כל בוגר תואר ראשון ואפילו שני מגלה עם צאתו לחיים האמתיים כי הכישורים האקדמיים והאינטלקטואליים, ואפילו כלים מעשיים שנרכשו במהלך הלימודים, לא תמיד מספיקים להשתלבות מוצלחת בשוק העבודה. לצד ההשכלה והידע יש צורך בפיתוח מיומנויות שנדרשות כדי להצליח ולהתקבל למשרה ההולמת את כישורי המועמד ושאיפותיו.
היחידה לפיתוח קריירה במרכז האקדמי פרס נועדה לעשות בדיוק את זה: לתת לבוגרים כלים מכווני מטרה להזנקת הקריירה שלהם בעולם התעסוקה. הקמת היחידה משתלבת עם החזון של המרכז האקדמי פרס לקחת את הבוגרים שלו קדימה גם מעבר ללימודים עצמם, אל שוק העבודה התחרותי, כדי להשתלב במשרות משפיעות במשק.
"צריכים לפתח מיומנויות שלא רוכשים בשדה האקדמי"
טלי נחמן, האחראית על היחידה לפיתוח קריירה, יועצת ארגונית-תעסוקתית בעלת ותק של יותר מ-20 שנה, המלווה מנהלים בכירים של חברות ממגזרים שונים במשק ועוסקת בהטמעה של תהליכי שינוי מערכתיים בארגונים. כמו כן, מעבירה טלי נחמן הדרכות בנושאים מגוונים כמו פסיכולוגיה חיובית, מנהיגות, תקשורת בינאישית, לחץ ושחיקה, ניהול עצמי ועוד.
טלי, מדוע מוסד אקדמי עוסק בכלים הקשורים בכלל לעולם התעסוקה?
"הלימודים האקדמיים הם תנאי הכרחי אולם לא מספיק להשתלבות מוצלחת בשוק העבודה. חיפוש עבודה הוא מיומנות לכל דבר, והשתלבות בשוק התעסוקה דורשת כלים ומיומנויות שהסטודנטים לא רוכשים באופן ישיר בשדה האקדמי. אנחנו כאן כדי לספק את כל אלה – אנחנו מכוונים לסייע לסטודנטים ולבוגרים להשתלב בשוק העבודה וגם לסייע לסטודנטים שכבר נמצאים בעולם התעסוקה ורוצים להתקדם ולהתמודד בהצלחה עם האתגרים הארגוניים השונים".
אז למי מיועדת היחידה: לסטודנטים לקראת סיום התואר, לבוגרים?
"מרגע שנכנסת למשפחה של המרכז האקדמי פרס, שירותי היחידה עומדים לרשותך. השירותים שלנו מיועדים לכל מי שנמצא בצמתים בחיים התעסוקתיים שלו: החל מסטודנטים הזקוקים לסיוע בכתיבת קורות חיים ומציאת עבודה בתחום הנלמד, דרך סיוע לסטודנטים העובדים בארגונים ונדרשים להתמודדות עם מכרז וכלה בהכוונה בשלבי מעבר בין תפקידים במקום עבודה".
גם מעבר מתפקיד לתפקיד מצריך הכנה?
"אכן. גם כשכבר מוצאים עבודה, או כשעוברים תפקיד בתוך מקום העבודה, חשוב לדעת איך להיכנס בצורה נכונה ומקצועית לתפקיד. לכן, אנחנו מלווים את הסטודנטים גם בתהליך הקליטה לארגון ולתפקיד וגם בסוגיות אופייניות להתנהלות בארגונים כדוגמת קריאת המפה הפוליטית, ניהול קונפליקטים, ניהול עצמי, מיצוב מקצועי בארגון ועוד. מטרת היחידה היא שהסטודנטים יֵדעו שיש להם כתובת לפנות אליה לכל אורך הדרך התעסוקתית שלהם".
תני לנו דוגמה לליווי שהיחידה העניקה.
"סטודנטית שלנו ניגשה למכרז ציבורי לתפקיד בכיר. כמו במקרים אחרים, עמדתי לרשותה לכמה פגישות ובמסגרתן סייעתי לה להתכונן לריאיון; שמעתי ממנה מה הצרכים שלה וערכנו סימולציות לקראת הריאיון. כיועצת תעסוקתית הכנתי אותה להתמודד עם שאלות שהיא עשויה להישאל, וכמו כן עברנו על דברים נוספים כמו שפת גוף, לבוש, תדמית, הופעה נכונה ועוד. ההכנה שעשינו סייעה לסטודנטית להגיע מוכנה ולשווק את עצמה באופן מקצועי – היא עברה בהצלחה את הריאיון והתקבלה לתפקיד שאותו מאוד רצתה".
ואיך הכנה שכזו באמת משפיעה על המועמד?
"ראשית, ההכנה הזו מפחיתה חרדות, שהן אבן נגף בתהליכי קבלה לעבודה. שנית, היא עוזרת מאוד ברמה הפרקטית לבוא מוכנים לריאיון. אני אתן דוגמה מאוד קונקרטית: סטודנט בשנה ג' פנה אליי לסיוע לקראת מרכזי הערכה. הוא חשש מאוד מהתהליך, בעיקר משום שהוא לא ידע מה קורה במרכזי ההערכה. במהלך המפגשים שקיימנו הסברתי לו על מגוון השלבים שהוא יעבור, כדוגמת מבחנים מסוגים שונים, דינמיקה קבוצתית וריאיון. שוחחנו על החששות שלו, ונתתי לו טיפים חשובים שסייעו לו להגיע מוכן ובטוח למבחנים".
המעורבות שלכם היא רק בהכנות, מאחורי הקלעים?
"לא רק. סייענו למשל לסטודנטית מבוגרת שעבדה במהלך השנים וצברה ניסיון מקצועי עשיר במקצוע שלה. בשל נסיבות רפואיות נוצרה אצלה מגבלה פיזית שהקשתה עליה במציאת עבודה. בשל כך, במשך שנתיים היא הייתה מובטלת וקיבלה סירובים רבים ממעסיקים פוטנציאליים. הסטודנטית פנתה אליי ואני יצרתי עבורה קשר עם חברת מנפאואר. לאחר חודש הסטודנטית מצאה עבודה באחד הבנקים הגדולים ואף קיבלה קביעות בבנק".
סדנאות, מפגשים ומאגר משרות
מעבר לליווי אישי ופרטני, היחידה לפיתוח קריירה מקיימת סדנאות מעשיות המקנות לסטודנטים מיומנויות להשתלבות בשוק התעסוקה, הכוללות, בין השאר, הכנה לריאיון עבודה, פרזנטציה עצמית, שפת גוף, נטוורקינג, כתיבת קורות חיים ועוד. הסדנאות מתקיימות במהלך יום הלימודים, וזוכות לפופולריות רבה בקרב הסטודנטים.
מדוע צריך, מעבר לליווי הפרטני של הסטודנטים, גם סדנאות?
"הסדנאות מיועדות לקהל רחב של אנשים עם צרכים משותפים וכלליים. אולם, אם יש למשהו צורך ספציפי והוא מעוניין במענה תהליכי, מקיף ומתמשך ש'תפור' לצרכים האישיים שלו – אז אני אלווה אותו ואעניק לו ליווי פרטני".
מה הסדנה שמשכה הכי הרבה קהל עד כה?
"אחת הסדנאות שהתקיימה לאחרונה ומשכה אליה ציבור גדול של סטודנטים היא סדנת 'פרזנטציה אפקטיבית' המלמדת איך להעביר מסרים בצורה הטובה ביותר, בין אם דרך הרצאה או פנים אל פנים. הסטודנטים מבינים שהעברת פרזנטציה היא מיומנות נדרשת בעבודה, בלימודים ובכלל בחיים. זה כלי שלא מלמדים במסגרת האקדמית, אבל הוא חיוני להצלחה בקריירה".
ראיתי באחד הפרסומים שחוץ מסדנאות יש גם מפגשי "זרקור". מה זה?
"אלה מפגשים של סטודנטים עם נציגים של החברות והארגונים המובילים במשק, כמו גם עם בוגרי המרכז האקדמי פרס שהשתלבו במשרות שונות בתחומי עיסוקם. המפגשים האחרונים שהתקיימו כללו, למשל, נציגים של משרד החינוך, נציגים של המשטרה ונציגי חברות פרטיות שבאו להיכרות הדדית עם הסטודנטים. אותן חברות וארגונים משתפים פעולה עם היחידה לפיתוח קריירה בהצעת משרות המתאימות לבוגרי המרכז, החל ממשרות סטודנט חלקיות ועד משרות מלאות לבוגרים".
"הסטודנטים לוקחים אחריות על החיים התעסוקתיים שלהם"
בשנים האחרונות בולט הצורך להתאים את מקום העבודה למועמד לא רק מבחינת הכישורים אלא גם מבחינת אישיות העובד והתרבות הארגונית של מקום העבודה. כדי להגיע להתאמה מיטבית המועמד צריך לחשוף לא מעט מאישיותו. עניין אותנו לדעת עד כמה הסטודנטים משתפים פעולה.
טלי, הסטודנטים באמת מספרים לך את כל מה שמטריד אותם?
"אני מתייחסת לכל סטודנט וסטודנטית הפונים אליי באופן אישי, ומעניקה להם ליווי צמוד. בתהליך המתמשך נוצרות גם פתיחות ואינטימיות. חשוב לנו לתת לסטודנטים תחושה של בית מקצועי ואישי, שבמסגרתו הם יכולים לחשוף חלקים שונים גם מעולמם האישי וגם מעולמם המקצועי, כיוון שלכל החלקים האלה יש חשיבות בהשתלבות מוצלחת בשוק התעסוקה. באופן אישי, העבודה הזו מאוד משמעותית עבורי וממלאת אותי בסיפוק. אני אוהבת את הסטודנטים שמגיעים אליי ומעריכה מאוד את האחריות שהם מגלים בעיצוב החיים התעסוקתיים שלהם, ולא מחכים שמשרה מתאימה תיפול עליהם משמים".
ואיך הסטודנטים מגיבים?
"הסטודנטים רואים ביחידה חלק אינטגרלי מהמרכז האקדמי פרס, ויודעים שזו עוד תחנה בדרך להצלחה המקצועית העתידית שלהם. מי שמגיע מספר לחבריו במרכז, והם מבינים שיש כאן משהו ייחודי ומקצועי שיכול לסייע להם מאוד וזה למעשה מה שגורם להם לפנות לייעוץ והכוונה".
מה הכי מהנה אותך בעבודה שלך כאחראית על היחידה לפיתוח קריירה?
"מרגש אותי לראות את הסטודנטים הרבים שמגיעים אליי ומבינים את התרומה שהם יכולים לקבל מהיחידה ולכן עושים שימוש בשירותים השונים שלה. בעיקר משמח אותי לראות אותם מתפתחים ומשתלבים במשרות שמאפשרות להם לממש את עצמם ולהתפתח בעולם המקצועי".