עד כמה הלימודים לתואר ראשון הם פרקטיים? שאלה זו מטרידה לא מעט סטודנטים, במיוחד בתחומים כמו משפטים ומנהל עסקים. האם, למשל, בוגר תואר ראשון במנהל עסקים יכול לעסוק בהקמת ובקידום בתי עסק מיד בתום הלימודים? האם לא נדרשים ניסיון, היכרות עם השווקים השונים בשטח ותובנות עסקיות שלא מגיעות רק מהאקדמיה?
תכנית המצטיינים לסטודנטים במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס נועדה ללקט את הסטודנטים הטובים ביותר ולהקנות להם ניסיון וידע מעשי מהשטח, כבר בזמן הלימודים. במהלך סמסטר של לימודים אינטנסיביים, ייפגשו הסטודנטים, שנבחרו לתכנית בקפידה, עם ראשי ארגונים, מנכ”לים וסמנכ”לים ממגוון ענפים עסקיים, יוכלו להתייעץ אתם על נושאים שונים ואף להגיע לראיונות עבודה בתחומים שמעניינים אותם.
תכנית המצטיינים: “ידע שאין לו תחליף”
תפסנו לשיחה את טוהר דרי, אחת מהסטודנטיות שלוקחות חלק בתכנית המצטיינים השנה, לשיחה פרקטית על אוקיינוסים כחולים ואדומים, ועל ההבדל הגדול שבין התאוריה לבין ההבנה של מה שקורה באמת בשטח.
טוהר, לפני שניכנס לתכנית המצטיינים, אולי תספרי למה בחרת ללמוד דווקא מנהל עסקים?
היום תואר ראשון בהרבה מקצועות הוא תואר ראשוני בלבד. בהמשך הלימודים ניתן להתמקד יותר. תואר ראשון במנהל עסקים מאפשר לטעום מכמה עולמות, וכך לקבל החלטה שקולה יותר בהמשך הדרך במה מעוניינים להתמקד.
לאחר שלושה סמסטרים של לימודים, כבר מצאת את התחום שמעניין אותך?
אני עדיין מסוקרנת ממספר תחומים. אני מאמינה שבתואר שני אמשיך בתחום הנדל”ן, השמאות או הכלכלה.
איך הגעת לתכנית המצטיינים של פרס?
כששמעתי שהתכנית משלבת שיעורים ומפגשים עם בכירים בשווקים השונים, ידעתי שאני רוצה לקחת בה חלק. בעיניי, זה ידע שאין לו תחליף. הגשתי מועמדות ולאחר מכן זומנתי לריאיון אישי שבו רצו לראות את הנכונות שלי להשתתף וגם את תחומי העניין שלי במסגרת הלימודים. לבסוף נבחרו 25 סטודנטים לתכנית, וזו זכות לקחת בה חלק.
“מגיעים אנשים בעלי השפעה רבה בשווקים שונים. למשל, הגיע המנכ”ל של חברת הרכב שלמה סיקסט. במפגש אחר הגיע תמיר פורת, הבעלים של חברת תמ”א 38 בתחום הנדל”ן. מדובר בלמידה מאוד פרקטית משום שמדברים אתנו מתוך ניסיון מהשטח”
“כלים שלא מקבלים במהלך הלימודים הרגילים”
נשמעת כמו תכנית טובה בתאוריה. בפועל – היא עונה על הציפיות?
למעלה מכך. במסגרת התכנית נותנים לנו כלים ופרקטיקה שלא נוכל ללמוד בשום מקום אחר. אני חושבת שהתכנית הזו מאוד ייחודית. אין אותה במוסדות אקדמיים אחרים. יש לקורס הזה ערך מוסף משמעותי. את הכלים שאנחנו רוכשים שם, לא מקבלים במהלך הלימודים בדרך כלל. אלה דברים שמגלים רק בהתמודדות בחיים עם המקצוע האמתי.
איך בנויה התכנית בדיוק?
במהלך הסמסטר אנחנו זוכים בפגישות תדירות עם יזם או עם בעל תפקיד בכיר בארגון כזה או אחר, כל פעם מתחום אחר.
מי הגיע להרצות לכם, למשל?
מגיעים אנשים בעלי השפעה רבה בשווקים שונים. למשל, הגיע המנכ”ל של חברת הרכב שלמה סיקסט, חברת ענק. במפגש אחר הגיע תמיר פורת, הבעלים של חברת תמ”א 38 בתחום הנדל”ן. במפגש אתו הבנו יותר לעומק את שוק יזמות הנדל”ן. מדובר בלמידה מאוד פרקטית משום שמדברים אתנו מתוך ניסיון מהשטח.
“בסוף הקורס נתלווה לאחד המרצים ליום עבודה”
ויש לכם גם אינטראקציה אישית עם המרצים מעבר להרצאה?
בהחלט. הם תמיד פתוחים לשאלות בסוף ההרצאה, לייעוץ ולהצעות. במקרים רבים הם משאירים לנו אפילו את מספר הטלפון האישי שלהם להתייעצות. בנוסף, לקראת סוף הקורס נוכל להתלוות לאחד המרצים שהגיע אלינו ליום עבודה כדי לראות מה זה יום עם אותו בכיר או מנכ”ל.
נשמע נהדר. למי תרצי להתלוות?
הייתי שמחה לראות מקרוב עבודה במכון היצוא, שהוא מכון ממשלתי. מכון היצוא אחראי לקיים סקרים ולבדוק את השוק עבור כל חברה שמעוניינת לייצא מוצרים לחו”ל. הם מייעצים לה איפה כדאי לה להשקיע, באיזו מדינה להתחיל ועוד. יש להם את הסקרים המפורטים בעולם. מדובר במקום מרתק מבחינתי. אבל האמת היא שאני מאמינה שלא משנה למי אתלווה, יהיה יום מעניין.
מה למדת בתכנית, למשל, שלא ידעת קודם לכן?
כל הרצאה מאוד מלמדת ופותחת את העיניים. יש המון דברים שלא ידעתי. למשל, גיליתי שארה”ב לא תלותית מבחינת נפט. היא יודעת לספק לעצמה מקורות אנרגיה באמצעות טכנולוגיות מתקדמות וחדשניות להפקת אנרגיה מפצלי שמן, סלע משקע עשיר בחומר אורגני. יש כל מיני נתונים כאלה שדרכם הבנתי את ההשפעה על מחירי הדלק בעולם. ד”ר אלרם גם מדברת אתנו הרבה על מונחים בעולם העסקי, כמו אוקיינוס כחול ואוקיינוס אדום.
זה שיעור בתיירות או במנהל עסקים?
אלה מונחים בתחום השיווק. האוקיינוס האדום מייצג תחרות במרחב שיווקי קיים, בעוד האוקיינוס הכחול מייצג בניית מרחב שיווקי חדש. השאיפה היא, כמובן, לנסות לייצר לעצמך אוקיינוס כחול בעסק שלך — כלומר, לייצר ביקוש למשהו שלא קיים במקום אחר, ובכך למנוע תחרות עם עסקים נוספים.
תכנית המצטיינים במנהל עסקים: משקיעים הרבה – מקבלים הרבה
עד עכשיו דיברנו על מה התכנית מקנה לך. אבל מה החובות שלך בתכנית?
יש הרבה חובות, זו לא תכנית שאתה רק בא ונהנה. אבל כל הסטודנטים בקורס חדורי מוטיבציה להשקיע כי אנחנו גם מקבלים בתמורה כל כך הרבה. מבחינת נקודות זכות, מדובר בעצם בקורס כמו כל קורס אחר. אנחנו מגיעים למפגשים שבועיים לאורך כל הסמסטר, ובסופם, בנוסף למבחן, אנו נדרשים לעשות עבודה די רצינית הכוללת ניתוח של שלוש חברות מתוך אלו שעליהן למדנו על פי קנבס עסקי.
מה כולל הקנבס העסקי?
בקנבס העסקי אנחנו נדרשים להשוות את החברות שאנו חוקרים לחברות אחרות במשק, נבדוק יתרון תחרותי שלהן, את ערך המשקיע ופרמטרים נוספים. ממש כפי שהיינו עושים אם היה מדובר בעסק שלנו.
יש לך טיפים לסטודנטים שמעוניינים להגיע לתכנית המצטיינים?
הטיפ היחידי הוא להילחם על להיות בקורס ולהגיע לראיונות האישיים. נכון שיש כאן תהליך שצריך לעבור, בשונה מהרשמה לקורסים אחרים, אבל זה שווה את זה. כמו שאמרתי, מדובר בקורס מאוד מעשיר שפותח את הראש. הוא פרקטי ומרענן משום שהחומר שלומדים בו חי ונושם והכי אמתי שיש.
אם אתם רוצים ללמוד מנהל עסקים מהשטח, ולהתחבר אל בכירים במשק כבר בזמן הלימודים – תכנית המצטיינים במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס מתאימה לכם. אבל תצטרכו לעבוד קשה כדי להתקבל.