לנוכח המחסור ההולך וגובר של פסיכולוגים קליניים בארץ, ומתוך רצון ליצור תכנית ייחודית להכשרתם, משיק המרכז האקדמי פרס, את תוכנית התואר השני בפסיכולוגיה קלינית בראשות פרופ׳ רחל בלס.
מהו תואר בפסיכולוגיה קלינית?
תואר מ.א. בפסיכולוגיה קלינית, הוא תנאי מוקדם להתמחות ולהסמכה כפסיכולוג קליני ובדומה ללימודי הרפואה, יש לו ביקוש עצום בארץ.
מבנה התכנית
תכנית הלימודים לתואר שני בפסיכולוגיה קלינית מורכבת משילוב של קורסים עיוניים והדרכות המועברים על ידי סגל הוראה בכיר ומנוסה וכן התנסויות מעשיות אינטנסיביות במוסדות שמוכרים ע״י משרד הבריאות להתמחות בפסיכולוגיה קלינית .
תחומי הלימוד העיקריים
הקורסים בתכנית מכסים מגוון רחב של נושאים, ביניהם:
פסיכופתולוגיה:הבנת ההפרעות הנפשיות השונות והדרכים לאבחונן ולטיפול בהן.
פסיכודיאגנוסטיקה: הכשרה בשימוש בכלים ובשיטות לאבחון והערכה פסיכולוגיים.
פסיכותרפיה: לימוד גישות ואופנויות טיפול (ביניהן הגישה הפסיכודינמית, הקוגניטיבית-התנהגותית וטיפול משפחתי). הלימוד מתמקד בהכשרה בשימוש בהן ובהבנת העקרונות והחשיבה שעומדים ביסודן.
מחקר מדעי: לצד לימוד שיטות מחקר, הסטודנטים לומדים על מחקר מדעי בפסיכולוגיה קלינית ומקבלים הדרכה על מחקר תיאורטי, שמוגש כעבודת גמר לקראת תום הלימודים.
ייחודיות התכנית
התכנית האקדמית במרכז פרס מדגישה את הגישה הפסיכודינמית. פרופ’ רחל בלס, ראשת התכנית, היא מומחית עולמית, בעלת פרסומים רבים בתחום זה שתורגמו ל-15 שפות.
פרופ’ בלס מסבירה: “אמנם לימוד הגישה הפסיכודינמית ילווה את המטפלים הדינמיים לאורך הכשרתם וחייהם המקצועיים בכלל, אך אני בדעה שכבר בשלב זה ישנו ערך רב ללימוד שיטתי, מעמיק, ונרחב של יסודותיה הלא פשוטים, תוך דיון ביקורתי ואקדמי עם צוות המתמחה בהוראתה. הדבר לא רק יעשיר את עבודת המטפל והמטפלת המתחילים, אלא גם יכין אותם לתרום בעתיד לקידום החשיבה והעשייה בתחום״.
היא מוסיפה: ״נחיצותה בארץ של תכנית ייחודית כזו היא שהניעה אותי להקימה ולחזור לעמוד בראש לימודי פסיכולוגיה קלינית 18 שנה אחרי שכיהנתי בתפקיד זה באוניברסיטה העברית, ולאחר שנים רבות של הוראת הפסיכואנליזה במסגרות אקדמיות וקליניות מובילות בארץ ובעולם״.
לבסוף, פרופ’ בלס מציינת: ״אני חשה שזו זכות לקחת חלק בראשית דרכם של מטפלים, של אלו שיהפכו בעתיד לשותפים לשיח שיפרה את החשיבה בתחום.”
הקורסים בתכנית, המועברים על ידי פרופ’ בלס וחברי סגל בכירים, מתמקדים בהבנת תהליכים נפשיים מורכבים, השפעתם על חיי האדם והסבל המוביל לטיפול, ופיתוח מיומנויות טיפול דינמיות.
התנסות מעשית (פרקטיקום)
ההתנסות המעשית היא חלק חשוב מהתכנית והיא נמשכת לאורך תקופת הלימודים. הסטודנטים משתתפים בפרקטיקום במוסדות טיפוליים מוכרים על ידי משרד הבריאות, שם הם מתנסים בעבודה טיפולית ואיבחונית תחת פיקוח והדרכה אישית וקבוצתית מפסיכולוגים קליניים מומחים.
סיום הלימודים והמשך הדרך
בוגרי התכנית יהיו מצוידים בידע תיאורטי ומעשי מעמיק בתחום הפסיכולוגיה הקלינית, ויוכלו להשתלב במסגרות טיפוליות ציבוריות ופרטיות. לאחר סיום התואר, יידרשו הבוגרים לעבור התמחות של כמה שנים בפסיכולוגיה קלינית במוסדות מוכרים ולעמוד במבחן הסמכה, על מנת לקבל רישוי כפסיכולוגים קליניים.
אם אתם מחפשים תואר שני אשר יוכל להיות משמעותי עבורכם – גם בחיים האישיים וגם בהיבט המקצועי, ואם עולם הפסיכולוגיה הקלינית תמיד ריתק אתכם, זה התואר בשבילכם!