הפינה החודשית של פרופסור זכריה מדר, ראש החוג לתזונה במרכז האקדמי פרס, שבה הוא משתף את תלמידי החוג בתובנות מעשיות על סוגיות עכשוויות בתזונה.
והפעם: ארוחת בוקר: חשובה או מיותרת?
לא פעם אנו שומעים ש"ארוחת הבוקר היא הארוחה החשובה ביותר ביום".
האם ארוחת הבוקר אכן מספקת יתרון בריאותי אמיתי, לעומת דילוג עליה?
בכך נדון הפעם, ונעשה זאת באמצעות אינפורמציה המבוססת על מחקרים שפורסמו, ולא בעזרת אנקדוטות אישיות כגון "אני מרגיש/ה טוב יותר כשאני אוכל/ת ארוחת בוקר".
האם אכילת ארוחת בוקר משפיעה על אכילה מאוחר יותר בהמשך היום?
מהי סיבתיות הקשר בין גובה ה – BMI (Body Mass Index)לבין צריכת ארוחת בוקר על בסיס קבוע? האם אנשים בעלי עודף משקל נוטים לדלג על ארוחת בוקר, או שמא דילוג על ארוחת בוקר מוביל להשמנה?
למרבה האכזבה, ניסויים קליניים הראו תוצאות אמביוולנטיות: מספר מחקרים דיווחו כי דילוג על ארוחת הבוקר הוביל לצריכת אנרגיה יומית נמוכה יותר, אשר הובילה לירידה במשקל. מחקרים אחרים, לעומת זה, דיווחו כי צריכת האנרגיה היומית לא הושפעה כלל.
יש הטוענים שדילוג על ארוחת הבוקר כנראה לא יגרום לאכילה מוגזמת מאוחר יותר ביום, אבל התגובות הן אינדיבידואליות ומשתנות מאדם לאדם. הדרך הנכונה ביותר היא לא לנסות להכריח את עצמך לפעול לפי דפוס אכילה שלא תואם את הצרכים או את הרצונות שלך.
השפעה על קצב חילוף החומרים במנוחה (RMR – Resting metabolic rate)
יש שטוענים כי אכילת ארוחת הבוקר מקפיצה את תהליך חילוף החומרים בגוף. כפועל יוצא מכך, אפשר לשער כי דילוג על ארוחת הבוקר יאט את התהליך, אבל בפועל העדויות הקיימות מספרות סיפור אחר. מחקרים בקרב אנשים רזים ואנשים בעלי משקל עודף הראו שהארכת הצום בבוקר כשלעצמה אינה מורידה את קצב חילוף החומרים במנוחה, עובדה שאולי מספקת עדות נוספת לכך שצריכת הקלוריות היומית, ולא תדירות הארוחות, היא שמשפיעה על ה-RMR.
השפעת הארוחות על רמות הגלוקוז
על פי הגרף המצורף, אנשים המדלגים על ארוחת הבוקר עלולים להראות הפרעה בוויסות הגלוקוז. המשמעות היא שלאנשים בעלי ויסות גלוקוז לקוי רצוי להימנע מדילוג על ארוחת הבוקר, בעוד לאחרים מומלץ לנהוג בזהירות בנושא.
לסיכום: למי לא מומלץ לדלג על ארוחת הבוקר?
- נשים בהיריון
- ילדים ומתבגרים
- אנשים הסובלים מהפרעה בוויסות הגלוקוז
- אנשים רעבים זמן קצר לאחר שהם מתעוררים ורוצים להרגיש שבעים בבוקר
- אנשים שצריכים להתעמל בשיא הביצועים בבוקר
טיפ מזכריה
אז האם זה באמת נורא לדלג על ארוחת הבוקר?
התשובה המיידית היא שאם צורכים את אותה כמות של קלוריות, ורכיבי המזון שווים לאורך כל היום, הרי שלא יהיו הבדלים משמעותיים בין אלו המדלגים על ארוחת הבוקר לאלו שאינם מדלגים עליה.
אחרי שציינו מיהם אלו שראוי שלא ידלגו על ארוחת הבוקר, ההמלצה האישית שלי היא: לא לדלג על ארוחת הבוקר.
לפינה הבאה של פרופ' מדר: על דיאטות צום