לאתר הראשי
  • 08-3006089
  • Tik Tok
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn
פרס פלוס
  • מגזין פרס פלוס
  • תואר ראשון
    • מתכוננים ללימודים
    • מהו תואר ראשון במנהל עסקים
    • הכל על לימודי משפטים
    • הכל על מדעי ההתנהגות
    • מנהל מערכות בריאות
    • מדעי התזונה
    • שיווק
  • תואר שני
    • כל מה שצריך לדעת על תואר שני במנהל עסקים MBA
    • ייעוץ ופיתוח ארגוני
    • פסיכולוגיה חינוכית
  • מדברים קריירה
  • חיים בקמפוס
    • מבחנים ולימודים
  • שאלונים
  • Infinity
  • מגזין פרס פלוס
  • תואר ראשון
    • מתכוננים ללימודים
    • מהו תואר ראשון במנהל עסקים
    • הכל על לימודי משפטים
    • הכל על מדעי ההתנהגות
    • מנהל מערכות בריאות
    • מדעי התזונה
    • שיווק
  • תואר שני
    • כל מה שצריך לדעת על תואר שני במנהל עסקים MBA
    • ייעוץ ופיתוח ארגוני
    • פסיכולוגיה חינוכית
  • מדברים קריירה
  • חיים בקמפוס
    • מבחנים ולימודים
  • שאלונים
  • Infinity
ראשי » מדעי התזונה » הפינה של זכריה מדר – והפעם: תזונה קטוגנית נגד הקורונה?

הפינה של זכריה מדר – והפעם: תזונה קטוגנית נגד הקורונה?

מתחילתה של מגפת הקורונה ניתנו עצות והוראות התנהגותיות רבות, החל משמירה על מרחק בין אנשים, דרך שטיפת ידיים יעילה ועד שימוש נכון במסכת פנים. מפתיע מאוד שבין העצות וההוראות האלה לא נכללו עצות בנושא תזונה, במטרה למנוע או לצמצם את התופעה של SARS-CoV-2 (וירוסים ממשפחת הקורונה) וכן את הסיכון לזיהום ולסיבוכים נלווים. אחד הנושאים המדוברים בתחום זה הוא התרומה הפוטנציאלית של דיאטה קטוגנית כאורח חיים למלחמה בנגיף הקורונה. כדי להבין את הקשר בין תזונה קטוגנית לבין מחלת הקורונה, נסביר להלן מהי תזונה קטוגנית ומה המחקרים עליה אומרים.

דיאטה קטוגנית: יכולת לשפר את התגובה האימונולוגית

דיאטה קטוגנית היא דיאטה עשירה בשומן וענייה בפחמימות, והיא נועדה במקור לסיוע לחולי אפילפסיה, כחלופה טובה יותר לצום. עם הזמן, הורחב השימוש בה ואומץ להתמודדות עם מצבים פתולוגיים שונים (השמנה קשה, מחלות מטבוליות, מיגרנה, סרטן וכדומה).

כיצד קשורה דיאטה קטוגנית לווירוסים ממשפחת הקורונה? מחקר שפורסם לפני מספר חודשים הציע שילוב של צום ותוספות לסירוגין של טריגליצרידים המורכבים משרשרת בינונית של חומצות שומן, כאסטרטגיות מניעה פוטנציאליות או כטיפול נלווה בזיהום SARS-CoV-2. השילוב הזה יוצר שינוי בחילוף החומרים ממצב גליקוליטי (כלומר שימוש בפחמימות) למצב קטוגני (כלומר שימוש בשומן), וכך משנה את השכפול הוויראלי (שכפול של הווירוס). שינוי מטבולי כזה מוביל להתנגדות מוגברת ללחץ מיטוכונדריאלי, לשיפור בהגנה אנטיאוקסידנטית, לתיקון DNA ולהפחתה בהפרשת אינסולין. בהקשר הזה, דיאטות קטוגניות מייצגות גישה תזונתית עם בסיסים תיאורטיים מסקרנים במטרה לשפר את התגובה האימונולוגית עקב זיהום של SARS-CoV-2 (וירוסים ממשפחת הקורונה) באוכלוסיות עם סיכון גבוה.

    רוצה לדעת עוד על תואר שמתעדכן לנצח במרכז האקדמי פרס?

    השאירו פרטים ממש כאן או
    חייגו כבר עכשיו 08-3006087
    התקשרו עכשיו




    בשליחת טופס זה אני מאשר/ת קבלת מידע על ההרצאות, עדכונים, פרסומים, הטבות ותארים מהמרכז האקדמי פרס באמצעות מיילים ו/או הודעות טקסט ו/או שיחות טלפון. ניתן להסיר את פרטיך מרשימת התפוצה ו/או מרשימת הפנייה השיווקית באמצעות שיחה בכל עת.

    כך, תזונה קטוגנית עשויה לשחק תפקיד המווסת את תאי החיסון המולדים (המגיעים בתורשה) ותאי החיסון המסתגלים, ששניהם יחד יכולים להגן באופן סינרגטי (על ידי שיתוף פעולה) על האדם מתקיפות של פתוגנים. ההגנה מתבצעת על ידי זיהוי הפתוגן על ידי תאי חיסון באמצעות קולטנים – הכול במטרה לעכב שכפול ויראלי של הפתוגן. בהמשך יש גם תאי חיסון המסתגלים ומתגייסים למערכת ההגנה.

    דיאטה קטוגנית: שימושים נוספים

    החשיבות של דיאטות קטוגניות באה לידי ביטוי גם בטיפול בהשמנת יתר ובתחלואה הנלווית אליה (סוכרת מסוג 2; דיסליפידמיה; עמידוּת לאינסולין; דלקת). הדבר נכון במיוחד לגבי דיאטות קטוגניות דלות קלוריות המאופיינות בהגבלה ניכרת של צריכת פחמימות, בדרך כלל מתחת ל-30 גרם ביום, עם עלייה יחסית בפרופורציות של שומן וחלבון ואנרגיה יומית כוללת של 800 קק”ל.

    מערך דיאטטי כזה, כפי הנראה, יעיל ביותר כאסטרטגיה בחולים הזקוקים לירידה מהירה במשקל בתקופה קצרה, כמו במצבי השמנת יתר חמורה וגורמי סיכון קרדיווסקולריים, מה שמוביל לשיפור ניכר בתנגודת לאינסולין ובבקרת גלוקוז בדם ולחץ דם. ירידה במשקל המתקבלת עם דיאטה קטוגנית דלת קלוריות היא בעיקר משנית לאובדן מסת השומן.

    כמו כן, צריכה נמוכה מאוד של פחמימות ידועה כמפחיתת “קפיצות-פיקים” גדולים בסוכר בדם, ובכך משפרת את השונות הגליקמית. בחולים שמנים עם סוכרת סוג 2 חשיפה לטווח קצר לדיאטה קטוגנית דלת קלוריות הראתה שיפור ניכר בתפקוד תאי β בשיעור גבוה ממה שניתן היה להסביר לפי הירידה שהושגה במשקל. הפחתה דרסטית בצריכת הפחמימות יכולה להוביל לירידה משמעותית בייצור גלוקוז בכבד וזאת עקב השיפור הניכר ברגישות לאינסולין בכבד.

    משיקולים אלו, דיאטה קטוגנית דלת קלוריות עשויה להיות חלק מאסטרטגיה רב תחומית עבור שיקום מטבולי בחולים עם סוכרת. יש לזכור שדיאטה קטוגנית מעלה את רמתם של גופי קטו (אצטואצטט ובטא-הידרוקסיבוטיראט), זאת נוסף על הירידה ברמת הגלוקוז בדם.

    נוסף על כך, דיאטה קטוגנית הוכחה כטיפול יעיל ומהיר ב- MAFLD(כבד שומני לא אלכוהולי), כאשר באופן בולט רואים ירידה בתכולת השומן בכבד ועמידות לאינסולין בכבד כבר לאחר שישה ימי טיפול.
    יש לשים לב שלא לבלבל בין דיאטה קטוגנית לדיאטה דלת פחמימות. פחמימות הן מקור אנרגיה חיוני לגוף ולמוח, שכן הן מתפרקות בקלות ובמהירות ובכך מספקות גלוקוז (סוכר) זמין למוח. הפקת אנרגיה בצורה דומה משומן או מחלבון היא משימה הרבה יותר מורכבת.

    דיאטה קטוגנית מצריכה פיקוח וליווי רפואי

    חשוב לציין כי שימוש בדיאטה קטוגנית דורש פיקוח רפואי קפדני המצריך מתן תוספי תזונה וויטמינים. שימוש בדיאטה קטוגנית ללא פיקוח וליווי רפואי כרוך בסיכונים נלווים הכוללים:

    • יצירת גופיפי קטו שיוצרים דם חומצי שעלול להוביל לשחרור סידן מהעצמות (אוסטיאופורוזיס).
    • תופעות לוואי של ערפול מוחי, עייפות ובחילות, כאבי ראש, כולסטרול גבוה, בעיות בכליות, התייבשות וריח רע מהפה.
    • מחסור חמור בסיבים תזונתיים – עקב אי צריכת פירות ודגנים.
    • עודף נתרן – מזונות רבים בעלי אחוזי שומן גבוהים מכילים עודף נתרן.
    • הכבדה על פעילות הקיבה בשל צריכה של כמות שומן גבוהה.
    • מחסור בוויטמינים, בהם B, A ו-E, סידן, מגנזיום וברזל, בשל הימנעות מפירות ומירקות.

      רוצה לדעת עוד על תואר שמתעדכן לנצח במרכז האקדמי פרס?

      השאירו פרטים ממש כאן או
      חייגו כבר עכשיו 08-3006087
      התקשרו עכשיו




      בשליחת טופס זה אני מאשר/ת קבלת מידע על ההרצאות, עדכונים, פרסומים, הטבות ותארים מהמרכז האקדמי פרס באמצעות מיילים ו/או הודעות טקסט ו/או שיחות טלפון. ניתן להסיר את פרטיך מרשימת התפוצה ו/או מרשימת הפנייה השיווקית באמצעות שיחה בכל עת.

      « פוסט קודם
      פוסט הבא »

      תגובות

      אולי יעניין אותך גם

      זו לא עוד תכנית לימודים, זה מקום שעוזר לך להאמין שהעתיד בידיים שלך
      מדברים קריירה

      זו לא עוד תכנית לימודים, זה מקום שעוזר לך להאמין שהעתיד בידיים שלך

      “ברשתות אני אדון לעצמי, אני אחראית על הערוץ שלי ואני מחליטה איזה תוכן יהיה בו” | ראיון עם קורין גדעון
      מדברים קריירה

      “ברשתות אני אדון לעצמי, אני אחראית על הערוץ שלי ואני מחליטה איזה תוכן יהיה בו” | ראיון עם קורין גדעון

      המדריך למרכז הערכה
      מדברים קריירה

      המדריך למרכז הערכה

      שיפור הריכוז ומניעת הסחות דעת: מדריך לסטודנט
      מבחנים ולימודים

      שיפור הריכוז ומניעת הסחות דעת: מדריך לסטודנט

      תואר כללי או כלי מעשי? – תואר במנהל עסקים בשילוב תעודה מקצועית
      מדור תואר ראשון של מגזין פרס פלוס

      תואר כללי או כלי מעשי? – תואר במנהל עסקים בשילוב תעודה מקצועית

      מידג’רני Midjourney AI: כלי בינה מלאכותית המעצב את עולם התעסוקה החדש
      מדברים קריירה

      מידג’רני Midjourney AI: כלי בינה מלאכותית המעצב את עולם התעסוקה החדש

      רוצים לדעת עוד?
      פופולארי
      במקום הראשון בישראל בסקר שביעות רצון הסטודנטים, בפעם הרביעית ברציפות: המרכז האקדמי פרס
      חיים בקמפוס

      במקום הראשון בישראל בסקר שביעות רצון הסטודנטים, בפעם הרביעית ברציפות: המרכז האקדמי פרס

      220384 צפיות
      מה עושים עם תואר שני במשפטים ללא משפטנים?
      תואר שני

      מה עושים עם תואר שני במשפטים ללא משפטנים?

      172872 צפיות
      מה לבדוק לפני שבוחרים ללמוד ניהול מערכות בריאות?
      מדור תואר ראשון של מגזין פרס פלוס

      מה לבדוק לפני שבוחרים ללמוד ניהול מערכות בריאות?

      60521 צפיות
      עקבו אחרינו באינסטגרם
      • אינפיניטי של המרכז האקדמי פרס

      • יום בחיי ניסים אלון- מנכ"ל לאומית ומרצה ב"מסלול החברות"

      • יום בחיי רני רהב- בעלים ויו"ר "רן רהב תקשורת ויחסי ציבור"

      • הכירו את חוה איטס - בוגרת תואר שני ביעוץ ופיתוח ארגוני במרכז האקדמי פרס

      • הכירו את איציק גלנץ - בוגר תואר ראשון במערכות מידע ניהוליות במרכז האקדמי פרס

      • מתן יעקובסון מספר על התואר הראשון במנהל עסקים

      • הכירו את מריאן טויל בוגרת תואר ראשון ושני במרכז האקדמי פרס

      • הכירו את מיטל בנימין, בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה

      • די עם השוויץ- תואר פלוס במרכז האקדמי פרס

      • בואו לשמוע על הקורס של ד"ר יעל דורון ודני פרידלנד, הפסיכולוגיה של זוגיות ואהבה

      • בואו לשמוע על קורס בהכנת מזון עם המרצה האורחת מיכל אנסקי

      בואו לבקר בקמפוס

      רח' שמעון פרס 10, רחובות 7610202
      שיחת חינם: 08-3006089

      צרו קשר





        יוטיוב
        Oops, something went wrong.

        בקרו בערוץ שלנו

        קישורים

        © המרכז האקדמי פרס, כל הזכויות שמורות | פיתוח תוכן: המתכנה
        תנאי שימוש
        גלילה לראש העמוד
        צור קשר





          דילוג לתוכן
          פתח סרגל נגישות כלי נגישות

          כלי נגישות

          • הגדל טקסטהגדל טקסט
          • הקטן טקסטהקטן טקסט
          • גווני אפורגווני אפור
          • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
          • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
          • רקע בהיררקע בהיר
          • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
          • פונט קריאפונט קריא
          • איפוס איפוס