
זה כבר לא חדש: העולם משתנה בקצב מסחרר. הטכנולוגיה המואצת, הגלובליזציה, מהפכת המידע, הרשתות החברתיות – כל אלו משנים באופן גורף את מרקם חיינו, ובין השאר משפיעים גם על אחד הרכיבים המשמעותיים ביותר בחייו של אדם: הקריירה שלו.
"משלחי יד רבים משתנים או נעלמים", אומר לנו בריאיון מיוחד פרופסור יורם מיתקי, ראש החוג לתואר ראשון בניהול משאבי אנוש במרכז האקדמי פרס. "תוסיף לכך את העובדה שתרבות הקביעות חלפה מן העולם, ששוק העבודה הפך מלוקלי לגלובלי, שהעובדים מדלגים מג'וב אחד למשנהו, ותבין מדוע היחסים בין הארגון לעובדים השתנו מהקצה אל הקצה, וכפועל יוצא מכך התחוללה מהפכה בתחום ניהול משאבי האנוש. למשל, היום ההגדרה של חוזה עבודה לטווח ארוך עומדת על שנתיים".
ניהול משאבי אנוש: המסע אל קומת ההנהלה
פרופסור מיתקי מחזיק ברקורד מרשים. הוא היה ממקימי החוג למנהל עסקים וכיהן כדיקן בית הספר למדעי החברה והניהול במרכז האקדמי רופין, וכדיקן הפקולטה למנהל עסקים וחשבונאות במרכז האקדמי ברמת גן. נוסף על כך, פרופסור מיתקי שימש בעברו יועץ לחברות הגדולות במשק, כמו חברת חשמל, פלאפון, רשות הנמלים והרכבות, בנק הפועלים ועוד.
כמי שמלווה את שוק העבודה מעל 40 שנה, פרופסור מיתקי מספק נקודת מבט פנורמית ומרתקת על תחום ניהול משאבי אנוש מראשית שנות ה-80. לדידו, התחום עבר תהליך אבולוציוני. השלב הראשון כלל פונקציה שנקראה "מנהל כוח אדם", שליבת תפקידו הייתה לוודא שהעובדים מגיעים בזמן בבוקר, לדאוג לרווחתם, להפסקות, לשיבוץ עבודה מתאים ועוד. השלב הבא בתפקיד התמצה בשליחת עובדים להשתלמויות ולהדרכות, העברה מתפקיד לתפקיד וכיוצא בזה. כיום התחום עבר מהפך תודעתי, ומנהלי משאבי האנוש בארגונים הפכו מפקידים בכירים לשותפים עסקיים ואסטרטגיים בארגון.
"בעידן העכשווי, מנהל משאבי אנוש יושב בישיבות הנהלה, מכין ניירות עבודה אסטרטגיים לישיבות דירקטוריון, ולמעשה נחשב לשותף פעיל בשדרת הניהול", משרטט פרופסור מיתקי את השינוי הדרסטי, ומוסיף: "כל זה מחייב אותו להכיר לעומק את המערכת העסקית שאליה הוא משתייך. הוא לא יכול לשבת בישיבות הנהלה כמו סרח עודף, בלי להבין על מה מדברים. זו גם הסיבה שבמרכז האקדמי פרס החוג לניהול משאבי אנוש יושב בתוך בית הספר למנהל עסקים. יש כאן אמירה מקצועית והצהרת כוונות".
ניהול משאבי אנוש: ליווי תהליכים ארגוניים לוקליים ובינלאומיים 
אחד המאפיינים של שינוי שוק העבודה הוא המעבר מלוקליות לגלובליות. מאחר שכפי שהדגשנו לעיל, מנהל משאבי אנושי הוא שותף עסקי בארגון, הוא מחויב גם להכיר את שוק העבודה העולמי. לכן, כשארגון מסוים, למשל, מבקש להעביר את מרכז הפעילות שלו למקום אחר בעולם, מנהל משאבי האנוש צריך להיות בעל יכולת לנתח לאן כדאי לעבור, בהתאם לעלויות כוח האדם. נוסף על כך, על מנהל משאבי אנוש מופקדת המשימה לבנות צוותים ברחבי העולם, בהתאם לפרויקטים השונים של הארגון. צוותים אלו מורכבים פעמים רבות מעובדים שמגיעים מתרבויות ומרקעים זהותיים שונים. לפתחו של מנהל משאבי אנוש מונח האתגר ליצור עבודת צוות בינלאומית פורה ונטולת חיכוכים.
פרופסור מיתקי מציין כי בכך לא תמו האתגרים של מנהל משאבי אנוש בעידן הנוכחי: "אתגר מרכזי נוסף של מנהל משאבי אנוש הוא לשמש סוכן שינוי בתוך הארגון, מעין יועץ פנימי לתהליכים ארגוניים. למשל אם הארגון מתמזג עם ארגון אחר, עליו לנהל וללוות את התהליך בהיבט של ההון האנושי, או אם הארגון מטמיע טכנולוגיה חדשה, זה משנה את העבודה מקצה לקצה, וממנהל משאבי האנוש מצופה ללוות את השינוי".
המרכז האקדמי פרס: נושא דגל המהפכה בתחום ניהול משאבי אנוש
גולת הכותרת של התואר במרכז האקדמי פרס היא העובדה שקורסים רבים בתואר הם במודל של סדנה, ולכן משלבים התנסות בשוק העבודה האמיתי. למשל, במהלך קורס שעוסק בגיוס, מיון והשמת עובדים, המרצה מתרגל שיטות גיוס בסימולציות ייחודיות מהשטח. בקורס שמתמקד במדידת ביצועים והערכת עובדים, מקנים לסטודנטים כלים מעשיים להעריך ביצועים ולמדוד עובדים, ולקראת סוף הלימודים הסטודנטים עובדים על פרויקט שנמשך על פני שנה. בפרויקט הם לוקחים בעיה או אתגר של ארגון אמיתי, למשל ארגון שרוצה לבנות תוכנית הדרכה, או ארגון שמעוניין להתמזג, וחוקרים אותה מכל ההיבטים. "הסטודנטים צריכים להציג את הצורה שבה הם אוספים את הנתונים ולהציע פתרון", מתאר פרופסור מיתקי את התהליך. "לא בטוח שהארגון יאמץ את הפתרון שהציעו הסטודנטים, אבל אני יכול לספר בגאווה שיש ארגונים שעשו זאת, וזה כבוד גדול בשבילנו".
פרופ' מיתקי: "אנחנו מעניקים לסטודנטים את הכלים הטובים ביותר" 
פרופסור מיתקי מסכם ואומר שאם בעבר המשימה העיקרית של מנהל משאבי אנוש הייתה "לפקח על העובדים ולדאוג לרווחתם", כיום מרכז הכובד השתנה. "המשאב הכי חשוב בארגון זה ההון האנושי. בשוק העבודה הדינמי של היום המשימה של מנהל משאבי האנוש היא לשלב בין ה"הון" לבין ה"האנושי"; להבין שמצד אחד אנחנו עוסקים באנשים, ומצד שני פועלים בתוך מערכת עסקית דינמית".
כשאני מבקש ממנו לנפק משפט לסיכום, הוא מחייך: "אני אומנם לא אובייקטיבי, אבל מהניסיון הרב שצברתי אני יכול להצהיר בוודאות שהחוג לניהול משאבי אנוש במרכז האקדמי פרס מעניק לסטודנטים את הכלים הטובים ביותר כדי להתמודד עם סוגיות אלו".