ישראל כבר קנתה לה שם עולמי של אומת סטארט-אפ וכמעצמה של פטנטים וקניין רוחני. עם כל הכבוד לרוחניות הזו, כדי שסטארט-אפ יוכל להתרומם צריך להשקיע בו הון. ומה עושים אם אין בנמצא הון שכזה? צריך לגייס אותו. כאן נכנסת לתמונה איילת ספיר, בוגרת תואר שני במנהל עסקים
איילת ספיר היא יועצת מימון, מחקר ופיתוח ממקורות ציבוריים בינלאומיים. "אני עוזרת לסטארט-אפים ולחוקרים מהאקדמיה לבנות הצעות מחקר עבור קרנות מחקר בינלאומיות על מנת לקבל מימון למחקר שלהם", היא מסבירה. נשמע פשוט כשאומרים זאת כך, לא? אז במציאות מדובר בעבודה מורכבת מאוד שדורשת ידע רחב על התרבות הצרכנית באירופה, סוגי המחקר והפיתוח שיעניינו את האירופאים, אנגלית מצוינת וגם יכולת הבנה טכנולוגית של פיתוח מוצר.

"מישהו צריך לנהל קרקס כזה, וזו העבודה שלי"
הרקע של איילת התחיל בכלל בעולם התכנות, שם נבנה לה בסיס הידע הטכני הנחוץ לתפקידה הנוכחי. כשהרגישה מיצוי מתפקידה כמתכנתת, חיפשה תפקיד שיעניין אותה יותר. מודעה שנתקלה בה במקרה הובילה אותה לתחום הייעוץ והמימון, ותואר שני במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס העשיר לה את הכלים שהיו דרושים לה כדי להצליח בו בגדול. תפסנו את איילת לשיחה כדי להבין איך כל זה קרה.
איילת, במילים פשוטות – מה התפקיד שלך כולל?
"אני עוזרת לסטארט-אפים ולחוקרים מהאקדמיה לבנות הצעות מחקר עבור קרנות מחקר בינלאומיות על מנת לקבל מימון למחקר שלהם. בנוסף לכך, האיחוד האירופי הכיר בי כמומחית בתחום ולכן הוא נותן לי לבחון הצעות של חברות מאירופה כדי לראות אם הן שוות מימון. אני גם מנהלת פרויקטים שקיבלו מימון, שיש בהם מספר גדול של שותפים ודיסציפלינות".
את יכולה לתת דוגמה?
"למשל, אני עובדת כרגע על פרויקט שמובילה אוניברסיטת בר-אילן, ומשתתפות בו משטרת ישראל וחברת התוכנה קומפדיה. יחד איתן נמצאים בפרויקט גופי משטרה משלוש מדינות באירופה, מכון מחקר מפורטוגל, תובע פדרלי מבלגיה ועוד. בסך הכול, עשרה שותפים מרחבי אירופה וישראל. מישהו צריך לנהל קרקס כזה, וזו העבודה שלי".
התחלת כמתכנתת ואז עברת למימון. איך מתבצע מעבר כזה?
"הרקע שלי אכן התחיל כמתכנתת בצבא. משם עברתי למשרות תוכנה באמדוקס ובמוטורולה, אבל הרגשתי מיצוי והחלטתי שאני רוצה שינוי. תפסה את עיניי מודעה בידיעון של האוניברסיטה הפתוחה שבה למדתי, על ייעוץ למימון, וחשבתי שמדובר בתחום מעניין. עם סגירת החברה ההיא יצאתי לדרך עצמאית ופתחתי את פנגאה עם שותף".
מה משך אותך בתחום?
"מדובר בתחום שדורש יכולות טכנולוגיות והבנה של איך מפותח מוצר מצד אחד, ומצד שני הבנה של הדרישות באירופה שנוגעות בין השאר לאג'נדה של מה הם היו רוצים לראות מפותח, מה חשוב להם כחברה".
מה למשל חשוב למדינות באירופה לפתח?
"למשל נושא החיים העצמאיים של קשישים בבית חשוב להם מאוד כיום. מוצר שיעזור לשפר את מצב הקשישים ויאפשר להם לחיות באופן עצמאי בבית הוא מוצר שקרנות אירופיות ירצו לממן. חשוב להם גם הנושא של עירוב מהגרים בחברה וגם שילוב נשים בעבודה ובמשרות בכירות. יועץ טוב צריך להבין לאן מושכת האג'נדה האירופית".
תואר שני במנהל עסקים: "לחזור ללימודים היה שינוי מרענן"
ואז, אחרי רזומה קרייריסטי מכובד, את חוזרת לספסל הלימודים. זה היה קשה?
"האמת היא שזה היה מאוד נעים. זה היה מרענן במשך שבוע העבודה לעצור את הכול וללכת ללמוד".
למה בחרת דווקא תואר שני במנהל עסקים?
"הבחירה בתואר באה מתוך צורך שהרגשתי בעבודה. הרגשתי שחסרים לי כלים ושחסר לי עולם מושגים. נוסף על כך, לעבודה שלי מול הנציגות האירופית הייתה דרישת קדם של תואר שני במנהל עסקים, אז מובן שלא התלבטתי ונרשמתי".
את מרגישה שהתואר תרם לך בפועל בעבודה?
"מאוד. התואר הקנה לי עולם מושגים שחשוב מאוד ביזמות ובגלובליזציה וזה חשוב לי מול הלקוחות שלי. למשל, חלק מהדרישות של פרויקט אירופי הוא להוסיף תוכניות עסקיות. בניית תוכנית עסקית היא משהו שלמדתי לבנות תוך כדי הלימודים. בזכות התואר יש לי כלים טובים יותר למצוא את צורכי המשתמש ולשאול את השאלות הנכונות".

איך היית מגדירה את הסטודנטים שלמדו לצידך?
"יחד איתי למדו סטודנטים ממגוון רחב של תחומים וגילאים. התואר במנהל עסקים הוא תואר כללי מצד אחד, ומצד שני מאוד פרקטי להרבה אנשים שרוצים לשדרג את עצמם במגוון תחומים. מצאתי את קבוצת האנשים שהתאימה לי ועם חלק אני עד היום בקשר, אפילו שכבר עברו שמונה שנים מאז סיום התואר".
יש חיסרון בזה שמגיעים לתואר שני אחרי שעברו שנים מהתואר הראשון?
"זה דווקא יתרון בעיניי לבוא אחרי קילומטרז' של עשייה. אתה יכול לשאול שאלות חכמות יותר כשאתה מבין איך דברים מתנהלים בעולם העסקי שבחוץ. בכלל, מדובר בתואר משמעותי שמהווה ארגז כלים שימושי עבור כל מי שעוסק בפועל ביזמות או בניהול עסק, ולכן הוא מומלץ מאוד".

"מי שעובד מולנו הופך לשגריר של ישראל"
ומה הלאה – יש לך חזון לעתיד?
"התכנון שלי בגדול הוא להמשיך את מה שאני עושה כיום, כי יוצא לי להיפגש עם מגוון גדול של חברות ושל חוקרים. אני נחשפת להרבה תחומים מעניינים ורוצה להמשיך להצליח ולהיפתח לפרויקטים נוספים. אני שואפת גם לעבוד יותר עם חברות ישראליות ולקדם אותן, ולקדם את הנוכחות הישראלית בתוכניות האירופיות".
איך אפשר לעשות זאת?
"חשוב להכיר היטב את התחומים הכי רלוונטיים עבור השוק האירופי, להיות דינמיים מאוד ולקדם את ישראל כלפי השותפים האירופאיים, משום שאנחנו נתקלים בקשיים בזירה הבינלאומית כיום. הצד החיובי הוא שמרבית השותפים שעובדים איתנו בפרויקטים הופכים לשגרירים של ישראל".
חשבתם שתואר שני במנהל עסקים הוא צעד מיידי אחרי תואר ראשון? לא רק. סיפורה של איילת מוכיח שתואר שני במנהל עסקים מתאים גם למומחים בעלי ידע נרחב בתחום העבודה שלהם. תמיד אפשר לקבל עוד ידע וכלים כדי לשפר את המקצועיות ולקדם את הקריירה.
תכנית ייחודית לתואר שני במינהל עסקים: ניהול עסקים בסין