עם עובדות קשה להתווכח. בשנת 2018 זינק היקף היצוא הישראלי לסין ב-44% והגיע ל-5 מיליארד דולר בקירוב. יחד עם היקף היבוא, עומד הסכום של הסחר בין המדינות על 11.6 מיליארד דולר – הסכום שערן זהבי, מלך השערים של הליגה הסינית, יקבל כבונוס אם יבקיע 5,500 שערים.
בואו נחזור כמה עשרות שנים לאחור ונראה איך כל זה התחיל.
הפיפטיז: תחילתה של ידידות מופלאה
לא תמיד היחסים הכלכליים בין ישראל לסין היו סוגים בשושנים. אומנם ישראל הייתה מהמדינות הראשונות שהכירו ברפובליקה העממית של סין כבר בשנות ה-50, אך יחסים דיפלומטיים מלאים בין שתי המדינות התקיימו רק משנת 1992.
הפתיחות של סין לעולם החופשי, כולל ישראל, החלה עם עלייתו של המנהיג הסיני דנג שיאופינג. הפתיחות הובילה להתרחבות לשיתופי פעולה בתחומי המדע, החקלאות והמסחר. כיום, סין היא המדינה שבה ישראל מחזיקה את מספר הנציגויות הדיפלומטיות והמסחריות הגבוה ביותר בכל העולם. כן, קראתם נכון.
שניים סינים? יותר בכיוון של 100,000 בשנה
לאורך השנים נחתמה סדרת הסכמים ומזכרי הבנות בין ישראל לסין להקמת אזור סחר חופשי, לשיפור מנגנוני קבלת הוויזה של אזרחי המדינה האחרת ולהגדלת קווי התעופה – כל זאת במטרה למקסם את כמות הסחורות, העובדים והתיירות הנכנסת בשתי המדינות. סין היא גם המדינה היחידה בעולם שאיתה יש לישראל הסכם הדדי להנפקת ויזה לביקורים מרובים על פני תקופה ארוכה. אלו נשאו פרי מיידי, כאשר בשנים 2017 ו-2018 הגיעו יותר מ-100 אלף תיירים סינים לארץ בכל שנה. המשמעות היא שלישראל מגיעים יותר תיירים מסין גם בהשוואה למדינות כמו איטליה, קנדה ואוסטרליה.
יחסי סין – ישראל: צרכים משתלבים
הצרכים השונים של המדינות באים לידי ביטוי באופי הסחורות והשירותים שהמדינות רוכשות זו מזו.
רכיבי אלקטרוניקה מהווים כמחצית מהיצוא הישראלי לסין, והשאר מתחלק בין מוצרים כימיקליים, ציוד רפואי, מכשור, בקרה ומוצרים נוספים.
היבוא מסין, לעומת זאת, מתמקד במכונות וציוד חשמלי, טקסטיל ומתכות.
נקודות התורפה של סין הן בדיוק נקודות החוזקה של השוק הישראלי. הגירה פנימית בהיקפים רחבים, תהליכי עיור מואצים, מחסור במים ראויים לשתייה והתמודדות עם זיהומים סביבתיים חמורים – אלו הם חלק מהאתגרים העצומים של סין. ישראל יכולה לפתור את האתגרים האלה בדיוק בעזרת טכנולוגיה רפואית מתקדמת, פיתוחים חקלאיים לגידול בתנאי מחסור במים ותנאי שטח קשים, טכנולוגיות התפלה חדשניות ועוד. ההתאמה בין הצרכים – מושלמת.
עולים על דרך המשי, ובגדול
אחת היוזמות המרכזיות שסין מקדמת בשנים האחרונות היא חזון "דרך המשי החדשה" (One Belt One Road) – התוכנית השאפתנית לחבר את העולם ברשת של כבישים, מסילות, נתיבים, שיט ונמלים, במימונו של הבנק האסייתי לתשתיות.
ישראל לא נותרה אדישה ליוזמה והצטרפה כחברה בבנק האסייתי, מתוך שאיפה לקדם מעורבות של חברות ישראליות בפרויקטי התשתית הסיניים, ולמצב את ישראל כמדינת מעבר אסטרטגית בנתיבי המסחר של דרך המשי המודרנית. בינתיים חברות סיניות מעורבות בפרויקטי תשתיות גדולים בישראל, כגון פרויקט מנהרות הכרמל, הקמת ותפעול נמלי אשדוד וחיפה, הקמת אצטדיון כדורגל, בניית הרכבת הקלה בגוש דן ועוד.
סין, זה העסק שלנו – והוא משתלם
הרנסנס הכלכלי של יחסי סין–ישראל, לצד המעמד המוביל שתופסת הכלכלה הסינית בשנים האחרונות, הובילו חברות ומנהלים רבים להכיר באטרקטיביות השוק הסיני ובחשיבות ההתוודעות לכלכלה ולתרבות הסיניות.
תוכנית ייחודית שפותחה במרכז האקדמי פרס לסטודנטים לתואר שני במנהל עסקים תספק לסטודנטים רקע מעמיק וכלים מעשיים לניהול עסק שתואם את הצרכים של השוק הסיני. בין השאר הסטודנטים יעשירו את הידע שלהם ברקע התרבותי וההיסטורי של סין, יקבלו תמונה מקיפה על יחסי ישראל–סין לאורך השנים, ויבקרו בסין במסגרת סיור לימודי.
פרטים על לימודים לתואר שני במנהל עסקים עם התמחות בכלכלת סין, מלאו את הטופס