הפינה החודשית של פרופסור זכריה מדר, ראש החוג לתזונה במרכז האקדמי פרס, שבה הוא משתף את תלמידי החוג בתובנות מעשיות על סוגיות עכשוויות בתזונה
והפעם: פלפל חריף – שורף, אך בריא
אומנם אכילת פלפל חריף מיוחסת לעיתים לעדה התימנית, אך ייחוס זה הוא טעות, זאת, כיוון שגם בעדות אחרות ובאוכלוסיות שונות בעולם נהוג לעשות שימוש נרחב בפלפל החריף, כמו למשל בהודו, בסין ובמרכז אמריקה.
התועלת הבריאותית מאכילת פלפל חריף
התועלת הבריאותית שנובעת מצריכה של פלפל חריף מיוחסת למרכיב הפעיל המצוי בפלפל, הקרוי .capsaicinoids
יש מחקרים שמוכיחים כי אכן קיימת תועלת בריאותית הנובעת מצריכת פלפל חריף. במאמר זה נציג מחקר אחד, שפורסם בעיתון היוקרתי "Journal of the American College of Cardiology", הבוחן את הקשר בין הגדלת היקף צריכת פלפל חריף לבין הפחתת הסיכון לתמותה.
במחקר זה, החוקרים ביקשו לחקור את הקשר בין צריכת פלפל חריף לבין הסיכון לתמותה במדגם גדול של מבוגרים מהאוכלוסייה הכללית באיטליה, והשלימו את המחקר על ידי ניתוח נתונים של 22,811 גברים ונשים.
המדגם נערך בין השנים 2005 ל-2010, והערכת היקף צריכת הפלפל החריף התבססה על שאלון,Food Frequency Questionnaire , שבו בחנו את סוג הצריכה כדלקמן:
- נדירה/ללא צריכת פלפל חריף
- אכילת פלפל חריף עד פעמיים בשבוע
- אכילה פעמיים עד ארבע פעמים בשבוע, או מעל ארבע פעמים בשבוע
תוצאות המחקר הראו כי בקרב אלו הצורכים בקביעות פלפל חריף, שיעורי התמותה היו נמוכים יותר בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל או שאכלו פלפל חריף לעיתים נדירות.
החוקרים דיווחו כי יחסי הסיכון לתמותה מכל סיבה או תמותה עקב מחלות לב וכלי דם בקרב אלו שצרכו בקביעות פלפל חריף (מעל ארבע פעמים בשבוע), בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל פלפל חריף או רק לעיתים נדירות, עמדו על 0.77 ו-0.66 בהתאמה.
בסיכום המאמר החוקרים מציינים מחקר אחר שנעשה באיטליה וכלל מדגם גדול יותר, שממנו עלה כי צריכה סדירה של פלפלים חריפים מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל סיבה או לתמותה עקב מחלות לב וכלי דם, ללא תלות בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם או הקפדה על דיאטה ים-תיכונית. החיסרון במחקר זה הוא שלא ציינו את כמות הפלפל החריף שנצרכה.
לצריכה של פלפל חריף על בסיס יומי יש תועלות נוספות:
- ניהול טוב של משקל הגוף, במיוחד במצב של השמנה. תועלת זו נובעת מכך שיש הפחתה בכמות האנרגיה שנצרכת בעקבות צריכת הפלפל החריף.
- בטווח הארוך, יש השפעה על מערכת העצבים המעורבת בבקרת האכילה. קיימים דיווחים על כך שפלפל חריף טוב במניעת אלצהיימר, אך מהצד השני נטען כי דיווח זה רלוונטי רק במקרה של צריכת פלפל הצ'ילי הסיני.
- יש כאלו שיעלו בדעתם כי צריכת פלפל חריף עלולה לגרום לכיב קיבה, כתוצאה מהפרשת חומצה. מנגד נטען כי לצריכת הפלפל החריף יש דווקא אפקט הפוך של מניעה של אולקוס, כתוצאה מכך שמופרש בגוף בסיס המנטרל את החומצה.
ונסיים בשאלה: האם לסוגים השונים של פלפל חריף יש השפעה שונה על הגוף? כדי לקבל את התשובה הסופית בנושא – נחכה למחקרי המשך.
טיפ מזכריה: 
שלבו באחת מן הארוחות שלכם מרק מכל סוג (ללא תפוחי אדמה) עם שלוש–ארבע כפות חילבה וחצי כפית של פלפל חריף.
נסו לצרוך בשבועיים הראשונים (שלוש פעמים) 15 גרם פלפל חריף.
בשבוע השלישי הוסיפו עוד 5 גרם.