לא כל סטודנט זוכה לממש את התיאוריות שהוא לומד באקדמיה באופן מיידי בסביבה המקצועית שלו. מאמן הכדורגל בני בן זקן, שברקורד המקצועי שלו רשומות קבוצות ליגת העל כמו בית"ר ירושלים ובני סכנין, הוא סטודנט לתואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני במרכז האקדמי פרס, שזוכה ליישם במגרש את מה שהוא לומד בכיתה. והוא נהנה מכל רגע.
עבודת הסמינריון שהקפיצה את הקבוצה: "תפסתי שלוש ציפורים במכה"
"בוא אני אספר לך משהו", פותח בני את הריאיון איתו. "קיבלנו משימה לכתוב עבודת סמינר בנושא 'הנעת עובדים'. בחרתי ליישם את הסמינריון על הקבוצה שלי. הייתי צריך להוכיח שהצבת מטרות ויעדים תגביר את המוטיבציה ואת התפוקה של השחקנים. אז עשיתי טבלה משלי, השתמשתי בשלושה פרמטרים מרכזיים ובעצם ליוויתי את השחקנים במשך ארבעה חודשים. בהתחלה מדדתי אותם בלי שהם יודעים, ורק אחר כך הצגתי להם את המדדים. השחקנים ידעו שהם משתתפים איתי בסמינריון. רצינו לבדוק אם יהיה שיפור".
התוצאה באה לידי ביטוי בשטח, וליתר דיוק, בטבלת הליגה: "אחרי חודשים ספורים, הקבוצה שלי, הפועל רמת גן, טיפסה מהמקום התשיעי למקום הרביעי בטבלה. קפיצה גדולה מאוד". בני מעריך מאוד את ההזדמנות הזו לשלב בין הלימודים לבין העשייה בפועל: "תפסתי שלוש ציפורים במכה. גם נהניתי ברמת הסמינר, גם הפקתי ממנו תועלת פרקטית וגם שיפרתי את רמת הקבוצה והשחקנים. השתמשתי בכלים שקיבלתי במרכז כערך מוסף לאימון".
מאמן גדול הוא מנהל גדול: "יכולות ניהול של המנהל חשובות מהידע המקצועי"
בב"ז – ראשי תיבות של בני בן זקן – כפי שנהגו אוהדי בית"ר לכנות אותו, מדגיש שוב ושוב במהלך הריאיון שהמיומנויות והכישורים הנדרשים ממאמן כדורגל זהים לאלו שנדרשים ממנהל חברה. מדידת עובדים, קבלת החלטות, ניהול משברים ועוד. "קח לדוגמה את סוגיית חלון העברות השחקנים. מדובר בתהליך מקביל שחווה מנהל חברה בזמן גיוס עובדים: ניתוח עיסוקים, סינון, מיון, הדרכה. אם אני צריך לגייס לקבוצה שלי למשל מגן ימני, דבר ראשון אני שואל את עצמי איזה מגן ימני אני צריך? עם נטייה התקפית? הגנתית? הלימודים מעניקים לי כלים מעשיים שמסייעים לי לסנן את המועמדים".
בן זקן מציין כי ההבדל בין הצלחה לכישלון בקרב מאמנים הוא לא תולדה של ידע מקצועי, אלא של יכולות ניהול. "בסופו של דבר כדורגל הוא משחק פשוט והידע המקצועי זמין לכולם. מאמן גדול הוא מנהל גדול, ומה שהופך מאמנים כמו מוריניו או פפ גווארדיולה לענקים, זה לא הידע המקצועי שלהם, אלא יכולות הניהול הנדירות".
אין הנחות סלב: "הלימודים פתחו לי את הראש"
אבל לא רק כלים וידע מקצועי רכש בן זקן במרכז האקדמי פרס, אלא גם את ההפנמה כי גבולות המציאות לא מסתיימים בגבולות מגרש הכדורגל. "לפני שהגעתי למרכז האקדמי עולמי היה מצומצם אך ורק למשחק הכדורגל. הייתי שחקן מקצועי ומייד עברתי לאימון קבוצות. למעשה מאז שאני נער אני משקיף על העולם מבעד לכדור העגול. המפגש עם סטודנטיות וסטודנטים שמגיעים מרקעים ומסביבות מגוונות פתח לי את הראש ובעיקר הכניס אותי לפרופורציה", הוא אומר בחיוך. "יש חיים מעבר לכדורגל ואני חושב שההפנמה שיש בחוץ עולם משפרת אותי גם כאדם וגם כמאמן".

לבן זקן יש רק מילים חמות לומר על המרכז האקדמי פרס. "יש במרכז שילוב ייחודי ונדיר של משפחתיות וחום, לצד מקצועיות בלתי מתפשרת על התוצאות", הוא מתאר את חוויותיו בלימודים: "העובדה שהמרצים והמרצות מצפים מאיתנו להצטיין לא גורעת מכך שהם בראש ובראשונה בני אדם. כשהיה לי לחץ קיצוני בעבודה, המרצה שלי אמרה שהיא מוכנה להתגמש בלוח הזמנים, אבל לא בתפוקה. אין הנחות סלב".
חנוך לכדורגלן על פי דרכו
ניהול הוא גם אומנות של יחסי אנוש, ובן זקן יודע זאת היטב. "החומר שאני עובד איתו זה השחקנים. נפח עובד עם ברזל, נגר עם עץ – והחומר שאני עובד איתו אלו השחקנים. הם החומר ביד היוצר. המטרה שלי היא לא להוכיח לשחקנים כמה אני חכם, אלא להפוך אותם לטובים יותר – כל שחקן על פי דרכו".
כשאנחנו מבקשים מבני לציין דמות של מנהל שמשמש עבורו מודל חיקוי, הוא לא מהסס ומייד יורה "איזי שרצקי, הבעלים של עירוני קריית שמונה. שרצקי הוא מנהל בחסד, איש עם חזון שיודע להחדיר ביטחון באנשים שלו. אני זוכר שכשהייתי נער בליגה א', שרצקי כינס אותנו ואמר 'תסתכלו לי בעיניים – בעוד עשר שנים מהיום אתם בליגת האלופות'. אתה יודע מה זה בשביל נער מקריית שמונה לשמוע איש עסקים מתל אביב שמאמין בו? והינה בדיוק אחרי עשר שנים, על השעון, בני בן זקן הקטן מקריית שמונה הרחוקה עומד במרכז המגרש ושומע ברקע את ההמנון של ליגת האלופות".
בן זקן נשמע נרגש מאוד כשהוא נזכר ברגע ההוא. אני מצפה לשמוע ממנו עוד על כדורגל, קריית שמונה, ועל ניהול אנשים וארגונים – אבל אז פתאום הוא נזכר שיש לו משהו חשוב מאוד: "אני חייב לסיים – עוד מעט משדרים את גמר אליפות העולם בג'ודו".
ספורטאי בנשמה נשאר ספורטאי בנשמה.