ביקור שגרתי אצל הרופא מסתיים, בדרך כלל, בקבלת מרשמים לתרופות. באופן טבעי אנחנו רואים ברופאים את האוטוריטה לגבי התאמת תרופות למטופלים, אך האמת היא שמאחורי כל רופא טוב עומד נציג רפואי מצוין. תפקידו של הנציג הרפואי המייצג חברת תרופות הוא לעמוד בחוד החנית של המחקר הרפואי בתחומו. עליו להתעדכן במאמרים המתקדמים ביותר ולהכיר את המחקרים העדכניים ביותר בעולם, ולדעת לייעץ לרופא איך להתאים תרופות למטופלים בצורה הטובה ביותר. כיצד יכול תואר בניהול מערכות בריאות להשתלב בקריירה של נציג רפואי?
סאמר עמורי: הנדסאי ביוטכנולוגיה ומנהל מערכות בריאות
הכירו את סאמר עמורי, הנדסאי ביוטכנולוגיה שלומד ניהול מערכות בריאות בשילוב תואר שני במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס.
סאמר עמורי, בן 30, הוא נציג רפואי של חברת התרופות הבינלאומית Abbott – אבוט. סאמר לוקח את המקצוע שלו ברצינות רבה. כיום, הוא בשלבי סיום של מסלול המשלב תואר ראשון בניהול מערכות בריאות עם תוכנית MBA – תואר שני במנהל עסקים בהצטיינות. איך המסלולים האלה מתחברים לקריירה של נציג רפואי, וכיצד ניתן להתמודד עם הלחץ של שני תארים במקביל פלוס משרה מלאה ומשפחה?
למזלנו מצא סאמר זמן לשיחה בלו"ז העמוס שלו.
"כיף לעבוד מול מומחים ולפעמים להצליח לשנות את דעתם"
סאמר, למה באמצע הקריירה בחרת ללמוד תואר בניהול מערכות בריאות?
תמיד התעניינתי בתחום הרפואה. לכן, למדתי לימודי הנדסאי ביוטכנולוגיה. התחלתי לעבוד בתור לבורנט במעבדה וראיתי שאני אוהב את המקצוע, רציתי להתפתח. עבדתי בכל מיני חברות בפיתוח תרופות ולפני שלוש שנים החלטתי ללכת ללמוד תואר בניהול מערכות בריאות.
מה משך אותך לקריירה של נציג רפואי?
אני מרגיש שזו משרה שאפשר לחולל דרכה שינוי. העבודה היא מול רופאים מומחים, בית חולים וקהילה. זו הזדמנות גדולה לעשות שינוי של ממש בחוות הדעת של רופאים ובשימוש שלהם בתרופות מסוימות שאני מאמין בהן.
מה האתגרים במקצוע?
המקצוע לא תמיד פשוט, וצריך תמיד להיות בעל גישה חיובית. המוטו שלי הוא שאני רואה רק הצלחה, לא כישלון. צריך להבין את המקצוע וליהנות ממנו. כיף לעבוד עם מומחים בתחום וכיף לראות שאפשר לשנות לפעמים את חוות דעתם.
איך אפשר לגרום למישהו לשנות את דעתו? זה נשמע מסובך.
נכון. זה לא פשוט, אבל זה חלק ממה שלמדתי גם בחברה וגם בלימודים. צריך להכיר את הרופא ואת הצרכים שלו, ולדעת מה חשוב לו ומה חשוב למטופלים שלו: המחיר, היעילות של התרופה וכולי. ברגע שאנחנו מבינים אילו סוג אנשים מקבל הרופא, אפשר להתאים לו תרופות.
אז רופאים במקומות שונים בארץ ימליצו על תרופות שונות?
בוודאי. בכל סקטור יש מטופלים שונים, ולכן גם התרופות שהם יקבלו יהיו שונות בהתאם לצרכים שלהם.
איך הגעת לעבודה שלך כנציג רפואי של חברת ענק כמו אבוט?
לפני כשנה וחצי הגשתי מועמדות לאבוט. רציתי מאוד את המשרה. עברתי מבחנים וראיונות, הכנתי מצגת והתקבלתי.
תואר בניהול מערכות בריאות בשילוב MBA
לאן היית רוצה להתקדם מבחינת קריירה?
אני מקווה שבעוד כמה שנים כבר אוכל להיות מנהל צוות, וכמה שנים לאחר מכן אולי אוכל להיות מנהל יחידה עסקית. בינתיים אני עובד קשה כדי לממש זאת.
תואר בניהול מערכות בריאות בשילוב MBA – למה?
ניהול מערכות בריאות כולל, חוץ מהאספקט הרפואי והפרמצבטי, גם עקרונות של ניהול כללי. הדבר הכרחי לפיתוח קריירה בתחום. במרכז האקדמי פרס אפשרו לשלב קורסים מהתואר השני עם התואר הראשון גם בשעות אחר הצוהריים. זה אפשרי, ובאים מאוד לקראת הסטודנט. הייתה לי שאיפה לסיים תואר שני עד גיל 30, ופתאום הבנתי שזה ממש יכול לקרות. אפשר להמשיך לעבוד במשרה מלאה במקביל ללימודים – אפילו אם מדובר בשני תארים במקביל.
בכל זאת, זה נשמע לי עמוס מאוד. יש לך זמן לנשום בכלל?
נכון. הייתה לי ולאשתי שנה עמוסה מאוד. אני גם אב לשתי בנות, ובמקביל גם בנינו בית, אבל אשתי נותנת תמיכה מלאה וחמותי עוזרת מאוד. בהחלט צריך תמיכה של המשפחה כדי להצליח לעשות את כל הדברים במקביל.
ניהול מערכות בריאות: לקבל את כל המעטפת שצריך כדי להצליח
נשים רגע בצד את ה-MBA. ספר לי על הלימודים של ניהול מערכות בריאות.
תואר בניהול מערכות בריאות מכיל את כל המעטפת שצריך כדי להצליח בתחום. יש התמקדות בשלושה תחומים: בתחום הכלכלה אנחנו לומדים קורסים כמו מיקרו כלכלה, חשבונאות, קורסים של מתמטיקה וכדומה. יש גם קורסים הדנים במערכת הבריאות בישראל, שבהם אנחנו לומדים איך היא עובדת, מהם השיקולים הכלכליים של קופות החולים ועוד. נוסף על כך, יש קורסים להתפתחות אישית בארגון, איך אפשר לשלב עובדים חדשים בחברה וכלים פרקטיים נוספים. זה תואר שמכיל את כל האספקטים החשובים להתפתחות בתחום.
יש כלים מעשיים שלמדת ואתה משלב בעבודה?
אני משתמש בכמה כלים שרכשתי כאן. למשל, אחד הדברים החשובים בעבודה שלי הוא לקרוא את המחקרים הכי מתקדמים ולהבין אותם לעומק. היה לנו קורס בנושא ניהול טכנולוגיות שהתמקד בקריאת מאמרים מדעיים. למדנו איך בנוי המאמר ואיך להוציא ממנו את העיקר. כמישהו שנדרש לקרוא מאמרים רבים במסגרת העבודה שלו, אני יכול להגיד שהקורס הזה הקנה לי כלים שעוזרים לי המון.
איך היו המרצים בקורסים?
המרצים נתנו מכל הלב. תמיד הגיעו לעזור לנו גם מחוץ לשעות השיעור, ענו על כל השאלות, הכינו אותנו כמו שצריך לכל המבחנים וגם הרגיעו אותנו בתקופות המבחנים ובאו לקראתנו. רואים גם שיש להם ניסיון עשיר בתחום התעשייה והאקדמיה.
אתה מרגיש שנוצרים חיבורים טובים בין סטודנטים ערבים ויהודים בלימודים?
אין ספק. למשל, בחבורה שלי מהלימודים במסלול שמשלב תואר בניהול מערכות בריאות עם MBA כולם יהודים. אני הערבי היחיד בה, אבל אני ממש לא מרגיש שונה. כולנו אותו דבר וכולנו שווים. מהבחינה הזו אני מרגיש שאני משתלב מצוין ואין שום סיבה לאף אחד להסס להירשם למרכז האקדמי פרס על בסיס הרקע שלו. הקשרים החברתיים מצוינים בכיתה ומחוצה לה.
אילו טיפים יש לך למי שעוסק במקצוע ורוצה להתקדם בו?
בתור נציג רפואי צריך סבלנות, וגם עקומת למידה גבוהה. חשוב לצבור ניסיון, ולהשקיע בהבנה מדעית על ידי קריאה מספקת של מאמרים. בעיקר דרושה מוטיבציה גבוהה.
מה האופציות התעסוקתיות למי שמסיים תואר בניהול מערכות בריאות?
יש הרבה אפשרויות. אפשר לנהל מוסדות, קופות חולים, אפשר להיות מנהלי לוגיסטיקה, מנהלים אדמיניסטרטיביים, אפשר לעבוד בחברות תרופות ועוד. יש גם אחיות שלומדות את התואר כדי להתקדם בתחום שלהן.
היית ממליץ לחבריך על לימודים במרכז האקדמי פרס?
בהחלט. חוץ מהיחס של המרצים ומרמת הלימודים הגבוהה, אני ממליץ לכל מי שרוצה לשלב מסלול אקדמי עם קריירה ללמוד כאן. זה משהו שחסר להרבה אנשים שעובדים במשרה מלאה ואין להם את האופציה לשלב לימודים עם העבודה.
אם גם אתם נמשכים לתחום הרפואי, אוהבים מדע ועבודה מול מומחים ומעוניינים לפתח קריירה שיכולה להשפיע על הרבה אנשים – כדאי לכם לבחון את האפשרות ללמוד תואר בניהול מערכות בריאות.