הקונוטציה הראשונה שעולה לנו בראש למשמע המילה "סטודנטים" היא צעירים אחרי הטיול הגדול שהחליטו להתמסד ולצאת לדרך של קריירה. אבל המציאות היא כבר מזמן הרבה יותר מורכבת. בקמפוסים רבים ניתן לראות סטודנטים מכל הגילאים שמגיעים ללמוד תואר ראשון בשלבים שונים בחייהם, כל אחד וסיבותיו הוא. זהו, למשל, סיפורה של יוכי מרציאנו.
"בדקתי היכן הלימודים יכולים להשתלב בחיי כפי שהם"

יוכי, בת 38, מנהלת לקוחות עסקיים בבנק מזרחי סניף מודיעין וגם אימא לשלושה ילדים, הגיעה ללימודים במרכז האקדמי פרס לאחר שכבר בנתה את עולמה, התבססה בעבודה ויש לה אורח חיים מובנה ומסודר שהלימודים צריכים להשתלב בתוכו. "המדד הראשון שלפיו בדקתי מקומות לימודים הוא הגמישות והיכולת לשלב את הלימודים בחיים שלי כפי שהם, וזאת מבלי לוותר על רמה, יחס ואווירה נעימה. מרכז אקדמי פרס צלח את כל המבחנים, ובתור בנקאית 18 שנה אני בהחלט יודעת לבחון מדדים", אומרת יוכי בחיוך.
למה תואר? 18 שנה כבנקאית לא הפכו אותך כבר למומחית?
הגעתי לתקרת זכוכית שחסמה אותי מלהתקדם לתפקידים ניהוליים. מבחינת הבנק תואר אקדמי הוא חובה על מנת להתקדם לתפקיד ניהולי. במקביל לדרישה של הבנק, הרגשתי גם בעצמי צורך להבין יותר לעומק את העולם שבו אני מתעסקת.
לימודי מנהל עסקים: "אני מסבירה ללקוחות טוב יותר את המושגים"
אז לימודי מנהל עסקים היו המשך טבעי עבורך?
כן. הבנתי שלימודי תואר ראשון במנהל עסקים מתחברים מאוד לעולם העבודה שלי בבנק. ראיתי שהעבודה בבנק מאוד תורמת ללימודים ולהבנת החומר. מושגים שעל הנייר נראים תיאורטיים מאוד הופכים לחיים וברורים בגלל שאני מכירה אותם גם מהמקום המעשי.
זה גם עובד בכיוון ההפוך? שהלימודים כבר עוזרים לך בעבודה?
בטח. בעבודה אין תמיד זמן להיכנס לעומק למשמעותם של מושגים שמשתמשים בהם יותר ברמה הטכנית. הלימודים נכנסים לעומק הדברים. לדוגמה, אני מבינה עוד יותר מה המשמעות של מסלולי המשכנתא וגם של מושגים שידעתי מה לעשות איתם אבל פחות איך הם משתלבים בתמונה הרחבה, כמו ריבית ג'יני ועוד מושגים שללקוחות לפעמים נשמעים כמו סינית. מעבר לכך שאני עצמי מבינה את המושגים האלה טוב יותר, הלימודים גם עזרו לי להסביר אותם טוב יותר ללקוחות, להכניס אותם לעניינים, להסיר את המבוכה והחששות.
כתושבת מודיעין, למה דווקא המרכז האקדמי פרס ברחובות?
בתור אישה עובדת וגם אימא ידעתי שאני לגמרי לא "סטודנטית חופשייה": שאני צריכה מקום שיתאים לי מבחינת ימי ושעות הלימוד, ושייתן לי את התנאים לשלב את הלימודים בחיי העבודה והמשפחה. למשל, אחד מימי הלימודים המרכזיים במוסדות אחרים הוא יום שישי, שבו מתרכזים לא מעט קורסים. אני עובדת בימי שישי כך שהייתי צריכה למצוא מקום שייתן לי אלטרנטיבה ללימודים בשישי, ומרכז אקדמי פרס הצליחו לבוא לקראתי גם בזה. התאמה בימים ובשעות היא תנאי הכרחי אבל כמובן לא מספיק: התרשמתי לטובה מהיחס ומהרמה כבר כשהגעתי כמתעניינת, אבל הם נמשכים לכל אורך הדרך, ואני כבר לקראת סיום.
"המרצים מומחים בתחומם וזה מורגש בהרצאות"
ומה לגבי הרמה האקדמית?
המרצים מומחים בתחומם וזה מורגש בהרצאות, שנותנות לא רק ידע תיאורטי אלא גם כלים מעשיים. בקורס ניהול משכנתאות שעשיתי לאחרונה ניתנו כלים מעשיים של איך לגשת למשכנתא, מה כדאי לקחת בחשבון לפני שניגשים, סוגי ריביות ועוד כלים פרקטיים שהיו משמעותיים במיוחד לסטודנטים צעירים שנמצאים לפני לקיחת משכנתא.
האם ישנם מרצים שאליהם התחברת במיוחד?
התחברתי להרבה מרצים, בעצם כמעט לכולם, הרבה בגלל היחס האישי, הסבלנות, האכפתיות. אם צריך לבחור רק מרצה או מרצה אחת באופן מיוחד אז אציין את ד"ר טלי נחמן, שהיא גם סגנית נשיא המרכז וראש היחידה לפיתוח קריירה. הקורסים שלה היו מעניינים מאוד והיא גם עשתה לי הכנה לראיונות לתפקידים שהייתי מועמדת אליהם בבנק. היחס האישי, ההכוונה והנועם שבו עשתה את הדברים עזרו לי מאוד.
"כיף לחזור לווייב צעיר יותר"

ואיך הסטודנטים שאיתך? יש הווי כיתתי?
הסטודנטים מקסימים והרבה מאוד הפכו לחברים טובים שלי. יש הווי כיתתי שמורגש במיוחד בשנים הראשונות, שבהן רוב הכיתה לומדת את אותם קורסים: קורסי חובה או קורסי בסיס. בשלבים האחרונים של התואר כל אחד בוחר את מסלול ההתמחות שלו ואז זה כבר פחות מורגש ברמה הכיתתית, אבל ברור שברמה האישית כולם מוכנים תמיד לעזור זה לזה, להסביר, לתת חומר להשלמה או כל מה שצריך.
הרגשת פער בגלל הבדלי גיל?
לא, לגמרי לא. הכרתי חבר'ה צעירים ממני בעשר שנים ואפילו יותר שממש התחברנו. להפך, הניסיון שלי בחיים ובעבודה הפכו אותי לזאת שתמיד אפשר להתייעץ איתה בכל מיני נושאים ולי היה ממש כיף לחזור כמה שנים אחורה ולהיות בווייב צעיר יותר.
איפה את רואה את עצמך אחרי שתסיימי את התואר? זה ממש מתקרב.
אני רואה את עצמי ממשיכה כרגע בבנק, אני מעוניינת להתקדם לתפקידים ניהוליים נוספים שם. כיוון שכמעט סיימתי את הלימודים כבר הספקתי להתקדם לתפקיד ניהולי, אך תמיד אשמח להתקדם עוד. אולי מאוחר יותר גם לתפקיד ניהולי בחברות פרטיות.
יש לך טיפים לסטודנטים ששוקלים ללמוד מנהל עסקים?
קודם כול אני ממליצה מאוד על המרכז האקדמי פרס, גם בגלל הרמה הגבוהה וגם בגלל היחס. לגבי הלימודים עצמם, גם לסטודנטים צעירים שפונים ללימודים אקדמיים "כי צריך תואר" כדאי להתייחס ללימודים ברצינות ולא לגשת אליהם כדי לסמן וי. הלימודים נותנים הרבה ערך מוסף, ידע וכלים וכדאי לתת להם את כל המקום כדי להפיק מהם את המרב.
הכירו את שופטת הטניס הבינלאומית שהחלה ללמוד מנהל עסקים