הסמל לחיי הצלחה וסיפוק כלכליים, מאז המאה ה-19, הוא "החלום האמריקאי". ארה"ב ביססה את מעמדה כ"ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות", שמאפשרת ליוזמות פרטיות להפוך להצלחות כלכליות. האם החלום האמריקאי יימשך? כראה שלא לזמן רב, כי ב-2030 צפויה מדינה אחרת לטעון לכתר.
סין: החלום האמריקאי החדש?
תחזיות כלכליות צופות כי בעוד כעשור "החלום האמריקאי" יפליג מזרחה, לסין, שתהפוך לכלכלה המובילה בעולם. אם אתם רוצים את זה במספרים, אז ההערכה היא שבשנת 2030 התוצר המקומי הגולמי הסיני יגיע למספר הדמיוני של 25 טריליון דולר, ואילו מקבילו האמריקאי יעמוד על 20 טריליון דולר בלבד.
הפער הזה צפוי לגדול, שכן אין מדובר במצב זמני אלא בתהליך ברור של צמיחה מתמשכת שמזניקה את סין לצמרת הכלכלה העולמית.
כדי להבין איך תיראה סין במפה הכלכלית הבינלאומית ב-2030, צאו עימנו למסע קצר אל העתיד.
מה שווה יותר להיות: מדינה מפותחת או מדינה מתפתחת?
אחד הנתונים המרתקים בקשר לכלכלה העולמית העתידית נוגע להבדל בין שני מדדים. המדד הראשון הוא מדד המדינות המפותחות המובילות (ה-G7) שאליו משתייכות מדינות כמו ארה"ב, גרמניה וצרפת. המדד השני הוא מדד המדינות המתפתחות (ה-E7) שאליו משתייכות סין, הודו ומדינות אמריקה הלטינית.

על פי התחזיות הכלכליות, מי שייהנו מפריחה כלכלית ושגשוג בעשורים הקרובים יהיו דווקא המדינות המתפתחות, שעתידות לצמוח בקצב כפול מזה של המדינות המפותחות. כך, למשל, 70% מהצמיחה הכלכלית העולמית בעשורים הבאים תגיע מהמדינות המתפתחות, ובראשן סין.
אז לאלו מכם שחולמים להיות בעתיד יזמים – מוטב שתכוונו להודו ולסין לפני שתיקחו בחשבון את צרפת או ארה"ב.
משרוך נעל ועד שבב אייפון: כך הפכה סין למעצמה כלכלית
מהם הגורמים לכך שבעשור הקרוב תהפוך סין לכלכלה הגדולה והחזקה בעולם? לפניכם שלוש סיבות עיקריות.
הסיבה הראשונה נעוצה בעובדה שממשלת סין השכילה לעבור מכלכלה מבוססת ייצור זול לכלכלה מבוססת שירותים ומוצרים, תוך שימת דגש על שיפור טכנולוגי דרסטי שהתחולל בה בשנים האחרונות, כמו למשל העובדה ש-14% מתעשיית ייצור השבבים העולמית נמצאת בסין, פיתוח בינה מלאכותית, רובוטיקה, רפואה מתקדמת, ייצור מעבדים ועוד.
הסיבה השנייה מקורה בשנים הרבות שבהן הייתה סין מפעל הייצור של העולם. זוכרים? סין ייצרה בערך כל דבר – משרוך נעל ועד שבב של אייפון. היקף הייצור העצום העניק לסין שליטה בשערי החליפין, ואפשר לה לצבור עודפי מט"ח אדירים בקנה מידה שלא נראה בעבר. כדי לסבר את האוזן נספר כי בין חודש נובמבר 2018 לחודש דצמבר 2018 עלו יתרות המט"ח של סין ב-10.6 מיליארד דולר, וזינקו לסכום אסטרונומי של 3.14 טריליון דולר.
וכאן אנו מגיעים לסיבה השלישית, שהופכת את סין לשחקנית מפתח בכלכלה העולמית העתידית. העובדה שסין צברה עודפי מט"ח אסטרונומיים מאפשרת לה לקדם מדיניות אגרסיבית של השקעות במדינות זרות. את המודל היא העתיקה מ… אמריקה, כמובן. כפי שארצו של הדוד סם משתמשת בסיוע הביטחוני שהיא מספקת לבעלות בריתה בתנאי שאלו ירכשו את הפיתוח והמוצרים מחברות אמריקאיות – כך גם סין פועלת, אבל בתחום התשתיות. לדוגמה, "פרויקט דרך המשי" שבמסגרתו מעניקה סין סיוע בתשתיות למדינות אחרות אך רק בתנאי שאלו יסופקו על ידי חברות סיניות. עדות לכך בארץ אפשר לראות בפרויקט מנהרות הכרמל בחיפה והרכבת הקלה בתל אביב, שמאחוריהן עומדות חברות תשתיות מסין.
הפוליטיקה של הכלכלה: מעמדה הבינלאומי של סין
סין לא מסתפקת בהשקעה בתשתיות בלבד, אלא לוטשת עיניים לתחומים נוספים שיחזקו את מעמדה העולמי. היא משקיעה משאבים רבים במדינות שיוכלו לתמוך לא רק ביעדיה הכלכליים, אלא גם ביעדים המדיניים שהיא מקדמת. הכוח שצוברת סין בזירה הבינלאומית הופך אותה לכוח עולמי מוביל שכבר משפיע בפורומים בינלאומיים שונים, כגון מועצת הביטחון של האו״ם, ארגון הסחר העולמי (WTO) וקרן המטבע הבינלאומית.
סין גם חברה בבנקים לפיתוח אזורי ברחבי העולם, ובמקביל ייסדה בשנים האחרונות את הבנק האסייתי להשקעות, שהולך וצובר תאוצה. ככל שהמעמד של סין בזירה הבינלאומית מתחזק, כך תפיסת העולם והאינטרסים הסיניים משפיעים יותר ויותר על מדינות נוספות.
התוכנית ללימודי עסקים בסין במרכז האקדמי פרס
מה המשמעות של הנתונים הברורים האלה, מבחינה כלכלית, ביטחונית ומדינית, וכיצד היא צריכה להשפיע על החלטות של יזמים, מנהלים ואנשי העסקים? אם אתם רוצים להבין לאן נושבות הרוחות הכלכליות הסיניות, התוכנית ללימודי עסקים בסין, שתילמד במסגרת תואר שני במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס, תסייע לכם בדיוק בזה. התוכנית כוללת קורס מעמיק על סין, תרבותה, הפוליטיקה שלה, וחיי המסחר בה, וכן סיור לימודי בסין.
לקבלת פרטים על התוכנית – מלאו את הטופס