חוג: תואר ראשון במדעי ההתנהגות
תפקיד: מנהל שיווק ומדיה במכללת "Ecom school" ללימודי מקצועות ההיי טק והדיגיטל
עמרי קליינבורט נולד אל תוך עולמות השיווק, עם אבא שעובד כמנהל שיווק ואימא פסיכולוגית. אין זה פלא, אפוא, שהחיים הובילו אותו לעסוק בתחום המשלב בין שני תחומי הדעת האלה – וכך הפך למנהל שיווק ומדיה במכללה תל אביבית ללימוד מקצועות ההיי טק והדיגיטל.
למה ללמוד מדעי ההתנהגות ולעבוד בתחום השיווק וכיצד זה קשור לפסיכולוגיה? ואיך מצליחים לצלוח בשלום יום עבודה המורכב מפגישות עם ספקים, הנעת אסטרטגיה שיווקית, פרסום ברשתות חברתיות ועבודה מול אנשי מפתח בתחום? קבלו את הטיפים של עמרי לחיים שאחרי התואר.
- תפקיד קטן בתחילת הדרך? מעולה!
כשמסיימים את התואר, יש נטייה לרצות הכול וכמה שיותר מהר – התפקיד הכי גדול שיש, המשרה הכי נחשקת, הטייטל שימצה את הפוטנציאל שלכם וכדומה. אני חושב שכדאי לאמץ גישה יצירתית ככל האפשר, להתפרש לכל כיוון רלוונטי ולדעת להתגמש. לפעמים טוב להתחיל בתפקידים קטנים שילמדו אותך הרבה, מאשר להיכנס בתחילת הדרך לתפקיד ניהולי גדול ולאבד את עצמך בלי שיש לך את הטכניקות והכלים המתאימים.
- הפרד ומשול: כך תבנו פסיפס שיווקי
מהות התפקיד שלי הוא תכנון, ניהול וביצוע משימות שוטפות בתחום השיווק והפרסום. זה כולל אנליזה והפקת דוחות, תכנון ובקרה על תקציבים, ניתוח דפוסי התנהגות של צרכנים, ניתוח מגמות וטרנדים, ביצוע שיתופי פעולה אסטרטגיים עם משווקים ואנשי מפתח בתעשיית הפרסום והדיגיטל ועוד.
אני משתדל תמיד לעבוד לפי גאנט ולו"ז עבודה מסודר, כלומר לתכנן את המשימות השוטפות השגרתיות שחוזרות על עצמן בהתאם לתוכנית עבודה מסודרת וגם לקחת בחשבון שתמיד עלולים לצוץ מקרים מיוחדים או דברים חשובים שמצריכים טיפול מיידי. אני עובד עם ממשקים ומערכות שונות וכחלק משיטות למידה ושינון שפיתחתי, חילקתי אותם לקטגוריות שונות. כך, למשל, קטגוריה אחת כוללת את פייסבוק, טאבולה וגוגל אדוארדס, וקטגוריה אחרת כוללת את מערכות ניהול הלקוחות. בסופו של דבר כל הממשקים המנוהלים בנפרד מתממשקים זה עם זה ויוצרים פסיפס שיווקי שלם.
- מדעי ההתנהגות – קרש קפיצה מעולה לעולם השיווק
במרכז האקדמי פרס רכשתי חלק נכבד מהידע התיאורטי הנדרש לתפקיד שלי.
רבים שואלים אותי מדוע פניתי לאפיק השיווק אם למדתי במסגרת התואר ראשון מדעי ההתנהגות, והתשובה שלי ברוב המקרים אחידה: בוגרי מדעי ההתנהגות נחוצים במגוון תפקידים – החל מתפקידים אנליטיים ועד לתפקידי שיווק וניהול.
קחו למשל את לימודי הפסיכולוגיה שבהם למדתי, בין היתר, איך המוח האנושי עובד, דפוסי התנהגויות ואישיות, הבניית תבניות ודפוסי פעולה שונים וכדומה. הלימודים האלה עוזרים לי במהלך חיי כאדם, ובתחום הקריירה הדבר מתבטא בכך שאני יכול לנתח ולחזות התנהגויות בצורה טובה יותר, להכין דוחות בצורה יעילה, לאמץ גישות שונות העוזרות לי להתבונן על החיים בצורה טובה יותר ולנהל את שגרת העבודה שלי בצורה פרקטית יותר.
נוסף על כך, ניתוח דפוסי התנהגויות שונים וחיזוי מגמות שונות בעולם הצרכני והשיווקי מבוססים ברובם על הבנת דפוסי הפעולה של הצרכן והמשווק. יש בתחום השיווק תחום שלם שנקרא UX שכולל בתוכו גם המון פסיכולוגיה צרכנית, הבנת המוטיבציה והרגשות של המשתמשים והלקוחות הפוטנציאליים, סטטיסטיקות ומגמות ועוד. במדעי ההתנהגות למדתי גם על המשאב הארגוני, סגנונות ארגונים שונים, קבלת החלטות מאחורי גיוס עובדים, תחזיות ומגמות, שיטות ניהול ומיומנויות שונות ועוד.
- גמישות נדרשת תמיד
בשנים האחרונות, שבהן המשק עובר תהליכי השתנות עצומים ואדפטיביים, חשוב להסתגל גם לדברים חדשים שאותם לא הכרת לפני כן. למשל, אני תמיד הייתי יותר הומני מאשר ריאלי, ולאחרונה מצאתי את עצמי לומד להסתגל ולאהוב גם את כל נושא הסטטיסטיקות והמספרים. בכלל, לכל תפקיד ותחום בעולם השיווק יש תכונות ייחודיות משלו. למשל אנליסט מדיה לא תמיד צריך לדעת למכור, אך הוא כן צריך להרגיש בנוח עם מספרים וסטטיסטיקות. ממנהל שיווק מסורתי מצופה לדעת לנהל ולפקח על עסקאות ותוצרים שיווקיים ולדעת להתמקח. לפני שמתחייבים לתפקיד בתחום חשוב לוודא שתכונות ודרישות המשרה מתאימות לך כאדם – אך לשמור על גמישות, שכן לאחר שתסגלו את ההרגלים החדשים הנדרשים, אתם עשויים להיות מופתעים מהכישרונות שתגלו בעצמכם.
- למדו לשווק – גם את עצמכם
בכל אחד ואחת מאיתנו חבוי מנהל שיווק פוטנציאלי – בין אם אנחנו מבצעים תקשורת של משא ומתן, בין אם אנחנו מבצעים תקשורת יום יומית ובין אם רוצים להשיג מטרה מסוימת. אנחנו משווקים את עצמנו על בסיס יום יומי הן ברמה החברתית והן ברמה התעסוקתית. צריך לזכור שבמיוחד בחברה שבה אנו חיים היום, שיווק עצמי הוא דבר הכרחי ובסיסי ואי אפשר להתקדם בלעדיו.