הפינה החודשית של פרופסור זכריה מדר, ראש החוג לתזונה במרכז האקדמי פרס, שבה הוא משתף את תלמידי החוג בתובנות מעשיות על סוגיות עכשוויות בתזונה.
והפעם – השוואה בין צום לסירוגין לעומת דיאטה טיפוסית.
מה זה דיאטת צום?
כדי לדון בנושא ולהסביר את העובדות הקיימות בנושא דיאטות צום יש להסביר קודם מה ההבדל בין דיאטה מסוג זה לבין דיאטה טיפוסית.
הדיאטות הטיפוסיות, שאותן כולנו מכירים, כוללות צמצום של צריכת הקלוריות בארוחות שלנו במהלך היום. דיאטת צום לסירוגין לעומת זאת מקטינה את צריכת הקלוריות בצורה שונה: על ידי אכילה מוגבלת בזמן שכוללת אכילה רק בשעות מסוימות ביום. לדוגמה: חלון של שמונה שעות אכילה וצום בשאר היום.
צום תקופתי, לעומת זאת, דורש הימנעות או הפחתה דרסטית בצריכת הקלוריות במשך יומיים או יותר במהלך השבוע.
העובדות על דיאטת צום
אין מספיק הוכחות כיום שצום לסירוגין עדיף על דיאטה טיפוסית שכוללת הגבלת קלוריות. כלומר: כאשר המטרה העיקרית היא ירידה במשקל והפחתת הסיכון למחלות כרוניות, שתי השיטות משיגות תוצאות דומות.
ההנחה הרווחת היום היא כי בני אדם פיתחו התאמות פיזיולוגיות המאפשרות להם לשרוד תקופות של מחסור במזון או אף היעדר של מזון במצב של צום לסירוגין, כך שהמטבוליזם שלנו עשוי להגיב היטב לדפוסי אכילה המחקים תקופות ארוכות של צריכת קלוריות נמוכה. למרבה הצער, חסרים נתונים התומכים בהנחה זו.
אצל חלק מבעלי החיים, משטרי צום, בין אם לסירוגין או תקופתיים, הראו השפעות בריאותיות מועילות כולל השפעה על סוכרת, מחלות לב וכלי דם ואף סרטן. יחד עם זאת, הניסויים בקופים הציגו ממצאים מאכזבים, והמחקרים שנעשו על בני אדם אינם מספיקים בכדי לקבוע יתרונות כלשהם.
אם כך, כיצד יש לפעול?
המבחן האמיתי לתזונה מוצלחת לשם ירידה במשקל הוא יכולתה לשמור על ירידה במשקל לטווח הארוך, אולם רוב הגישות השונות לצום, שנוסו עד כה, הציגו תוצאות שנשמרו לטווח הקצר בלבד.
מכאן כל הראיות אומרות שיש להתמקד יותר במה שאת/ה אוכל/ת, כלומר באיכות הדיאטה, ובמילים אחרות: הימנעות מדגנים מעובדים היטב, עמילנים, סוכרים מוספים ומזונות מעובדים, כולל מזון סופר מעובד, ומהצד השני צריכה של אגוזים, זרעים, שעועית, פירות, ירקות שאינם עמילן, דגים, יוגורט ושומנים כמו שמנים צמחיים שהם העדיפים. אלו, כפי הנראה, מפעילים מסלולי בקרת משקל טבעיים בגוף, כולל דרך התפתחות מיקרוביוטיקה בריאה יותר במעיים.
מכל מקום, יש עדויות ברורות לכך שתזמון האכילה והתאמה למקצבים העצמיים של האדם – השעון הביולוגי – הם הטובים ביותר לבריאות.
נסכם בכך שחשוב להקדיש זמן לחשיבה רצינית על דרך האכילה שלנו, בצורה שתעבוד עבור כל אינדיבידואל.
נקודות שחשוב לזכור:
- אין צורך בשום צום (להוציא את צומות הדתות השונות) שכן צום אינו מועיל לשמירה על משקל לאורך זמן
- צום ארוך יכול לגרום לעיתים נזקים
- אכלו דיאטה מאוזנת שרכיביה יהיו בעלי אופי של מזון בריא
- היזהרו מגימיקים של דיאטות
לפינה הבאה של פרופ' מדר: על שמן קוקוס