בין סיכום החומר במחשב לסיכום בכתב יד: סכמו את החומר במחשב, ולאחר מכן ערכו סיכום של הסיכום בכתב יד. נסו את זה, הזיכרון שלכם יודה לכם.
טיפים מעשיים לשיפור הזיכרון לקראת מבחן
כשמדובר בזיכרון, הסיכום הוא לא הכול. על מנת לדעת את החומר למבחן צריך גם לחזור על החומר בטווח של מספר ימים לפני המבחן. החזרה תעביר את החומר מ"האחסון העמוק" בזיכרון לטווח הרחוק אל הזיכרון לטווח הקצר יותר.חזרה על החומר בדרכים שונות, שדורשת עיבוד נוסף של החומר, תחזק אף יותר את הקשרים במוח ואת יכולת ההיזכרות שלכם.
הינה כמה טיפים ללמידה למבחן שתשפר לכם את הזיכרון:
- סכמו את הסיכומים שלכם. למרקר נקודות חשובות בחומר זה נחמד, אבל אין תחליף לסיכום חוזר (וכדאי שלפחות אחד מהסיכומים יהיה בכתב יד).
- השקיעו בארגון החומר: בנו תרשימים, צרו רשימות, סדרו אותן בראשי תיבות, והשתמשו בטכניקות מוכרות לשיפור הזיכרון כמו דמיון מודרך או יצירת סיפור המשלב פריטים שיש לזכור.
- השתמשו באמצעֵי המחשה מגוונים: נוסף לסיכומים, השתמשו בהרצאות מוקלטות ובקריאה ישירה מספרי הלימוד או חזרו על שאלות ממבחנים שהיו בעבר.
- והכי חשוב: שימו לב לשיטה שבה נוח לכם ללמוד. לאנשים בעלי זיכרון חזותי, סידור החומר למבחן בצורת תרשימים יעזור במיוחד, בעוד לאנשים בעלי זיכרון שמיעתי – הקשבה חוזרת להרצאות וסרטונים תתאים יותר.
כדי לזכור יותר צריך להשקיע
בין אם אתם נמצאים לקראת מבחן גדול ובין אם אתם פשוט מחפשים טיפים לזיכרון, השורה התחתונה היא שכדי לזכור הרבה חומר – צריך להשקיע. אי אפשר לצפות שמסה גדולה של חומר לימודי פשוט תהיה זמינה עבורכם אם לא תשקיעו את המאמצים הנדרשים לשם כך. סיכומים וחזרה על החומר בדרכים שאותן הצענו עשויים לעזור לכם לזכור יותר ולשלוף את המידע הרלוונטי בזמן שתזדקקו לו, ולצד זה, חשוב להקפיד על שינה טובה ולנסות לעשות פעולות מרגיעות, כיוון שסטרס וחוסר שינה לא תורמים לתפקודים קוגניטיביים.
אם אתם זקוקים לטיפים נוספים, תוכלו לקרוא עוד על זיכרון ולמידה למבחנים במאמר זיכרון גורלי: טיפים לשיפור הזיכרון הסטודנטיאלי מאת רונית מנדלבליט, מאבחנת דידקטית, ממרכז רעו"ת, במרכז האקדמי פרס.