חוג: תואר ראשון במדעי ההתנהגות
תפקיד: פסיכולוג בעל קליניקה פרטית בגבעת שמואל, המתמחה במקביל בפסיכולוגיה קלינית בשנה הרביעית (והאחרונה) במרכז לבריאות הנפש "גהה"
אם תשאלו את אדם קהתי למה רצה להיות פסיכולוג, הוא יענה לכם שהוא פשוט לא רואה את עצמו במקום אחר. הזכות להיות קרוב לאנשים, לעזור להם, להיות איתם במקומות החשוכים ביותר ולצאת מהם יחד – היא שהובילה אותו במסלול ההכשרה המפותל של מטפל קליני והיא שגורמת לו לקום בכל בוקר בחיוך, להתלבש ולצאת למסע בעקבות הנפש באחד מבתי החולים הפסיכיאטריים המוכרים בישראל – בית החולים גהה.
היום אדם נמצא בסיום ההתמחות ובמקביל מקבל מטופלים בקליניקה הפרטית שפתח. בין לבין ביקשנו ממנו לחלוק איתנו מניסיונו המקצועי. אם אתם בדרך להיות פסיכולוגים או שוקלים קריירה כזו – אל תפספסו את הטיפים של אדם להצלחה במסלול הארוך.
הטיפים של אדם
- אין דבר העומד בפני הרצון: עופו על החלומות שלכם
"כבר בתיכון, בהסבר הראשון על האיד, האגו והסופר אגו של פרויד – ידעתי שאני נמשך לתחום הפסיכולוגיה. העולם הזה ריתק אותי והבנתי שאני רוצה להעמיק בו. התחלתי בחוג למדעי ההתנהגות במרכז האקדמי פרס והמשכתי לתואר שני בתחום משיק – חינוך מיוחד. תוך כדי הלימודים לתואר שני בחינוך מיוחד, הבנתי שאני רוצה להיות פסיכולוג טיפולי וששם נמצאת התשוקה האמיתית שלי. לכן נרשמתי ללימודי תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, וכיום אני נמצא רגע לפני סיום ההתמחות. נכון, המסלול שלי הוא לא המסלול הטבעי של מי שמבקש לעסוק בפסיכולוגיה – אבל אני לא מתחרט על אף רגע בדרך. לימודי חינוך מיוחד, למשל, פתחו עבורי עולם מרתק והעניקו לי כלים מאוד מועילים – גם לעבודה שלי היום. לכן, גם אם אתם מרגישים שאתם רוצים לעסוק בתחום מסוים בכל מאודכם – עופו על זה, זה ישתלם!"
- רגע לפני שיוצאים לדרך – הכירו את מסלול ההכשרה המלא
"גם אם אתם בטוחים שאתם הולכים להיות פסיכולוגים, חשוב מאוד להכיר את מסלול ההכשרה המלא. הרבה אנשים לא יודעים מה כולל המסלול, ושהוא עובר דרך שני תארים והתמחות ארוכה. נסו להתייעץ עם אנשים שנמצאים אחרי התהליך, קבלו מהם כלים מעשיים להתמודדות עם האתגרים ובעיקר – תבינו מה מחכה לכם. זה עוזר מאוד בדרך".
- בחירת התמחות: הבינו מה עומד בפניכם
"בסיום התואר השני עשיתי סבב ראיונות לבחירת התמחות. לא ממש ידעתי איפה אני רוצה לעשות את ההתמחות – ובסוף בחרתי ב"גהה", במחלקת אשפוז פתוחה למבוגרים. להתחיל את ההתמחות במחלקה ולא במרפאות זה להבין שאתה נחשף לאנשים שסובלים מהפתולוגיות הכי קשות שיש, רגע אחרי שסיימת ללמוד. גם אז ידעתי שזו לא בחירה מובנית מאליה. מצד אחד למדתי המון, הייתה לי הזכות לטפל ולעזור לאנשים במצבי קיצון, למדתי היטב על טיפול תרופתי והתקדמתי מהר. כשהגעתי מאוחר יותר למרפאה, הבנתי שקיבלתי ניסיון יקר מפז במחלקה. עם זאת, חשוב לדעת שזו בחירה אינטנסיבית מאוד ואין ספק שהכניסה למחלקות אשפוז כרוכה בהתמודדות לא פשוטה. גם אם החלטתם לבחור במסלול דומה לשלי – מומלץ מאוד לוודא שיש מתמחים נוספים איתכם. ככה תרגישו שיש איתכם אנשים שעוברים דרך דומה וזה יקל את ההסתגלות".
- ריאיון לקראת התמחות: היו אתם עצמכם
"לפני תחילת התמחות, בעיניי חשוב מאוד להתכונן לריאיון שמתקיים לפני הקבלה ולהבין מה מתרחש בסיטואציה הזו. אתם יכולים להיתקל במראיינים שיבדקו בקיאות בתכנים שלמדתם בתואר השני, לצד כאלו שישאלו אתכם שאלות על איך אתם תופסים טיפול פסיכולוגי, על קשרים מהעבר, הילדות, משפחה או חברים. הטיפ שלי הוא להיות קודם כול אתם. יש משהו באותנטיות שמזמן נקודת פתיחה מעולה. מעבר לזה, השתדלו להיות פתוחים וכנים, וצאו מתוך נקודת הנחה שזה ממש בסדר גם לא לדעת. עם זאת, בואו מוכנים, ערכו שעורי בית והקדישו זמן מיוחד דווקא לסוגיות שקשה לכם לחשוב עליהן או לדבר אותן מול אחרים".
- מטפלים במהלך ההתמחות? שִמרו על ראש פתוח
"אני מסיים בעוד חודשיים את ההתמחות ולאחר מכן אמשיך למבחן מומחיות קלינית, הבוחן את יכולות המטפל בתחום האבחון והטיפול הפסיכולוגי. בסוף ההתמחות בוחר המתמחה מקרה אחד שבו הוא טיפל ושעליו הוא ייבחן. הטיפ שלי לכל מי שנמצא בשלב הזה הוא לנסות לשמור על ראש פתוח ולא לבחור מראש את המטופל שאת המקרה שלו תגישו לבחינה. זה עלול לחבל בדינמיקה הטבעית ובאופן לא מודע – להשפיע על אופי הטיפול ועל הכוונות שלכם כמטפלים. לאחר שתסיימו את ההתמחות, שבו בנחת עם החומרים ותבחרו את המקרה שאתם רוצים להביא למבחן".
אדם קהתי – פסיכולוג www.adamkehati.co.il
עו"ד מוטה גור משתף אותנו בטיפים לקריירה טובה יותר