נסו לשלוף מהזיכרון: אילו מלחמות מתנהלות כיום בעולם? אם חשבתם על איראן או על צפון קוריאה, חִשבו שוב. מתברר שהמלחמה שמעניינת הכי הרבה מדינות בעולם היא מלחמת הסחר שבין סין לארה"ב. סין, או ״מדינת המרכז״ כפי שהיא מכונה בשפה הסינית, חותרת בהתמדה למעמד של מעצמה כלכלית מובילה. איפה נמצאת ישראל ביחסיה עם סין ומדוע חייבים מנהלי העתיד ללמוד להכיר את השוק העצום הזה?
סין: מלחמת ענקים עם ארה"ב

הכלכלה הסינית מדורגת כיום במקום השני בעולם בהיקף התמ״ג, לאחר הכלכלה האמריקאית, ובפער ניכר מהמדינות הבאות בתור. הענק הסיני כבר הגיע למצב של התמודדות ראש בראש עם הענק האמריקאי על ההובלה.
העוצמה הכלכלית האדירה של סין הנובעת, בין היתר, מכוח אדם זול ומעתודות מטבע זר בהיקף חסר תקדים. עוצמה זו מאפשרת לה להמשיך להציג שיעורי צמיחה מרשימים מדי שנה ולהרחיב את תחומי השפעתה גם למדינות וליבשות אחרות. היצוא הסיני גבוה משמעותית מהיבוא והוא שמאפשר לסין להמשיך ולצבור עתודות מטבע זר המעשירות את קופת המדינה.
ישראל–סין: יחסים הדוקים
גם ישראל נהנית מיחסי מסחר ענפים עם סין; היצוא הישראלי לסין צמח במהירות בשנים האחרונות ועומד כיום על כ-3.2 מיליארד דולר, רובו של רכיבים אלקטרוניים, והיבוא מסין הוא בהיקף כפול מכך.

החיבור בין סין לישראל אינו מתמצה רק במסחר ער בסחורות ובשירותים, אלא גם בתיירות סינית נכנסת שמגיעה כבר לכ-100 אלף מבקרים סינים בשנה, ולא לחינם סין היא אחד משווקי היעד המרכזיים שסימנו מכון היצוא הישראלי והנספחויות המסחריות של משרד הכלכלה.
בשל החשיבות הרבה של סין בכלכלה הגלובלית, ובשל הקשרים הענפים עם ישראל, ידע הנוגע לניהול עסקים בסין הפך למצרך מבוקש במיוחד עבור מנהלים.
תוכנית ייחודית: "ניהול עסקים בסין"
במרכז האקדמי פרס זיהו את הצורך של מנהלים ואנשי עסקים להכיר את האופן שבו נעשים עסקים בסין, אך גם הבינו שכדי באמת להבין זאת על המנהלים להכיר את התרבות הסינית. כך, במסגרת תואר שני במנהל עסקים (MBA), בנה המרכז תוכנית ייחודית המורכבת מקורס ייחודי ומסיור עסקי בסין.
הקורס, "מחשבה ומעשה בעסקים בסין בת זמננו", מציע תשתית מקיפה על התרבות, הפוליטיקה והחברה בסין, ועל גבי תשתית זו מציע כלים מעשיים הנוגעים לניהול עסקים בסין – בתיאוריה ובמעשה.
גולת הכותרת של התוכנית היא סיור לימודי מקיף בסין. הסיור מציע התרשמות בלתי אמצעית מניהול עסקים בסין, ויעסוק בסוגיות מקיפות: כיצד מצמצמים את החשיפה לפגיעה בזכויות יוצרים וכיצד מתמודדים עם תהליכי הרגולציה והבירוקרטיה המורכבים בסין. הסיור יכלול, בין השאר, ביקור במפעלים ובחברות בסין, לצד הרצאות של מומחים ובעלי עסקים על ניהול עסקים בסין.
חשיבות נוספת של הביקור בסין היא היכולת להבין את פערי התרבות בין ישראל לסין, וכיצד אלה באים לידי ביטוי בניהול עסקים.
תרבויות מתנגשות? פתיחות ישראלית פוגשת מסורות סיניות עתיקות
פערי התרבות מתחילים כבר בתפיסות היסוד של הסינים את הישראלים. הסינים מלאי הערכה והערצה לדרך החשיבה היצירתית של אומת הסטארט-אפ, אך בה בעת, הסינים מחוברים מאוד למסורות קיימות. כך, הסינים לא מוותרים לישראלים על כל גינוני הטקס, דבר שמנוגד לאופי הישראלי המשוחרר והפתוח. בצד הסיני יש חשיבות לסדר, היררכיה וכללי טקס: סדר הישיבה ליד שולחן המשא ומתן, כמו גם סדר הדוברים, אינם שרירותיים, אלא משקפים את חשיבות הדובר ומיקומו בהיררכיית החברה.

אנשי העסקים הסינים גם לא ממהרים לשום מקום. אם איש העסקים הישראלי חותר לחתימה מהירה על הסכם, איש העסקים הסיני יעדיף תהליך ארוך של ביקורים הדדיים ויצירת מערכת יחסים שתאפשר להגיע להסכמות. הפעלת לחץ גדול מדי לבצע פרויקטים שאפתניים או שינויים גדולים בחשיבה עסקית עלולים להיתפס כאגרסיביות גדולה מדי.
והינה עוד דוגמה: הסינים נוטים להעדיף חוזים כלליים ואילו הישראלים מורגלים בחוזים מפורטים הנותנים מענה למחלוקות עתידיות היפותטיות. לכן, במקרים רבים הצד הסיני לא יהסס לבקש שינויים בחוזה גם לאחר חתימתו. ומה לגבי מחוות שבעל פה? לעיתים נדמה לאיש עסקים ישראלי שהצד הסיני הסכים לתנאי כלשהו עקב מחוות הנהון או מלמול, אך מהצד הסיני הבעת ההסכמה המסויגת הייתה לשם הנימוס בלבד.
התוכנית הייחודית של המרכז האקדמי פרס תאפשר לכם, למעשה, להבין טוב יותר את איש העסקים הסיני שמולכם, את הדרך שבה הוא מתנהל ואת המניעים שעומדים מאחורי התנהלות זו.
"שילוב ייחודי בין קורס אינטנסיבי ומקיף על ניהול עסקים בסין לבין סיור לימודי בסין"
אם מנסים לתמצת את ייחודה של התוכנית שמציע המרכז האקדמי פרס, הרי שזהו השילוב שבין רקע תיאורטי נרחב להרבה מאוד תכלס, כולל ביקור בסין.
ואכן, כך בדיוק מתארת ד"ר טלי תאני הררי, ראש החוג לתואר שני במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס וממובילות התוכנית, את הדרך שבה נבנתה התוכנית: "שלוש מטרות עומדות בבסיסה של התוכנית: הראשונה היא להקנות לסטודנטים הבנה מעמיקה על אודות סין, השנייה היא להציג בפני הסטודנטים את האפשרויות הגלומות בקשר העסקי עם סין, והמטרה השלישית, המשלבת את שתי המטרות הראשונות, היא להקנות לסטודנטים כלים אפקטיביים למימוש האפשרויות הללו באופן מיטבי. הגשמת המטרות נעשית על ידי שילוב בין קורס אינטנסיבי ומקיף על ניהול עסקים בסין לבין סיור לימודי בסין הכולל הרצאות של מומחים והיכרות בלתי אמצעית עם אנשי עסקים סינים וחברות סיניות".
אם כלכלת סין מדאיגה את נשיא ארה"ב, זה סימן שלאנשי עסקים כדאי להכיר את השוק הסיני. אם אתם רוצים להיות מנהלים טובים יותר, או להיות יזמים המעורבים בעסקים בסין, כדאי לכם לבחור בתואר שני במנהל עסקים שמציע קורס מקיף בהבנת השוק הסיני ואופן ביצוע עסקאות בו. וכמובן, את הסיור הכלכלי המרתק בסין לא תוכלו לחוות בשום דרך אחרת.
לקבלת מידע על הקורס "מחשבה ומעשה בעסקים בסין בת זמננו" – מלאו את הפרטים בטופס: