הבנה עמוקה של שוק ההון והשקעה בו הן חלק מהכישורים שלומדים בתארים במנהל עסקים. כישורים כאלה יכולים להבטיח למנהל עשייה פורייה בתחום הפיננסים. נוסף על כך, מנהל טוב יודע לגייס כספים לחברה ולהשקיע אותם ברווח. אם הקריירה שלכם לקחה אתכם לתפקיד מפתח בחברה מסחרית תוכלו להרוויח מהשקעת רווחי החברה ואף מהנפקת ניירות ערך. למרכז האקדמי פרס, נוסף ללימודי תואר ראשון ו/או שני במנהל עסקים, יש גם קורס ייעודי על שוק ההון במסגרת "מסלול החברות", שבמסגרתו מרצים מחברת השקעות פעילה מלמדים על שוק ההון על פי ניסיונם בשטח, הלכה למעשה. כדי לעורר תיאבון לתחום כתבנו מונחון למושגים מרכזיים בשוק ההון, מושגים שכל מי שעוקב אחר החדשות בהכרח שמע כמה פעמים בעבר.
שימו לב שהמידע שמופיע כאן נועד לתת רושם כללי לגבי הגדרות המושגים והשימוש הרווח בהם ואין באמור בו המלצה על כיוון השקעה מסוים.
1. אג"ח
אג"ח הן ראשי תיבות של איגרות חוב. בעבר, איגרת חוב הייתה נייר, איגרת, שעליו כתוב סכום ההלוואה שאותה לקחו חברה או ארגון מאדם פרטי, כמה ריבית נושאת ההלוואה ומתי ישולם החוב. בימינו, המסחר מתרחש בזירה הדיגיטלית אבל הרעיון נשאר זהה: אג"ח היא הלוואה שלוקחים ארגונים שונים מהאדם הפרטי. אג"ח קונצרניות הן הלוואה לחברות. אג"ח ממשלתיות הן הלוואה למדינות, השקעה שנחשבת לרוב להשקעה בסיכון נמוך (למעט במקרים של טלטלה כלכלית ופוליטית) ומניבה תשואה נמוכה ביחס למניות (ע"ע).
2. אופציה
אופציה היא קנייה של הזכות לקנות (בקנייה של האופציה לקנות בעצם מהמרים על כך ששווי הנכס יעלה לסכום גבוה יותר מהמחיר ששולם על הנכס בקניית האופציה, ולהיפך במקרה של האופציה למכור. ישנן חברות שבהן חלק משכר העובדים ניתן כאופציות לקנייה עתידית של מניות החברה במחיר נמוך. שכר כזה מהווה תמריץ עבור העובדים להביא את החברה להישגים טובים על מנת שמחיר המניה יעלה והאופציות שלהם יהיו שוות יותר.
3. בורסה
בורסה, או בשמה המלא "בורסה לניירות ערך", היא זירת מסחר, שוק, שבו נסחרים ניירות ערך כגון מניות, איגרות חוב ועוד. סוחרים מורשים מורשים לסחור בבורסה תמורת תשלום להנהלת הבורסה, וההנהלה דואגת לשמור על סדרי המסחר התקינים. הבורסה נתונה תחת פיקוח שמטרתו להגן על הסוחרים ועל השוק מפני זיופים ומניפולציות. בין השאר, מפקחים על המסחר בבורסה גופי הפיקוח על שוק ההון, המפקחים על הבנקים והרשות לניירות ערך.
4. ברבור שחור
על פי המומחה לכלכלה נאסים טאלב, "ברבור שחור" הוא אירוע בלתי צפוי, ש"משנה את חוקי המשחק" ושבמבט לאחור, אפשר להבין מאיפה הוא צמח. טאלב מעודד אנשים לא להתעלם מברבורים שחורים. לא להניח שהכול ימשיך לצמוח באופן ליניארי, כפי שקרה עד כה, אלא לחפש את הנקודות שבהן המשחק הכלכלי משתנה, לנסות לחזות אותן מראש, להיערך אליהן או ליצור אותן.
5. דיבידנד
דיבידנד הוא רווחי חברה (או נכסים עודפים) המחולקים לבעלים. ישנן חברות, חברות שנחשבות יציבות, שמחלקות דיבידנדים על בסיס קבוע, יש חברות שמחליטות על חלוקת דיבידנדים באופן חד פעמי על פי מצבה של החברה והאסטרטגיה שלה ויש חברות שלא מחלקות את הרווחים אלא משקיעות אותם חזרה בהגדלת החברה. החוק מגביל חלוקת דיבידנדים: חברה יכולה לחלק דיבידנדים רק אם יש לה רווחים והיא מראה שחלוקת הרווחים לא תפגע ביכולת שלה להחזיר את החובות שלה. נוסף על כך, החוק מגביל את הגופים שיכולים לאשר חלוקה כזו – ההנהלה, הדירקטוריון, אספת בעלי המניות (הבעלים) או שילוב ביניהם בהתאם לנסיבות.
6. הנפקה
הנפקה היא יצירה של ניירות ערך כגון מניות, אופציות או איגרות חוב. למשל, חברה פרטית מנפיקה מניות למייסדיה, ואלה יכולים לבטא את אחוזי אחזקתם בחברה. כאשר חברה מציעה את מניותיה לציבור, והן נסחרות בבורסה לניירות ערך, היא הופכת לחברה ציבורית ובהתאם, כפופה לפיקוח הדוק. על מנת להנפיק מניות לציבור בפעם הראשונה יש לספק תשקיף המתאר את פעילות החברה, את הסיכונים וההזדמנויות וכל המידע הדרוש למשקיעים על מנת לבצע רכישה מושכלת ולקבל אישור מהרשויות המפקחות על השווקים. לרוב, הנפקה ראשונית של מניות תתבצע באמצעות חתם, שיפקח על כל התהליכים הקשורים בהנפקה של המניה ויוודא שהכול נעשה כשורה ושיש קונים.
7. וול סטריט
וול סטריט הוא כינוייה של הבורסה הגדולה ביותר בעולם לניירות ערך (הגדולה ביותר מבחינת ערך המניות הנסחרות בה) שנמצאת בניו יורק. שמה הרשמי של וול סטריט הוא הבורסה לניירות ערך של ניו יורק (New York Stock Exchange), והיא קיבלה את הכינוי וול סטריט על שם הרחוב שבו היא נמצאת. הבורסה הוותיקה קיימת כבר למעלה ממאתיים שנה והיא מקיימת מסחר פיזי לצד מסחר אלקטרוני.
8. לונג ושורט
הדרך הרגילה להרוויח ממסחר בנכסים פיננסיים (מניות, למשל) היא לקנות מניה ולחכות שערכה יעלה. כשערך המניה עולה, אפשר למכור אותה ולהרוויח את ההפרש. פעולה כזו נקראת "לונג". במקביל, אם יש ציפייה שערך מניה עשוי לרדת, אפשר לשאול מניה כזו ממישהו אחר תמורת עמלה, למכור אותה מייד במחיר גבוה, ולאחר שהיא תאבד מערכה (יותר מערך העמלה ששולמה) לקנות אותה בחזרה במחיר נמוך יותר ממה שמקבלים עליה במכירה ולהחזיר לבעלים המקורי. מהלך כזה נקרא "שורט" או "מכירה בחסר". מהלכי שורט נחשבים להימור מסוכן יותר כי אין דרך להעריך את גובה ההפסד אם ערך המניה יעלה. נוסף על כך, הדבר עלול להזיק למסחר כולו ולעוות את השוק כי כשערך של מניה עולה בפתאומיות, לפעמים מי שקנה בשורט מנסה לחתוך הפסדים ולקנות לפני שהמחיר יעלה עוד. כך נוצר לחץ מוגבר להעלאת מחיר המניה, שמוביל עוד מהקונים בשורט לקנות וכן הלאה בתהליך מעגלי שקשה לעצור.
9. מדד מניות
מדד הוא ייצוג מספרי של מאפיין מדיד כלשהו לצורך בקרה על השינוי שחל בו לאורך זמן. מדד ניירות ערך משקף את רמת המחירים הממוצעת של קבוצות מסוימות או ענפים מסוימים של ניירות ערך. מדד מניות משמש מענה לשאלה "מה מצב השוק?". אפשר לשאול מה המצב בשווקים ספציפיים: מה המצב בבורסה מסוימת, בתחום מסחר מסוים (למשל, מדד מניות הטכנולוגיה) וכו'. על מנת לבדוק "מה המצב" לוקחים סל של מניות מהתחום המבוקש, מקצים לכל מניה משקל מסוים בסל על פי החשיבות שלה לבדיקת המצב בשוק ובודקים את השינוי במחיר הסל בפרק זמן מסוים. עלייה של מדד המניות לרוב משקפת צמיחה של החברות שמניותיהן נכללות במדד או אמון של הציבור שהחברות הללו יצמחו בעתיד, בעוד ירידה מסמנת את התופעות ההפוכות. השקעה בצמוד למדד היא השקעה שערכה עולה בהתאם לעליית סל הנכסים שמרכיב את המדד. המדד נמדד ביחידות של "נקודות" ואפשר להשוות בכמה נקודות הוא ירד או עלה ביחס למספר הנקודות בתחילתה ובסופה של התקופה הרלוונטית למדידה.
מדדי מניות לדוגמה:
- מדד הדאו ג'ונס
מדד מניות שמשקף שינוי בערכי 30 מניות בולטות בשוק האמריקאי שנסחרות בבורסה לניירות ערך בניו יורק (ע"ע וול סטריט). המדד נוסד ב-1896 ובמשך שנים נחשב למדד המוביל שמשקף את מצבה של הבורסה בניו יורק ואף את מצבו של המשק האמריקאי. לאורך שנים אפשר לראות בנתוני המדד את תקופות השפל (למשל, עקב מלחמת העולם הראשונה), כמו גם תקופות של צמיחה. את המדד ייסד עיתונאי בשם צ'ארלס דאו והוא נקרא על שם החברה שהקים, "דאו, ג'ונס אנד קומפני", שנקראה גם על שם עמיתו, סטטיסטיקאי בשם אדוארד ג'ונס. לחברת דאו ג'ונס יש גם מדדים נוספים על פי חלוקה של ענפי תעשייה שונים או מקומות בעולם ועוד, אבל זה הבולט מביניהם. חברת דאו ג'ונס נקנתה על ידי סטנדרד אנד פורס (S&P). המניות המרכיבות את המדד נבחרות על ידי ועדה כך שישקפו את השוק האמריקאי בדגש על ענפי התעשייה שבו. יש אומרים שמדד הדאו ג'ונס מיושן מכיוון שהמדד מנוהל על ידי ועדה ולא על פי קריטריונים ברורים או בינה מלאכותית ושיטות החישוב שלו מיושנות (בעיקר מפני שמשקל המניה בסל נקבע לפי השער שלה ולא לפי ערך החברה בשוק).
- מדד המעו"ף (תל אביב 35)
מדד המעו"ף הוא מדד העוקב אחר ממוצע משוקלל של השינוי בערך מניותיהן של 35 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר שנסחרות בבורסה בתל אביב (הרכב המדד משתנה בכל חצי שנה ויש הגבלות נוספות על חברות שהמניות שלהן ייכללו במדד ועל המשקלים שלהן בו. ההגבלה המשמעותית ביותר היא שמניה שנתח השוק שלה גדול מ-7% לא תיוצג במדד בהיקף גדול יותר על מנת שהמדד לא יהיה תלוי מדי בביצועה של מניה אחת). מדד זה נחשב בדרך כלל להשקעה סולידית מכיוון שהוא מורכב ממניות של חברות גדולות שכבר הוכיחו את עצמן.
- מדד מעלה
מדד מעלה הוא מדד עצמאי שעוקב אחר מניות של חברות גדולות העומדות, על פי ראות עיניה של ועדה, בקריטריונים של אתיקה מקצועית: יחס נאות לעובדים, מעורבות בקהילה ושמירה על הסביבה. השקעה במדד זה משמעותה הבעת התחשבות בקריטריונים אתיים בעסקים ולא רק בשורת הרווח.
10. מניה
מניה היא שטר המקנה אחוז מסוים של בעלות על חברה. בעלות חלקית על חברה מקנה את הזכות לקבל חלק מהרווחים מדי פעם באופן חד פעמי או במועדים קבועים או בעת פירוק החברה ולהשתתף ולהצביע באספת בעלי המניות. בהנפקת מניות לציבור דרך הבורסה (ע"ע הנפקה) החברה מתחייבת לספק לרוכשי המניות ולציבור הרחב מידע על אודות התנהלותה הכספית ולעמוד בהגבלות שונות שנועדו להגן על בעלי המניות. אפשר לסחור במניות של חברות ציבוריות ובמכשירים פיננסיים אחרים שמבוססים על ערך המניות בבורסה (ע"ע) לניירות ערך.
11. נאסד"ק
נאסד"ק היא בורסה אמריקאית מובילה שמשמשת לסחר אלקטרוני בניירות ערך. מכיוון שאין בה סוחרים שסוחרים בניירות ערך באופן פיזי, מנגנוני הרווח והעמלות בהתנהלות הבורסה עצמה שונים מעט מן המנגנונים בבורסות המסורתיות. לנאסד"ק סניף ראשי בארצות הברית וכן סניפים וקשרי מסחר בארצות נוספות. במהלך שנות קיומה נחשבה הנאסד"ק למרכז של מסחר במניות של חברות טכנולוגיות, וחברות טכנולוגיה גדולות רבות בחרו להנפיק בה את מניותיהן. מדד הנאסד"ק (או נאסד"ק 100) נקרא לעיתים גם מדד מניות הטכנולוגיה (עם זאת, יש לשים לב לכך שהשימוש במונח "מדד מניות הטכנולוגיה" בעברית מתייחס לעיתים קרובות למדד מניות הטכנולוגיה המובילות בבורסה בתל אביב).
12. קרן גידור (Hedge Fund)
קרן גידור היא קרן השקעה שמשקיעה כספים עבור אנשים פרטיים. להשקעות של קרן גידור יש מאפיינים ייחודיים ביחס לקרן השקעות רגילה ועיקרם סיכון גבוה למשקיעים תמורת האפשרות לתשואה גבוהה. השם "קרן גידור" מקורו ב"גדר" דמיונית שהקרן שמה סביב השוק כשהיא מנסה להרוויח גם משווקים ומניות בירידה ולא רק ממניות שהיא צופה להן עלייה. קרנות גידור משתמשות בכמה מהמרכיבים הבאים או בכולם: יצירת שותפות של משקיעים מעטים על מנת להימנע מפיקוח על השקעות מרובות משתתפים, סכום סף גבוה מאוד על מנת להצטרף לקרן, מינוף הכסף הקיים בקרן באמצעות הלוואות שמוסיפות לקרן בטווח הקצר וקניית מניות באסטרטגיית "שורט" (ע"ע).
13. קרן נאמנות
קרן נאמנות היא מוצר של חברת השקעות שבמסגרתו החברה משקיעה כספים עבור משקיעים תמורת עמלה. הקרן מאפשרת לאנשים לצרף את הכספים שלהם ליצירת כוח כלכלי גדול יותר ולפזר את הסיכונים בהשקעות רבות. קרנות מנוהלות על ידי מומחים שזה עיסוקם ולכן נותנות יתרון על פני השקעה פרטית. בשוק ישנן קרנות השקעה רבות. הן מפרסמות את האסטרטגיה שלהן – במה הן הולכות להשקיע – באילו ענפים או מדדים (ע"ע) ואת התוצאות שלהן בשנים שעברו. בניגוד לפיקדון או הלוואה, קרן נאמנות לא מבטיחה תוצאות חיוביות והיא תלויה בביצועי השוק.
14. שער יציג
שער חליפין של מטבע זר הוא המחיר שלו במטבע מקומי. למשל, דולר אחד יכול לעלות 3.5 שקלים. שער יציג הוא מעין "מחיר רשמי" של המטבעות הזרים שמפורסם על ידי הבנק המרכזי. בישראל, השער היציג מפורסם מדי יום ב-15:30 (למעט ביום שישי שבו הוא מוצג מעט מוקדם יותר) והוא מבוסס על עסקאות מטבע בשוק החופשי שנערכו בשעות שקדמו לפרסום השער היציג. השער היציג משמש על מנת לייצב עסקאות במטבע זר ולספק ביטחון בעסקאות של ייצוא או ייבוא, במכירת מוצרים נגזרים של חומרי גלם מיובאים ועוד. למשל, קבלן עשוי לנקוב במחיר דירה בדולרים (כי הוא משלם בדולרים על חומרי הבנייה) ולכתוב בחוזה המכירה שהמחיר ישולם בשקלים בהתאם לשער היציג ביום מסוים. כך הקבלן מבטיח שגם אם מחיר חומרי הבניין ישתנה הוא יקבל סכום מתאים, ומצד שני מחיר הדירה לא יושפע מתנודות יומיות במחירי הדולר.
15. תעודת סל
תעודת סל היא נייר ערך שדומה להלוואה, שההחזר עליה צמוד למחירו של סל מוצרים נבחר (מניות, סחורות, מטבע חוץ ועוד). בניגוד לשותפות בקרן השקעה, במקרה של תעודת סל אין אפשרות "לשחק" עם השקעה במניות שונות ואין לתעודת הסל מנהלים, מלבד מי שעורך את המדד שאליו היא צמודה.
16. תשואה
תשואה היא אחוז הרווח על השקעה בתקופת זמן מסוימת. לרוב נהוג להציג תשואה שנתית. מכיוון שקרן ההשקעה משתנה בעקבות רווחים או הפסדים, תשואה זהה בשנים שונות לרוב משקפת ערכים מספריים שונים, כלומר, אם בשתי שנים שונות התשואה הייתה 8%, ייתכן שבשנה אחת המשמעות היא רווח של 100 שקלים ובשנה אחרת רווח של 150 שקלים.