סין היא סוג של חידה. אחת המעצמות הגדולות והמשפיעות בעולם ממשיכה להיות מסתורית ומרתקת, כזו שמשתנה ללא הרף ומאתגרת את עולם העסקים המערבי. התעתוע של סין לא מונע מיזמים ישראלים לנסות לחדור לתוך עולם העסקים המניב שלה. אלה שמצליחים במלאכה הם אלו שמצליחים לחדור מבעד למסתוריות ולהיכנס עמוק לתוך מערך גלגלי השיניים שמניעים את המעצמה הזו. הינה כמה דוגמאות שימחישו עד כמה גלגל השיניים הזה סבוך.
זה קומוניסטי? זה קפיטליסטי? לא, זאת סין!
סין היא עוף מוזר בעולם שאוהב לקטלג ולהדביק תוויות. המשטר בנוי ממפלגה קומוניסטית שולטת, המעצבת את המדיניות ומקבלת החלטות, וממערכת ממשלתית מסועפת המבצעת אותן. עם זאת, יש בה גם פסים קפיטליסטיים ושוק חופשי שהולך וגדל, גם אם נשלט בחלקו הגדול על ידי חברות ממשלתיות. ואולי דווקא בתקופה שבה ההגדרות מתחילות להתמסמס והתוויות הופכות למגוונות יותר, ההיברידיות של סין מתקבלת בהבנה יחסית אצל מדינות המערב, ואפילו בהערכה.
"סין היא מדינה קומוניסטית לכאורה", מבהיר חיים אידלמן, מרצה בקורס "מחשבה ומעשה בעסקים בסין בת זמננו" במרכז האקדמי פרס. "הניסיון להכריע אם סין היא קומוניסטית, קפיטליסטית או סוציאליסטית הוא ניסיון נואש של המערב לתקוף בעיה שהסינים הרימו להנחתה בלי לתת תשובה סופית", קובע אידלמן. "פעם שאלו את מנהיג סין האגדי, דנג שיאו פינג, מהי סין. תשובתו? 'תלוי מאיזה צד מסתכלים'. בכלל, כדאי להימנע משיפוטיות בכל הנוגע לסין ולתושביה".
"בסין, אם הממשל אומר, זה קורה – וזה קורה מהר"

הממשל בסין פועל לפי תוכניות חומש. התוכניות האלו מציגות את מתווה המפלגה, יוצרות סדרי עדיפויות ומבהירות את הכיוונים לעתידה של סין בשנים הקרובות. "כל תוכניות החומש בוצעו אחת לאחת – שזה דבר מדהים", אומר אידלמן. "לפני כשלוש–ארבע שנים החליטו לצמצם את הפערים בין הפרובינציות הנכשלות לבין השלטון המרכזי, עשו אפליות מתקנות, וזה עבד. הם החליטו להכניס את הבינה המלאכותית ותעשיית הנָנו לתוכנית החומש שלהם, והם עושים את זה וקונים חברות ישראליות בלי להניד עפעף. תוכניות החומש הן לחלוטין כיוון טוב כשחושבים על עסקים בסין".
אחד היתרונות של הממשל הייחודי בסין הוא הפרויקטים המדיניים, שמתקתקים כמו שעון. דוגמה? סין עשתה מהפכה בתשתיות כפי שלא קרתה מאז ומעולם. "אין היום מקום בסין שרכבת מהירה לא מגיעה אליו. אין מקום שאין שדה תעופה מודרני. הבנקים מסודרים, הבורסה מנוהלת באופן כזה שהשלטון לא נותן לה ליפול, זה לא שוק חופשי פרוע – זו חברה פטרנליסטית. יש איזה אח גדול למעלה שמנהל את העניינים לאורך זמן", מסביר אידלמן. "בסין, אם הממשל אומר, זה קורה – וקורה מהר".
משפט סיני חכם אומר: תפסיקו להעתיק
עולם המשפט הסיני ועולם המשפט המערבי לא בדיוק יושבים על אותו הציר. על הנייר, זה לא נשמע שונה במיוחד: מערכת המשפט בסין מורכבת מארבע רמות, מבית המשפט העליון ועד אלפי בתי משפט בסיסיים. ההבדל הראשון משיטות המשפט המערביות נובע מהעובדה כי מערכת המשפט בסין אינה רשות עצמאית. נוסף על כך, הרגולציות והבירוקרטיות הסיניות סבוכות מאוד, מה שהופך את סגירת העסקאות לדבר מורכב הדורש הבנה עמוקה במערכת המשפטית.
נושא לוהט במערכת המשפט הסינית הוא חוקי הקניין הרוחני: פטנטים, עיצובים, סימני מסחר וזכויות יוצרים. עד לא מזמן, סין הייתה כר פורה להעתקות פטנטים ורעיונות, בלי חקיקה מסודרת ועם תרבות עסקית הגורסת כי העתקה היא לגיטימית. תדמיתה כמדינה שלא מכבדת זכויות קניין רוחני אומנם נותרה חזקה, אבל בשטח העניינים השתנו לטובה. בשנים האחרונות, בין היתר בזכות כניסתה של סין לארגון הסחר העולמי, חוקי הקניין הרוחני הסינים התחדדו, ובשנת 2014 נפתחו שלושה בתי משפט הייעודיים לקניין רוחני.
"הסינים התבגרו", מסביר אידלמן. "הם מבינים שאם הם רוצים להיות חלק מעולם, הם צריכים לנהוג כמו כל העולם. סין כבר לא פרועה כפי שהייתה בעבר". זה לא אומר שהתרבות הסינית המעודדת העתקות חלפה כלא הייתה, אך היום יש דרכים טובות להתמודד עם התופעה. "היום תביעות פטנטים זוכות בבית משפט, וסין נמצאת במקום שני בעולם ברישום פטנטים", מציין אידלמן.
על חוזים, שחיתויות ונפוטיזם
גם החוזים המשפטיים, מסתבר, הם לא בדיוק מה שאנחנו מכירים במערב. אם במערב כל מצב עתידי וכל פרט קטן נקבע בחוזה מפורט ומסועף – הרי שהסינים לוקחים את החוזה יותר בקלילות. "הנוצרים הקפיטליסטים מכבדים מאוד את המילה הכתובה, אבל החברה הסינית לעולם לא הסתמכה על חוזים, זה מנוגד למנטליות שלהם", מסביר אידלמן. "אם הפרויקט יידרדר לשלבים לא טובים, הם לא יתייחסו לחוזה". נוסף על כך, לא קיים חופש מוחלט לקבוע הסדרים עסקיים בחוזה, שכן פרמטרים רבים כפופים להסדרים המפורטים בחוק.
עוד דבר המאפיין את מערכת המשפט בסין של השנים האחרונות הוא הכרזת המלחמה על השחיתויות. נשיא סין החליט כי הוא שבע משחיתויות ומפשעים כלכליים כמו מתן שוחד ומניפולציות במניות. אנשי ממשל נכנסים לתהליכי חקירה ולמאסר בלי התראה מוקדמת, דבר שעשוי להכשיל עסקאות גדולות בשלבים קריטיים. "חשוב לציין כי בניגוד למה שאנחנו אולי חושבים, נפוטיזם לא נחשב לשחיתות בעולם הסיני", מציין אידלמן ומסביר: "המקורביזם הוא חלק מהשיטה – המפתח לביזנס בסין זה היכרויות. יש לזה השפעה רצינית על העולם העסקי".
הכלכלה הסינית: מבית המלאכה של העולם – למובילת חדשנות

דיברנו על ממשל, דיברנו על משפט, הגיע הזמן שנדבר על כלכלה. הכלכלה הסינית שברה בערך כל שיא אפשרי. בזמן שכלכלת המדינות המערביות נמצאת בקריסה, סין עקפה את כולם בסיבוב. היא הפכה ליצואנית הגדולה בעולם, תפסה את המקום השני בעולם בהיקף התמ"ג ודילגה למקומה כאחת המעצמות הכלכליות המשפיעות בעולם. כל זה קרה במהירות חסרת תקדים ובעקבות רפורמות כלכליות חכמות ונרחבות, הכוללות פתיחת המשק הסיני להשקעות זרות וחידוש היחסים עם העולם המערבי.
הכול התחיל בשנת 1978, כאשר דנג שיאו פינג, מנהיג סין לשעבר, הצליח לקחת מדינה נחשלת ופגומה ולהפוך אותה למובילה עולמית שרשמה את ההתאוששות הכלכלית הגדולה בהיסטוריה. דנג הוא זה שעשה את המעבר מכלכלה ריכוזית לשוק חופשי והתחיל את "מודל בייג'ינג", אותה מדיניות ממשל המשלבת את הקפיטליזם עם הקומוניזם, סוג של חופש עם גבולות.
הרפורמה הכלכלית הנוכחית עוסקת בשינוי מהותי – המעבר מכלכלת ייצור לכלכלת חדשנות, או במילים אחרות: מבית המלאכה של העולם לבירת החדשנות של העולם. הסינים הבינו שכדי לשמור על הצמיחה המדהימה שלהם, הם צריכים לשנות כיוון. אחת הסיבות היא העובדה כי פריון העבודה של הסינים יורד בשל הזדקנות האוכלוסייה ומדיניות הילד האחד ששלטה בסין. "הם מבינים שהמנוע זה חדשנות. ייצור? בווייטנאם ובאינדונזיה יותר זול. הם היו בית המלאכה של העולם, אבל היום הם מסתכלים קדימה".
בסין התנהג כסיני
לא קשה להבחין שסין היא מדינה ייחודית. כדי להצליח בסין, צריכים להבין את הקודים של המדינה בממשל, במשפט ובכלכלה. "לחדור לעולם העסקים הסיני דורש גישה לגמרי אחרת, שהיא גישה אינטרדיסציפלינרית", מבהיר אידלמן. "עסקים בסין הם לא כמו עסקים באנגליה או בארה"ב. אנחנו יכולים להעמיד מודלים כלכליים, אבל הם לא תקפים אם מתעלמים מהשוני בין התרבויות. צריך להכיר את הסינים לעומק, מהפן האתני, החברתי, התרבותי, ההיסטורי, הכלכלי, והמשפטי – להתחמש בכלים ולבוא מוכנים".
אם גם אתם מתעניינים בשוק הסיני, ומעוניינים ללמוד לתואר שני במנהל עסקים שיפתח לכם צוהר למעצמה המרתקת, מלאו את פרטיכם וקבלו מידע על התוכנית הייחודית של המרכז האקדמי פרס – הכוללת קורס מקיף על ניהול עסקים בסין ומשלבת סיור לימודי בן שבוע במרכזי העסקים של סין.