
הקורונה הגבירה את נוכחות הטכנולוגיה בחיינו, והפכה את אפליקציית זום, שרובנו בכלל לא הכרנו עד לפני כמה חודשים, לכלי תקשורת שימושי כמעט כמו וואטסאפ או פייסבוק. אבל לא רק הזום עומד לרשות הסטודנט החדש, אלא גם מגוון כלים נוספים שמאפשרים, לראשונה מזה שנים, למידה משוכללת ויעילה יותר. במטרה להכיר את הפתרונות המוצעים לסטודנטים, שוחחנו עם נשיא המרכז האקדמי פרס, פרופסור עמוס דרורי, שאמון על תחום ההוראה האקדמית.
למידה מרחוק – או אולי למידה מקרוב?
כדי להבטיח מסגרת למידה איכותית ומענה לצורכי הסטודנטים השונים, יצרו במרכז האקדמי פרס מספר שינויים והתאמות שיבטיחו למידה הוליסטית ופתרונות לכל אתגר משמעותי.
מענה אנושי משוכלל
"הצעד הראשון שעשינו הוא להבטיח זמינות מוגברת של המרצים", מסביר פרופ' דרורי. " חשוב שיהיה לסטודנטים למי לפנות במידה שהם נתקלים בקושי, ולכן, למרות שמאז ומתמיד נהגנו לאפשר פנייה אישית למרצים אפילו באמצעות הוואטסאפ, וידאנו שהמרצים יהיו זמינים יותר שעות ויספקו את התמיכה הנדרשת". נוסף על זמינות המרצים עצמם, המרכז מציע אוזן קשבת במגוון נושאים אחרים: "דיקנט הסטודנטים עובד מסביב לשעון ותומך בכל בעיה שעולה, גם ברמה האישית וגם ברמה האקדמית, באמצעות אנשי מקצוע שונים. אם יש צורך בסיוע כלכלי אנחנו יודעים להעניק מלגות והלוואות, אם יש עומס הלימודים נציע פריסה של הלימודים, ואם יש אתגר נפשי נתמוך ונעזור ככל האפשר. חשוב לשאוף לכך שלסטודנטים יהיו תנאים אופטימליים ללמידה".
מערך שיעורים מותאם
"שינינו את מערכי השיעורים עצמם – יצרנו התאמות בכל חוג וחוג לצורת הלמידה החדשה, חילקנו אחרת את כמות החומר כך שיועבר ביחידות קטנות ומתומצתות יותר, ודאגנו להקצות זמן מרוכז לשאלות בסיום כל יחידת לימוד. באופן הזה הערנות של הסטודנטים נשמרת, והידיעה שיש זמן לשאלות בסוף לא עוצרת את שטף הדיבור של המרצה, דבר שעלול להפריע לריכוז של סטודנטים אחרים".
שיעורי תגבור ועזרים ללמידה
"אנחנו מקליטים כל הרצאה והיא זמינה לסטודנטים באזור האישי לאחר סיום ההרצאה, כך שהם יכולים לחזור אליה ולחדד שוב דברים שלא הובנו".
הקלטת השיעורים יכולה לסייע מאוד גם בחזרה על החומר לקראת הבחינות, אבל מה אם אתם עדיין מתקשים לקלוט את החומר? לבעיה הזאת קיימים במרכז האקדמי פרס פתרונות ייחודיים: "יש לנו שני מרכזים מיוחדים לסטודנטים שמתקשים לעמוד בקצב – מרכז רעו"ת ומרכז עוגן, שבאמצעותם מועברים שיעורי תגבור בקבוצות קטנות. אנחנו משתדלים להיות אקטיביים בעניין הזה, ואם אנחנו מזהים סטודנט שהציונים שלו ירדו באופן עקבי, או שלא נכנס לכמה שיעורים, אנחנו פונים אליו ומנסים להבין יחד איפה הבעיה".
צוות אקדמי מעודכן
"אפליקציית זום, שהיא השחקנית המרכזית כרגע בהעברת שיעורים, מאפשרת כל מיני דרכים מעניינות ליצירת עניין בשיעור, כמו חלוקה לחדרים וקבוצות עבודה, אבל כדי שהמרצים יוכלו להשתמש במערכת בצורה נבונה – הם צריכים קודם להכיר אותה. אנחנו מקיימים הדרכות טכנולוגיות שוטפות לכל הצוות האקדמי וכן מפגשי מרצים בזום על מנת לחלוק את ההתנסות ולתמוך זה בזה".
בחינות והערכה מרחוק
"מרבית הבחינות מתקיימות כרגע במתכונת של עבודות בית או בחינות בית. בסיבוב הראשון נתנו ברוב המקרים ציון עובר/נכשל. בהמשך עברנו למתן ציונים מספריים ואנחנו עובדים על פיתוח של שיטות בחינה חדשות כגון בחינות רב-בררתיות בזום בהשגחה כפולה בעזרת מצלמות. אנחנו משקיעים הרבה מאמצים במעקב אחרי התחושות שלהם באמצעות מחקרים וסקרי שביעות רצון, ובאמצעות ועדה מיוחדת שעוסקת בנושא של למידה מרחוק".
מוכנות לכל תרחיש
"הפתרונות הטכנולוגיים המוצעים במרכז האקדמי פרס מאפשרים את המשך הלמידה בצורה אופטימלית בהתחשב בנסיבות, אבל אי אפשר שלא לתהות מה יקרה בסמסטר הבא; מאחר שאין בידינו תאריך סיום מוגדר למצב הנוכחי, אנחנו לא יכולים להבטיח חזרה לשגרה מלאה בסמסטר א'. במטרה להיערך לכל תרחיש, אנחנו הופכים כרגע את כל כיתות הלימוד שלנו לכיתות חכמות, שיאפשרו העברת שיעורים און-ליין באמצעות מערכת מצלמות ומיקרופונים משוכללת. באופן הזה, נוכל להתמודד עם כל גזרה: נוכל להכיל מצב שבו חלק מהסטודנטים נוכחים בכיתה וחלק בבית, כולם בכיתה או כולם בבית. במקרה האחרון, העברת שיעור מרחוק כשהמרצה מסתובב בכיתה משדרגת את חוויית הלמידה, כאשר המרצה יכול להיות דינמי מול המצלמה ולשמור על הערנות של הסטודנטים".
למידה בימי קורונה במרכז האקדמי פרס – גם פתרונות וגם יתרונות
"במרכז האקדמי פרס למדו להבין את היתרונות שבמצב החדש, ומגויסים כמערכת ליצירת פתרונות מתחשבים ומותאמים אישית לכל סטודנט. הצוות המורחב והאמצעים הטכנולוגיים מבטיחים לכל אחד שרוצה ללמוד את הסיוע והכלים הנדרשים להתמודדות עם האתגרים שאותם הוא חווה, כדי שיוכל להתרכז בלמידה עצמה. "אנו מאמינים", מסכם פרופסור דרורי, "כי בסופו של דבר אנו משכילים לשלב את הטכנולוגיות החדשות שקלטנו במערך הלימודים באופן שתורם ליעילות ולחוויית הלמידה".