מה מפחיד יותר, רופא שיניים או ראיון עבודה? לפי סקר שנערך בארה"ב על ידי חברת JDP, ראיון עבודה גורם לחרדה יותר מללכת לרופא שיניים או לצאת לדייט ראשון. מפתיע? לא כל כך. הסיבות לחרדה מראיון עבודה נחלקות למהותיות ולטכניות: בפן המהותי – חשש לא לדעת לענות על שאלות קשות, ובפן הטכני – איחור, התרשמות מהמראה החיצוני, הסתבכות עם חניה או עם מקום הריאיון וכדומה.
תקופת הקורונה העבירה הרבה מראיונות העבודה לאפליקציות כמו "זום", המאפשרות לנהל ריאיון מרובה משתתפים דרך הווידיאו. המעבר לזום הסיר חלק מהדאגות הטכניות של המרואיינים הנוגעות להגעה פיזית לריאיון, אך הוסיף כמה חרדות חדשות הנוגעות לתפעול טכני, ולחשש לא להשתלב היטב בשיחה או לא "לעבור מסך". כדי להסיר את החרדות החדשות האלה, חיברנו את המדריך לריאיון בזום. אחרי שתקראו אותו תוכלו להתכונן לריאיון עצמו, ולא לכל מה שמסביב.
ההכנות הטכניות: כך תאפשרו לשיחה לזרום חלק ברשת
לצערנו, טכנולוגית שיחות הווידיאו, שללא ספק התקדמה מאוד בשנים האחרונות, עדיין לא הגיעה למצב אופטימלי, וכך זה גם נראה: שיחות הזום רצופות בהפרעות קוליות, בתמונות קפואות, בצילום מפוקסל ובזמזומים ברקע. הבנה של הסיבות להפרעות אלה יכולה לאפשר לכם להימנע מביצוע פעולות המעכבות את זרימת השיחה.
טכנולוגיית שיחות הווידיאו מתמקדת בצורך להעביר כמות עצומה של מידע ויזואלי וקולי בזמן אמת. כדי להצליח לעשות זאת, מתמקדת התוכנה במה שהכי חשוב בשיחות וידיאו: קולם של הדוברים, והפנים שלהם. אם, למשל, יישמעו ברקע מוזיקה, או קולות רחוב, התוכנה תתאמץ לסנן את הקולות האלה החוצה ולהתמקד בדיבור, מה שיעכב את העברת הקול. אם שפת הגוף שלכם תהיה קופצנית ותכלול הזזות ידיים מרובות, התוכנה תתקשה להעביר תמונה זורמת כיוון שיהיה עליה להפריד בין תזוזות הפנים שלכם לבין תזוזות היד, שנתפסות על ידיה כפחות חשובות. התוצאה: תמונה שקופאת כאשר יש תזוזה רבה בסביבת הריאיון, וקול מעוות או מעוכב כאשר אין שקט בסביבה.
מה אפשר לעשות? כמה דברים:
- קול: בחרו סביבה שקטה ככל האפשר, וסגרו חלונות ודלתות. נוסף על כך, כאשר אתם לא מדברים, השתיקו את הקול בצד שלכם. פחות קולות יגרמו לשיחה זורמת יותר, וגם יפטרו את התוכנה מהצורך להחליט במי מהדוברים להתמקד עכשיו.
- תמונה: בחרו סביבת עבודה "נקייה" לרקע. אם יש מאחוריכם מסך טלוויזיה פעיל או אנשים שמבצעים פעילות – התוכנה תקדיש מאמצים כדי לסנן זאת, והזרימה של השיחה תיפגע. נוסף על כך, השתדלו להימנע מתנועות ידיים מופרזות. זה לא אומר שאתם צריכים לקפוא, רק לא להגזים עם תנועות ידיים גדולות ותכופות מדי.
- רשת: התוכנה עובדת קשה בשבילכם כשהיא מעבירה כמויות עצומות של מידע בכל שבריר שנייה. סייעו לה בכך שתבחרו להתחבר באופן קווי, חיבור שהוא גם מהיר יותר וגם ללא ניתוקים פתאומיים. המשמעות של בחירת חיבור קווי היא שימוש במחשב ולא בסמארטפון, ולכך יתרונות רבים שבראשם היכולת לשתף מסמכים או מצגות שהכנתם או לצפות בנוחות במסכים שמשתפים עבורכם. אם אין לכם אפשרות להתחבר באופן קווי – בחרו מיקום שקרוב לראוטר של התקשורת האלחוטית, כדי שיימנע מצב של ניתוק פתאומי.
נראות והופעה חיצונית: כך תשפרו אותה
אתם אולי לא נפגשים עם המראיינים, אבל הם עדיין יתרשמו מההופעה החיצונית שלכם. גם כאן, כדאי להיערך מראש, הן בפן המהותי והן בפן הטכני.
- לבוש מלא ומכבד: נכון, בריאיון יראו רק את פלג הגוף העליון שלכם, אבל זה לא אומר שטוב להישאר בשורטס ובנעלי בית. הסיבה כפולה: הראשונה, כשאתם לבושים באופן מכובד, אתם גם מרגישים מכובד יותר ומשדרים את זה החוצה. שנית, חפשו ברשת "פאשלות בשיחות זום" ותמצאו הרבה מאוד ראיונות וידיאו שבהם המרואיין היה צריך לקום מסיבה כלשהי – ואת השאר אתם יכולים לדמיין לבד. נוסף על כך, הקפידו על תסרוקת, גילוח, וכל מה שגורם לכם להיראות פחות "זרוקים".
- רקע – עדיף לא וירטואלי: תוכנות שיחות וידיאו כמו זום מאפשרות לבחור ברקע וירטואלי, ואנחנו בטוחים שלכולכם יצא לבהות בגשר הזהב בסן פרנסיסקו קצת יותר מדי פעמים בחודשים האחרונים. הרקע הווירטואלי פותר את הבעיה של סביבת ריאיון לא מסודרת, אך גובה מחיר: תאורת הפנים שלכם פחות בהירה, תזוזות גוף שלכם מעלימות חלקים מכם לפרקים, ובכלל – התחושה יוצרת ריחוק. במקום לבחור ברקע וירטואלי – צרו לכם רקע פיזי מכבד. זה גם טוב יותר טכנית וגם נותן למראיינים הצצה לחייכם הפרטיים (שעדיף שלא יכללו פריטי כביסה בתפזורת או כלים שלא פונו מהשולחן).
- מקצה שיפורים: כדי לשפר את הנראות שלכם בריאיון, אפשר להוסיף תאורה נוספת לעמדה שממנה אתם מתראיינים, או להשתמש בפיצ'ר מובנה בתוכנה של זום שנקרא Touch Up My Appearance וממקד את התוכנה בנראות הפנים שלכם.
אחרי שסידרנו את העניינים הטכניים – כדאי להתכונן גם באופן מהותי
כשלא יושבים בחדר אחד, עומדים בפנינו יותר מכשולים בדרך להכיר את הצד השני. מנגד, המצב מאפשר רוגע והכנות שאינם אפשריים בריאיון פנים אל פנים. הינה כמה עצות שיעזרו לכם לשדר את הרושם הרצוי, ולהתכונן באופן מיטבי לריאיון.
קשה באימונים – קל בריאיון: הכירו את התוכנה שדרכה אתם מתראיינים. לִמדו כיצד לשתף בה מסך, כיצד להשתיק את הקול או לכבות את הווידיאו וכיצד להשיב לצ'אט. כדאי מאוד לבקש מחבר לבצע מולו שיחה מקדימה, ולנסות לשתף מסך, להשתיק, ולדבר. נוסף על כך, תוכלו לבצע ריאיון מדומה עם חבר, להקליט אותו ואז לצפות בעצמכם בשיחה, ולשפר את הטעון שיפור.
הכינו חומרי עזר: בדיוק כמו במבחן עם "חומר פתוח", ריאיון מקוון מאפשר לכם להכין חומרי עזר. תוכלו להכין פתקים עם נקודות שחשוב לכם להעלות במהלך הריאיון ולהדביק אותם בגובה המסך, או לרשום משפטי מפתח שרציתם להגיד ואתם חוששים שייעלמו לכם מראש ברגע האמת. נוסף על כך, אם הריאיון צפוי לכלול שאלות הנוגעות לחומר מקצועי, תוכלו להכין בהישג יד ספר מתאים, ולשאול אם אפשר להשתמש בו.
שפת גוף: שפת הגוף שלכם אומרת הרבה, גם אם רואים חצי גוף. בזמן הריאיון שבו זקוף, הסתכלו למראיין בעיניים ודברו לאט וברור, ממש כמו שהייתם עושים לו הייתם מתראיינים במשרד, ואפילו לאט יותר. חייכו במהלך השיחה, והנהנו במקומות המתאימים. הבעת הפנים תשפיע משמעותית על הרושם הראשוני שתשאירו במשך כל הריאיון.
התנהלות השיחה: ככל שיותר אנשים מדברים בו זמנית, התוכנה מתקשה להחליט במי להתמקד בזמן נתון והשמע יהפוך למקוטע ומבלבל. לכן חשוב מאוד לנסות שלא לדבר בזמן שהמראיין מדבר. כל התערבות קטנה בשיחת הווידיאו עלולה לעכב את השיחה, ותמצאו את עצמכם בריאיון שחורג מהלו"ז הרצוי. חכו שתי שניות לפני שאתם מתחילים לדבר כדי לוודא שהמראיין סיים את דבריו, דברו לאט מהרגיל, ואם יש לכם שאלות – רשמו אותן בקצרה על פתק לידכם וחזרו אליהן אחר כך. באם שאלה הייתה מקוטעת, אל תחששו לבקש לחזור עליה שוב – זה יאפשר לכם לשמוע את השאלה היטב, ואף ייתן לכם עוד כמה שניות לחשוב על תשובה.
המשיכו מגע גם לאחר השיחה: לאחר סיום הריאיון תוכלו לשלוח למראיין מייל קצר, לשאול שאלות נוספות, להודות לו על קיום הריאיון ולצרף שנית את פרטי הקשר שלכם. כך תגרמו למראיין לזכור אתכם טוב יותר למרות שמעולם לא נפגשתם פנים אל פנים. זו גם ההזדמנות לשאול את כל השאלות שלא עלו לכם בראש בזמן הריאיון אך תרצו לקבל עליהן תשובה כעת.
גם בתהליך גיוס מרחוק – הכישורים שלכם יכולים לבלוט לטובה
לכל מטבע יש שני צדדים – ריאיון בזום אכן מציב אתגרים חדשים, אך גם פותח הזדמנויות רבות ומנטרל קשיים אחרים שהיו יכולים להתקיים אם הריאיון היה מתקיים באופן פיזי. זכרו שאתם מי שאתם בכל מקרה, ושאת הכישורים שלכם אתם יכולים להעביר ולהבליט ללא קשר לפורמט שדרכו מתבצע הריאיון.