יום אחד זה יקרה: אתם תסיימו את כל המטלות האקדמיות שלכם ותהיו זכאים לקבלת תואר. ומה אז? המעבר מעולם האקדמיה לעולם התעסוקה מצריך הכנה אינטנסיבית שלא תמיד ניתנת לסטודנטים.

סטודנטים רבים עושים את צעדיהם הראשוניים בעולם התעסוקה באופן שגוי, על ידי הגשת מועמדות למשרות שלא מתאימות להם, כתיבה שגויה של קורות חיים וטעויות במהלך ריאיון עבודה. כדי לגשר על הפער הזה, הוקמה היחידה לפיתוח קריירה במרכז האקדמי פרס. בראש היחידה עומדת ד"ר טלי נחמן, יועצת ארגונית-תעסוקתית המלווה מנהלים בכירים במשק, עוסקת בהטמעה של תהליכי שינוי מערכתיים בארגונים ומרצה במסגרות שונות.
היחידה לפיתוח קריירה: תופרים חליפה אישית לכל סטודנט
ישבנו לשיחה עם שלושה סטודנטים העושים שימוש בשירותי היחידה לפיתוח קריירה כדי לשמוע על התהליכים שהם עוברים בימים אלה. התברר שלעידית אביבי, הלומדת לתואר ראשון במנהל עסקים, לרביב טלמור, קצין בחיל האוויר הלומד לתואר שני במנהל עסקים, וליערית הגפה, הלומדת לתואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני – היה הרבה מה לספר.
יערית: "למצוא עבודה זו לא הבעיה משום ששוק העבודה באמת מאפשר מציאת משרות כרגע. האתגר הוא במציאת עבודה שתתאים לי, שתאתגר אותי ושאיהנה ממנה"
מדוע בעצם פניתם אל היחידה להכוונת קריירה?
עידית: היה לי עסק משלי במשך 17 שנה: גן אירועים. הרגשתי שאני לא מעוניינת יותר לעבוד בלילות ואני רוצה שינוי. אף פעם לא נדרשתי לעבור ריאיון עבודה ולא היה לי רעיון לגבי מה ארצה לעשות לאחר סגירת העסק. תמיד חשבתי שכשאסיים ללמוד אנסה להבין מה מתאים לי, אבל הגעתי מאוד מבולבלת. הייתי צריכה ייעוץ והכוונה לגבי מה שמתאים לי ואיך להתנהל בחיפוש משרה.

רביב: היחידה לפיתוח קריירה התאימה לי פיקס לשלב בחיים שבו אני נמצא. אני פורש מצה"ל, אחרי 26 שנים של שירות בחיל האוויר. לא לגמרי ידעתי מה אני מחפש, אבל ידעתי שאני בנקודת מפנה בחיי. ידעתי שאני מעוניין בעיקר בליווי בתהליך השינוי, הכוונה ובסיוע בהשמה.
יערית: הגעתי ליחידה לאחרונה מתוך רצון לסדר את קורות החיים שלי. משם זה התגלגל הלאה.
יערית: "חיפשתי עבודה משרדית, אך תוך כדי התהליך הבנו יחד שעבודה במשרד פחות מתאימה לי. היא הציעה לי משרות שיש בהן יותר אינטראקציה עם אנשים"
הציפיות שלך מהיחידה מומשו?
עידית: בהחלט. בעזרת היחידה וייעוצה האישי של ד"ר טלי נחמן, גיבשתי החלטה לגבי תחומי העניין שלי, הכנו יחד קורות חיים שהבליטו את מה שחשוב, עברתי סימולציות של ראיונות למקומות עבודה – אני לומדת המון.

רביב: בפועל, אני מקיים תהליך המורכב מפגישות שהן ברובד הייעוצי-האישי, בתהליך מאוד נעים ותומך. להפתעתי, היחידה אף סייעה לי ממש בחיפוש משרה, וטלי הפנתה אותי לראיונות במקומות עבודה.
יערית: בהחלט. ד"ר טלי נחמן רואה את הבנאדם שיושב מולה, ויודעת להתאים לו אישית את מה שהכי נכון. אני, למשל, חיפשתי עבודה משרדית, אך תוך כדי התהליך הבנו יחד שעבודה במשרד פחות מתאימה לי. היא הציעה לי משרות שיש בהן יותר אינטראקציה עם אנשים. אחרי כל פגישה אני מרגישה מלאה יותר ובעלת תחושת ביטחון.
לכאורה, כל תחום לימודים מחייב גישה אחרת – האם היחידה תופרת חליפה אישית לכל סטודנט?
רביב: מניסיוני האישי אני יכול לומר שהיחידה לפיתוח קריירה מתאימה עצמה באלף ואחד אחוז אליך אישית. הם, למשל, לא שולחים אותי למשרות שמתאימות לבוגרי תואר ראשון, משום שמובן להם שזה לא מה שאני מחפש ובכלל, עוזרים לי לתפור את החליפה שמתאימה לי.
יערית: בתואר ראשון למדתי מנהל מערכות בריאות. אני לומדת תואר שני בשינוי ופיתוח ארגוני. למצוא עבודה זו לא הבעיה משום ששוק העבודה באמת מאפשר מציאת משרות כרגע. האתגר הוא במציאת עבודה שתתאים לי, שתאתגר אותי ושאיהנה ממנה. היחידה עוזרת לי להבין מה יהיה המקום הכי נכון עבורי.
עידית: אני בת 46, עושה תואר ראשון ושני יחד ומדובר בתוכנית מאתגרת מאוד. מבחינתי, האתגר הגדול ביותר במציאת עבודה בתחום הוא התחרות עם צעירים רבים. ביחידה לימדו אותי כיצד להדגיש את היתרונות האישיים שלי, כמו העובדה שאני בעלת תואר ראשון ובקרוב גם שני.
עידית: "הייעוץ וההכוונה המקצועיים ביחידה הם שירות שאנשים משלמים עליו הרבה כסף מחוץ למרכז האקדמי פרס"
"הטיפ שלי לסטודנטים: להתחיל את התהליך מוקדם"
כשמדברים על היחידה לפיתוח קריירה, כולם מזכירים בהתלהבות את ד"ר טלי נחמן. למה?
יערית: טלי מיוחדת. היא מעבר למרצה. יש לה המון אמפתיה ורצון לראות אותך ולעזור לך אישית. דיברתי איתה גם על קשיים מקצועיים שלי אבל גם על קשיים אישיים. היא עוזרת לי להכווין את עצמי, אבל לא דוחפת לכיוון מסוים. אנחנו מגיעות למסקנות יחד ואני מאוד מעריכה את זה.
עידית: היא קשובה ומקצועית ואכפת לה באמת באופן אישי מההצלחה שלי. גם אם קבענו פגישה לעוד שלושה שבועות, היא תכתוב לי במהלך הזמן הזה על פניות ממשרות שיכולות להיות מתאימות לי. רואים שהיא עושה את זה מכל הלב.

רביב: מורגש שאכפת לה אישית מכל אחד. יש כאן יצירתיות וראשוניות שכיף להיות חלק ממנה.
מה התובנה המרכזית שלכם מהתהליך שעשיתם ביחידה?
עידית: הייעוץ וההכוונה המקצועיים ביחידה הם שירות שאנשים משלמים עליו הרבה כסף מחוץ למרכז האקדמי פרס. התובנה המרכזית שלי היא שלא צריך לחכות לסוף הלימודים: מדובר בתהליך, ושווה להתחיל אותו כמה שיותר מוקדם.
רביב: התובנה העיקרית שלי היא שזה בסדר לא לדעת מראש את כל התשובות. מותר לשהות במרחב אי הוודאות – לא חייבים לדעת מה רוצים לעשות בעתיד, זה בסדר לשאול שאלות, זה בסדר לחשוב על משהו ואחר כך לשנות את דעתך.
יערית: פשוט להאמין בעצמי. לא היה לי את הביטחון הזה קודם.
אז אם אתם סטודנטים במרכז האקדמי פרס ועדיין לא קפצתם לביקור ביחידה לפיתוח קריירה – זה הזמן לעשות את זה, טלי מחכה לכם.