שתי מילים חקוקות על כריכת ספר מסעות החלל "מדריך הטרמפיסט לגלקסיה" של דאגלס אדאמס – "בלי פאניקה". לפעמים נדמה שגם מי ששוקל להירשם לתואר ראשון צריך לחקוק מילים אלה בראשו. מדוע לימודי תואר ראשון מפחידים אותנו וכיצד ניתן להתגבר על כך?
לימודים אקדמיים: למה זה מפחיד?
רובנו מבינים שתואר אקדמי הוא סוג של הכרח כמעט בכל קריירה. עם זאת, קיים פער בין הידיעה לבין הביצוע: אנחנו יודעים שכדאי להירשם לתואר ראשון אך חוששים מהצעד וגוררים את ההחלטה.

הסיבות לכך יכולות להיות מגוונות מאוד:
- לפעמים חקוקות בראשנו חוויות לא נעימות מהתיכון, שאנחנו ממש לא רוצים לחזור אליהן.
- לעיתים אנו תוהים, אחרי שנים הרחק מספסל הלימודים, אם נוכל לעשות זאת שוב.
- לחלק מאתנו יש בעיות קשב וריכוז או קשיי למידה אחרים שגורמים למשימה הלימודית להיראות מפחידה במיוחד.
החששות האלה מתעצמים ככל שאנחנו מתקדמים עם ההחלטה על אודות לימודי תואר ראשון, לימודים שלהם נקדיש מספר שנים מחיינו, ולעיתים החששות האלה פשוט מעכבים אותנו.
את ד"ר אורנית דוידזון, דיקאנית הסטודנטים במרכז האקדמי פרס, לא באמת מעניין אם מדובר בחששות רציונליים או לא. היא פשוט חושבת שאסור לתת לחששות מכל סוג שהוא למנוע מכם להגשים את חלומותיכם ושאיפותיכם.
לא כמו בתיכון: מרכז רעו"ת נותן מעטפת סיוע של 360 מעלות

ד"ר דוידזון עומדת בראש מרכז רעו"ת (רואים עתיד ומשיגים תוצאות) הפועל במרכז האקדמי פרס, ומבהירה שכאן זה לא התיכון – אלא מרכז אקדמי שמאוד רוצה שתצליחו. איך הוא עושה את זה? עם מגוון רחב במיוחד של שירותים שניתן לקבל בו:
- הכוונה אישית: המרכז מספק מענה פרטני ומותאם אישית לכל נושא, החל משאלות הנוגעות ללימודים, למחקר, הכנת עבודות, התאמות בדרכי היבחנות, התמודדות עם חרדת בחינות ועוד.
- שיעורי תגבור: המרכז מציע שלושה מסלולים של שיעורי תגבור: "אחד על אחד" לשעות לימוד פרטניות עם המרצה שלכם, "אחד על קבוצה" לצורך לימוד קבוצתי בנושא ספציפי, ו"אחד על כיתה": שיעורי חזרה ותרגול לכלל הכיתה, בעיקר לפני בחינות.
- סדנאות מקצועיות: סדנאות העשרה מקצועיות המעניקות כלים יישומיים הן לתקופת הלימודים והן לפיתוח קריירה: שיטות למידה וזיכרון, ניהול זמן, התמודדות עם חרדה, מיומנויות השתלבות בשוק התעסוקה, מפגשים עם בוגרים ומנהלים, ועוד.
- אבחונים דידקטיים: במרכז נמצאת מאבחנת דידקטית מוסמכת, הגב' רונית מנדלבליט, המבצעת אבחונים, לרבות אבחון דידקטי, לאיתור לקויות למידה וארגון קשב ממוחשב (moxo).
במרכז רעו"ת אף ניתן לקבל סיוע בנושאים הנוגעים לבעיות אישיות או כלכליות, ועל תחום זה אחראית שרי קולטון, עובדת סוציאלית.
אבל בואו נעזוב הבטחות ומילים ונעבור לשלב ההוכחות, כזה שיוכיח שאין ממה לפחד.
מתלמיד כושל לסטודנט מצטיין: ערן אבידן ומסעו במרכז רעו"ת
ערן אבידן, בן 28, נרשם לתואר ראשון במנהל עסקים במרכז האקדמי פרס כדי להתקדם בתחום עבודתו. הבשורה המשמחת על הקבלה ללימודים לוותה בחששות בשל קשיי קשב וריכוז חריפים שמהם סבל כל חייו. "אני לקוי למידה בצורה קיצונית", הוא מסביר, "כל החיים היו לי רק ציונים נכשלים. אף פעם לא קיבלתי ציון של 80 או אפילו 70 במבחן. היו לי ציונים שמגיעים ל-20".
מרכז רעו"ת ניגש לנושא במספר זוויות: מתן שיעורי עזר, הצמדת חונך אישי שנתן שעות נוספות לתגבור בקורסים מסוימים, סדנאות הכנה למבחנים ואבחון דידקטי שהעניק לערן הקלות במבחנים. התוצאות? היום ערן לא מקבל ציונים של פחות מ-80 במהלך התואר ומציין: "לא רק שאני לומד תואר ראשון, אני גם מסיים עם ציונים מעולים".
איריס שרעבי: חרדת הבחינות וקשיי הלימוד נעלמו
איריס שרעבי, בת 52, נרשמה לתואר ראשון כשהיא כבר עמוק בקריירה שלה, עם חששות מאוד גדולים מללמוד עקב חוויות לא חיוביות מלימודים קודמים. עם תחילת הלימודים, גילתה איריס שלא רק שהיא טובעת בחומר, היא גם סובלת מבעיות חרדה קשות במבחנים.
איריס הופנתה למרכז רעו"ת, עברה אבחון מסודר ובסופו סדנאות לימוד למבחן וגם טיפול ביופידבק להרגעת חרדת מבחנים. התוצאות? רשות הדיבור לאיריס: "היום, בשנה השלישית ללימודים, אני מרגישה וואו. אין לי קשיים בהתמודדות עם חומר, וחבריי לספסל הלימודים אפילו לומדים למבחנים מהמחברות שלי. אני מרגישה שנולדתי מחדש בתהליך".
סבינה ברנשטיין: הטעויות הקטנות שהורידו הרבה נקודות
סבינה, בת 26, שסיימה את לימודיה לתואר ראשון במדעי ההתנהגות במרכז האקדמי פרס, הבינה שמשהו לא כשורה עם האופן בו היא לומדת רק תוך כדי הלימודים. על אף ההרגשה שלה שהיא מבינה את החומר, היא לא הצליחה להימנע מטעויות קטנות, שהשפיעו על הציונים שלה מאוד. "קראתי את השאלות במבחן לא נכון, או הבנתי אימיילים שנשלחו אליי בצורה לא מדויקת", היא מסבירה. סבינה לא הייתה בטוחה שיש פתרון לבעיה שלה, אבל החליטה להגיע למרכז רעו"ת לפגישת ייעוץ. מה היה הפתרון? לעשות לה סדר בראש: "קיבלתי הנחיות וטיפים שעשו הבדל גדול: סדנה של סידור לוח זמנים, סדנה של סדר מחשבתי וסדנה שבה לומדים איך ללמוד". סבינה כבר לא עושה את הטעויות הקטנות ומבהירה: "במרכז רעו"ת נותנים טיפים מקצועיים עם עצה מדויקת לבעיה".
סיכום: להירשם לתואר ראשון? מי שנרשם לא מפחד
אז עם כל הכבוד לחששות, אל תיתנו להם לעצור אתכם. השאירו את הפאניקה מאחור, ודעו שאם תצוץ במהלך הלימודים כל בעיה שהיא – במרכז רעו"ת יֵדעו כבר איך לפתור אותה במדויק.