העולם השתנה בסערה. עד לפני רגע ניהלנו אורח חיים פעיל, יצאנו בכל בוקר לעבודה, למדנו לתואר ובילינו עם משפחה וחברים, ובבת אחת כל זה נגמר וכולנו מצאנו את עצמנו תקועים בבית, בפיג'מה, קרוב למקרר ורחוק מחדר הכושר.
איך מתמודדים עם השינוי המסיבי הזה באורח החיים שלנו, ונמנעים מלעלות מידה בג'ינס בסוף התקופה? ביקשנו מפרופ' זכריה מדר, ראש בית הספר למדעי התזונה במרכז האקדמי פרס, לתת לנו כמה טיפים לשמירה על תזונה בריאה ונכונה בעידן הקורונה.
הסכנה: הפרת האיזון הקלורי ופאניקת סופרים 
הגוף שלנו רגיל לאיזון מסוים בין הכנסת הקלוריות לשריפתן, ולפי קצב זה הוא מתנהל. "ברגע שאדם לא יוצא, לא עושה פעילות גופנית ורק אוכל, האיזון הזה מופר. המאזן של הכנסת והוצאת הקלוריות הולך לטובת ההכנסה, וזו בעיה גדולה מאוד", מסביר פרופ' מדר. מעבר לזה, לא רק שאנחנו מוציאים פחות אנרגיה – אנחנו גם צורכים יותר קלוריות, אם זה משעמום או מחרדה. "אנשים יושבים בבית, ליד השולחן ולא רחוקים מהמקרר, וניגשים אליו ללא הפסקה," אומר פרופ' מדר. בעיה נוספת? הפשיטה על הסופרמרקטים. "בגלל הפאניקה, אנשים ומשפחות הלכו וקנו כמויות גדולות של אוכל. בסופו של דבר האוכל הזה מתקלקל, וכדי לא לזרוק אותו – אוכלים יותר".
האם אנחנו על דרך המלך לקראת עלייה קולקטיבית במשקל? פרופ' מדר בהחלט חושש מכך: "אחרי שלושה–ארבעה חודשים יהיו אנשים רבים שיעלו במשקל, וזה פחד גדול מאוד. עלייה במשקל שתגרום להשמנה שהיא כבר מסוכנת תוכל לגרום למחלות דלקתיות ולבעיות נשימתיות, שני היבטים שמעבר לזה שהם מסוכנים בפני עצמם, הם מסוכנים מאוד גם מול נגיף הקורונה".
אבל לא באנו לייאש, באנו לעודד. לכן ביקשנו מפרופ' מדר טיפים לירידה מדרך המלך להשמנה לא בריאה.
- ארוחות מסודרות בשעות קבועות
הטיפ הראשון והחשוב יותר של פרופ' מדר הוא ניהול שגרת תזונה בריאה וחכמה: "כתוצאה מהמצב, מספר הארוחות המשפחתיות גדל. מצד אחד זה טוב שיושבים כל המשפחה יחד ואוכלים מסודר ולא רק 'חוטפים' משהו, אבל יש לשים לב לא לשבת בכל שעתיים לארוחה, ולא להוסיף ארוחות רק כי הילד ביקש", מסביר פרופ' מדר. "חשוב לשמור על ארוחות קבועות, בשעות קבועות, שלוש ארוחות מסודרות", הוא ממליץ.
- נשנושים? הילחמו בהם בחוכמה
כשאנחנו כל היום בבית, רובנו מוצאים את עצמנו מחפשים רעיונות מקוריים לנשנוש הבא, שיכול להתחיל מקורנפלקס עם חלב של הילדים ועד עוגיות הפסח החדשות ש"כדאי לטעום". שאלנו את פרופ' מדר איך להתמודד עם היצירתיות שלנו במציאת נשנושים. "אם כבר קמת מהכיסא והרגשת צורך להכניס לפה משהו, אז להכניס ירק או פרי", הוא אומר, "ואם יש איזה רצון עז למתוק, מומלץ לקחת שוקולד מריר מאוד, עם פחות קלוריות ופחות סוכר. זה ירגיע את המוח". ואולי הכי חשוב: הרחיקו את עצמכם מהנשנוש פיזית – במהלך המסע שלכם לנשנוש אולי תגייסו מחשבה מונעת, ובמילותיו של פרופ' מדר: "לפעמים הרצון לנשנוש חזק יותר מהנשנוש עצמו".
- משלוחים? בישולים!
למרות שמשלוח הוא הדבר האחרון שקצת מזכיר לנו שגרה וימים טובים יותר, ממליץ פרופ' מדר שלא להפוך אותו להרגל. "אני ממליץ, גם ביום רגיל, ועכשיו בוודאי, להימנע ממשלוחים. יש לכם יותר זמן בבית וזה הזמן להתעסק בבישול, ללמוד להכין מאכלים חדשים ולהכניס את המזונות הבריאים הביתה. אנחנו לא יודעים מה אנחנו מקבלים כשאנחנו מזמינים משלוח – זה נטעם טעים, אבל הטעם מר מבחינה בריאותית".
- היזהרו מהילדים – הם משמינים
אם יש לכם ילדים בבית, אתם מתמודדים עם בעיות נוספת במסגרת התזונה, ואתם שומעים את צמד המילים "אני רעב" הרבה יותר מהרגיל. פרופ' מדר מזהיר לא רק מהתזונה של הילדים, אלא מההשפעה שלהם על ההורים: "כשהילדים בבית הם מבקשים כל מיני דברים, ואנחנו מקשיבים להם: נותנים להם ממתקים, פותחים להם שקית ביסלי, ואז גם אנחנו ההורים משתתפים ומנשנשים. צריך להיזהר, לתת פחות לילדים ולהחליף את החטיפים והממתקים בנשנושים בריאים יותר. גם לעניין השתייה – ההעדפה היא תמיד לתת מים במקום משקאות ממותקים". ואל תשכחו את טיפ מס' 1: ארוחות מסודרות מפחיתות את הנשנוש אצל הילדים.
- מזונות שיעזרו לעבור את התקופה
אנשים רבים מחפשים אחר מזונות שאולי יעלו מצב רוח ויפיגו את החרדות, אבל פרופ' מדר ממליץ להשתמש בטכניקות אחרות להפגת חרדה: "אוכל הוא לא תמיד הפתרון. כדי להרגיע את החרדה, אנשים צריכים להעסיק את עצמם. זה הזמן להתחבר עם המשפחה, לחזק את הקשר הזוגי, לפתח תחביב חדש ולא לתת לחרדה את המקום". ומה לגבי מזונות קסם שיחסנו אותנו נגד נגיף הקורונה? פרופ' מדר מבהיר שאין מזונות כאלה, אך בהחלט יש מזונות שיכולים לחזק את המערכת החיסונית שלנו: "זה בעיקר הרבה פירות וירקות, כמה שיותר. אפשר גם לאכול מאכלים קלויים – קטניות, אפונה, בוטנים, אגוזים, פול קלוי. זה בהחלט יגביר את ההתחסנות של הגוף נגד דלקות שיכולות להיווצר כתוצאה ממחלה כמו קורונה".
"צריכים להכניס את חשיבות האיזון לראש"
לסיכום, שאלנו את פרופ' מדר מה הוא אישית עושה כדי לעבור את תקופת הקורונה בשלום מבחינה תזונתית. "אני אוכל בדיוק אותו הדבר, לא מוסיף ולא גורע, אבל מאזן את כמות הקלוריות באמצעות ספורט", הוא משתף אותנו. "אני גר בקומה השלישית אז אני עולה ויורד במדרגות, ככה חצי שעה, או עולה על ההליכון בבית. צריך להכניס את החשיבות של הדבר הזה לראש, ורק כך אפשר יהיה לעבור את התקופה הזו מבלי לעלות במשקל".
אם אתם מחפשים עוד טיפים לתזונה בריאה ונכונה יותר, אתם מוזמנים לעקוב אחרי הפינה הקבועה של פרופ' מדר, על תזונה ובריאות.