מאת: פרופ' זכריה מדר, ראש בית הספר למדעי התזונה במרכז האקדמי פרס.
לפני שנצלול לנושא המאמר, נסביר בקצרה על התסמונת המטבולית מאחר שמה שייכתב בהמשך קשור לכך.
התסמונת המטבולית
הסינדרום המטבולי מייצג קבוצת גורמי סיכון מטבוליים המתבטאים בהשמנה בטנית, יתר שומנים בדם, עמידות לאינסולין ועלייה בפקטורים של דלקת. הפרעות אלו קשורות בעלייה בסיכון לפתח סוכרת, מחלות לב וכלי דם, שבץ ועוד. האבחון לסינדרום המטבולי מתבצע באמצעות זיהוי שלוש או יותר מן התופעות הבאות:
- מדידת היקף מותניים מעל 102 ס"מ אצל גברים ומעל 88 ס"מ אצל נשים
- רמות שומנים (טריגליצרידים) גבוהות
- רמת כולסטרול טוב (HDL) נמוכה
- יתר לחץ דם
- רמות סוכר גבוהות בצום.
המחקר מקולורדו: הקשר בין מים, השמנת יתר וסוכרת
המים נמצאו כמדכאים פעילות של ההורמון וזופרסין (הפועל נגד השתנה ומווסת את כמות המים בגוף). כמו כן, וזופרסין נמצא כהורמון המקושר להשמנת יתר ולסוכרת הנגרמת מעודף צריכה של פרוקטוז.
קבוצת מחקר מקולורדו רצתה להבין מדוע הווזופרסין, השומר על רמת המים בגוף, היה גבוה בקרב הסובלים מהשמנת יתר ומסוכרת. החוקרים נתנו לעכברי מעבדה מים המכילים סוכר, במיוחד פרוקטוז, ומצאו שזה מגרה את המוח לייצר את ההורמון וזופרסין, וזה בתורו מאחסן את המים שמכילים את הפרוקטוז כשומן ומוביל להשמנה. לעומת זה, מתן מים שלא הכילו סוכר הפחית את ההשמנה.
ראש קבוצת המחקר הסביר שההשפעה הזו נוצרת בגלל קולטן ספציפי בשם לוזופרסין. אומנם הקולטן הזה היה ידוע כבר זמן מה, אך איש לא הבין באמת את תפקידו. לדבריו, "גילינו שעכברים חסרי הקולטן הזה היו מוגנים לחלוטין מפני השפעות הסוכר". נוסף על כך, הם הראו כי מתן מים יכול לדכא וזופרסין וגם למנוע השמנת יתר.
המדענים גילו גם שהתייבשות יכולה לעורר היווצרות שומן. זה מסביר מדוע הווזופרסין כה גבוה אצל יונקים מדבריים – כי אין להם גישה קלה למים. בתנאים אלו וזופרסין שומר על מים על ידי אחסנתם כשומן.
האם עלייה בצריכת שתיית מים יכולה לסייע במניעה ובטיפול בתסמונת המטבולית?
הנתונים שהתגלו במחקר מקולורדו תואמים לתצפיות המראות כי לאנשים הסובלים מהשמנת יתר יש סימני התייבשות לעיתים קרובות, ומסבירים מדוע תזונה עשירה במלח עשויה גם היא לגרום להשמנה ולסוכרת. הצוות מצא כי טיפול במים בעכברים מגן ביעילות מפני תסמונת מטבולית. ההצהרה של המדענים: "הדרך הטובה ביותר לחסום וזופרסין היא שתיית מים."
ראש קבוצת המחקר נותן את התקווה שאולי תהיה דרך זולה וקלה לשפר את חיינו ולטפל בתסמונת המטבולית. סוכר (בעיקר פרוקטוז) מניע את התסמונת המטבולית, בין השאר על ידי הפעלת וזופרסין. וזופרסין מניע את ייצור השומן ככל הנראה כמנגנון לאגירת מים מטבוליים. מחקר זה אומר שיש לשקול את התפקידים הפוטנציאליים של הידרציה והפחתת מלח בטיפול בהשמנת יתר ובתסמונת מטבולית.
המנגנון שמוצע להשפעה של המים בשילוב הורמון וזופרסין על התסמונת המטבולית מתואר בתמונה הבאה:
טיפ מזכריה:
שתיית מים היא הכרחית, ונאמר לא בלאו רבתי לשתייה ממותקת, בוודאי לא למשקאות ממותקים ומוגזים הנמכרים כמותגים שונים, וכן – גם סודה נכללת בקטגוריה זו.
