הפינה החודשית של פרופסור זכריה מדר, ראש בית הספר למדעי התזונה במרכז האקדמי פרס, שבה הוא משתף את תלמידי החוג בתובנות מעשיות על סוגיות עכשוויות בתזונה.
שמן קוקוס טוב לבריאות: עובדה או פיקציה?
בשנים האחרונות קנה לעצמו שמן הקוקוס שם של שמן בריא, ואפילו נטען שהוא מפחית את הסיכון לחלות במחלות לב וכלי דם בהשוואה לשמנים אחרים. האם אתרי הבריאות שמקדמים את שמן הקוקוס כפלא בריאותי ללב אכן מתבססים על רקע מדעי?
שמן הקוקוס שייך למשפחת השמנים הרוויים, והוא עשיר בחומצות שומן בעלות אורך שרשרת בינוני. הוא מכיל 86% חומצות שומן רוויות, ובטמפרטורת החדר הוא במצב מוצק, בדומה לשומנים אחרים שאנו מכירים כמו חמאה.
איפה נספג השומן הרווי של שמן קוקוס?
יש שטוענים ששמן קוקוס הוא בריא, למרות שהוא מכיל כמות גבוהה של שומן רווי. טענה זו מבוססת על כך שחומצות השומן הבינוניות שלו נספגות ישירות בכבד, זאת בהשוואה לחומצות השומן הארוכות שמהן מורכבים שאר סוגי השמנים, שנספגות דרך מערכת הלימפה בגוף, משם עוברות לדם ורק לאחר מכן מגיעות לכבד. שוני זה מביא לכך שחומצות השומן הבינוניות נספגות מהר יותר, ופחות "מסתובבות" בזרם הדם ובכך פוחת הסיכון להצטברות של שומן בעורקים, וכפועל יוצא מכך פוחת גם הסיכוי למחלות לב וכלי דם.
עם זאת, כמעט 50% מסך חומצות השומן בשמן הקוקוס הן שרשראות של חומצה לאורית, בעלות 12 אטומי פחמן, שעוברות תהליך ספיגה דומה לזה של חומצות השומן הארוכות, כלומר אינן נספגות ישירות בכבד. לכן, קשה לייחס להרכב חומצות השומן של שמן הקוקוס השפעות מיטביות על הלב וכלי הדם.
אי לכך, על אף שיש המייחסים לשמן הקוקוס השפעות בריאותיות, נכון להיום אין עדויות מחקריות התומכות בטענה זו.
מחקר חדש: שמן קוקוס מעלה את הכולסטרול הרע
ב-13 בינואר 2020 פורסמו בעיתון ""Circulation תוצאות של סקירת 16 מחקרים, שעליהם נסמכו החוקרים עד 2019. הנתונים הצביעו על עלייה ב-LDL (הכולסטרול הרע) כתוצאה מצריכה של שמן קוקוס, וזאת בהשוואה לשמנים אחרים כמו קנולה, סויה, זית וחמניות.
החוקרים סיכמו את ממצאיהם בנקודות הבאות:
- במטה-אנליזה של 16 מחקרים (ניסויים), התגלתה עלייה ב-LDL (הכולסטרול הרע) בהשוואה לשמנים אחרים לא רוויים.
- במטה-אנליזה נראתה גם עלייה ב-HDL (הכולסטרול הטוב), שלמרות זאת לא לוותה בירידה של מחלות הלב.
- אין כל הוכחה המעידה על יתרון של שמן הקוקוס בהשוואה לשמנים אחרים, בהקשר לתגובה של פרמטרים הקשורים לדלקת או לתגובה גליקמית.
טיפ מזכריה: אל תגזימו עם שמן קוקוס 
העלייה בפופולריות של שמן הקוקוס מעלה דאגה שצריכה גבוהה של שמן זה עלולה להוות גורם סיכון למחלות לב. מכל מקום לא ניתן להתייחס אליו כבעל פוטנציאל בריאותי למחלות קרדיווסקולריות.
לפינה הבאה של פרופ' מדר: על אוכל וקיימות