ד"ר נטע קלע-מדר, מרצה בכירה בבית הספר למנהל עסקים במרכז האקדמי פרס, עסקה 12 שנים במחקר מדעי של מחלת הסרטן ומחלות כשל חיסוניות במכון ויצמן ובאוניברסיטת סטנפורד בארה"ב. אך משהו היה חסר לה. הרצון להשפיע באמת ולהביא לפיתוחן של טכנולוגיות חדשות שיכולות לחולל מהפכות בעולם הרפואה גרם לה לפנות לתחום היזמות והחדשנות.

ד"ר נטע קלע–מדר: "רציתי לחולל שינוי בעולם"
כיום סבורה ד"ר קלע-מדר שיזמות היא ערך עליון, ושחובה על כל אחד ואחת מאיתנו להכיר את תחום היזמות. למה? גם אנחנו שאלנו.
ד"ר קלע, התמחית בפיתוח תרופות במכון וייצמן ובאוניברסיטת סטנפורד בארה"ב. למה לעבור מקריירה מבטיחה ובטוחה -ליזמות?

אחרי12 שנים באקדמיה הבנתי שאני רוצה להתנסות במשהו מחוץ למסגרת המסודרת והלעיתים טריוויאלית של עולם האקדמיה. רציתי באמת לחולל שינוי בעולם. הבנתי שאני מאוד אוהבת את עולם המדע והרפואה, אבל שאני רוצה להשתמש גם בכישורים העסקיים שלי על מנת למנף ולהפוך את מה שאנחנו מייצרים בעולם האקדמי למידע יותר יישומי.
מה היה הצעד שעשית?
פניתי לעולם היזמות: הקמתי חברה שמתמחה בפיתוח מדעי וטכנולוגי, וגם מיזם בתחום רפואה מותאמת אישית.
מה בדיוק עושה החברה שהקמת?
אנחנו עוזרים לחברות לקחת את המוצר שלהן, המשתמש בטכנולוגיה מסוימת, ולהעלות את הערך של אותה הטכנולוגיה באמצעות שיתופי פעולה עם טכנולוגיות אחרות. אנחנו מסייעים לחברות וכן ליזמים לעבור מהשלב הרעיוני, של ניסויים במעבדה, לרמה של ניסוי קליני, בשאיפה שהוא יעבור את אישורן של רשויות הבריאות האמריקאיות או הישראליות ואז לעבור למסחור המוצר. בנוסף לכך אנחנו נותנים ייעוץ מקצועי למשקיעים באיתור ובבחינת טכנולוגיות בתחום הרפואה והביוטק.
"יזמות היא ערך עליון בעולם של היום"
ומה את חושבת היום על יזמות?
יזמות היא ערך עליון בעולם של היום. במציאות הכלכלית שאנו חיים בה, אין ביטחון תעסוקתי ועסקי לחברות, ולכן, כל אדם חייב לרכוש ולסגל לעצמו כלים ליזמות באופן עצמאי. גם בתוך ארגון, על מנת לשמר את המשרה שלך בו אתה חייב לדעת ליזום, לחדש וליצור – יזמות פנים ארגונית. כיום השאיפה של ארגונים היא ליצור תרבות של חדשנות ויזמות בתוך הארגון, זאת אומרת ליצור "תרבות סטארטאפיסטית" בתוכו על מנת להאיץ תהליכים של יצירת חדשנות.
אבל יש גם אלמנט של חוסר ודאות וחששות, לא?
כל יזם חווה סוג של פחד וסיכון משום שאתה מסתמך על עצמך. כשאתה מקים מיזם ההצלחה היא שלך – אבל גם הכישלון שלך. לכן, צריכה להיות הרבה עבודת הכנה לפני שיוצאים לדרך. צריך לדעת מהם ההיבטים שבהם אתה חזק, מה החולשות שלך ומה הסיכונים שבתחום וההזדמנויות בו. מהחוויה שלי, ההתנסות שחוויתי מבחינה אישית היא מעצימה ומחזקת, משום שעשיתי את עבודת השטח כמו שצריך ועשיתי יזמות חכמה.
מונח מעניין. מהי "יזמות חכמה"?
זה אומר להקים מיזם מתוך חשיבה אסטרטגית נכונה. במהלך השיעורים אני מדברת עם הסטודנטים שלי על איך להקים מיזם במינימום סיכון: בתחילת הדרך צריך לתחזק "דיי ג'וב" ו"נייט ג'וב". ה"דיי ג'וב" שלך הוא הדרך שלך לשמר הכנסה בסיסית שמאפשרת לך לסיים את החודש, וה"נייט ג'וב" הוא הקדשת זמנך למיזם, עד שמגיעים למצב שהוא מכניס מספיק כדי לאפשר את הפסקת המשרה הראשית שלך.
אם לא היית יזמת, במה היית עוסקת?
זו שאלה מאתגרת. בגדול, הייתי רוצה לעשות כל דבר שיכול לשפר את החוויה של חולה במהלך הטיפול הרפואי במובן היותר הוליסטי של המילה; אני מאמינה שהדרך לרפא חולה היא לא רק באמצעות מתן תרופה, אלא גם באמצעות חשיבה חיובית יותר. במסגרת הזו, הייתי שמחה להעמיק.
יש מיזמים שאת משקיעה בהם?
יש מקרים שבהם אני מזהה מיזמים שיש להם אופק, או שאני רואה פוטנציאל ושהטכנולוגיה באמת ייחודית, ואז אני יכולה להחליט שאני נכנסת כשותפה באותו מיזם. הודות לחשיפה המתמדת שלי לטכנולוגיות מתקדמות, אני מנתחת את הטכנולוגיה ואת הצוות המוביל באופן ביקורתי טרם לקיחת החלטה מסוג זה.
יזמות נוסח וולט דיסני

איך סטודנטים יכולים לדעת שעולם היזמות מתאים להם?
חשוב שהם ידעו לנתח את עצמם כיזמים ואת הרעיון למיזם שלהם. עליהם לנתח כלים והזדמנויות, או לזהות בעיות שאין להן מענה שיכולות להוות בסיס בהקמת מיזם. והטיפ הכי חשוב הוא להאמין בעצמם. יש משפט של וולט דיסני שתמיד נמצא אצלי בראש: If you can dream it, You can do it . אני מאמינה בזה מאוד.
במהלך הקורס שלך את רואה סטודנטים שהופכים ליזמים?
בהחלט. הרבה פעמים אני רואה סטודנטים שאני מכוונת אותם ומדריכה אותם לכיוון היזמות כי אני מאמינה שהם באמת יכולים להצליח בזה. אין משהו יותר מהנה מבחינתי מסטודנט שבתחילת הדרך בכלל לא חשב שהוא יזם, ובסוף הקורס מקים מיזם או מעלה רעיונות חדשניים על מנת לייעל תהליכים בארגון שבו הוא עובד.
פגישה עם מייסד קופיקס
יזמות היא נושא מאוד פרקטי, הדורש הרבה עבודה בשטח. הסטודנטים נחשפים לפן הזה במהלך הלימודים?
בהחלט. מעבר לכלים האקדמיים שאנו מקנים להם, אנחנו גם מקנים לסטודנטים חיבור לתעשייה. במהלך הקורסים שלי, אנחנו מזמינים מרצים אורחים שהצליחו במיזמים בתחומים שונים וכן חברות שהוקמו על בסיס תעוזה של יזם עם רעיון חדשני.
תני לי דוגמה.
למשל, השנה הגיעו אלינו מנכ"ל קופיקס להרצאת אורח, צמרת פירסט וכן מ-SPACE IL. הרצאות האורח מאפשרות לסטודנטים לשמוע מקרוב איך זה להקים מיזם וממחישות לסטודנט איך אפשר לעבור מהשלב הרעיוני עד לשלב של להקים חברה.
מה את עושה כשאת לא יוזמת? יש לך תחביבים?
התחביב הכי גדול שלי בעולם הוא ארבעת ילדיי. מעבר לכך אני אוהבת לקרוא, לעשות ספורט ולטייל בעולם.
איזה ספר מונח לך על השידה לפני השינה עכשיו למשל?
הספר שאני קוראת עכשיו הוא של דן אריאלי, "לא רציונלי ולא במקרה", שבו מסביר אריאלי על תהליכי החשיבה והשיפוט שלנו. זה ספר מרתק, אני נהנית ממנו מאוד.
האם זו מקריות שריאיון עם יזמת שמאתגרת את עצמה בפרויקטים חדשניים במקום לדבוק רק בקריירה מדעית מסתיים בספר ששמו נפתח ב"לא רציונלי"? או שמא היזמות כדרך חיים דווקא היא החשיבה הרציונלית בעידן זה?
הכירו את הסטודנטית למינהל עסקים שפתחה בלוג אפנה מצליח במהלך התואר